La UAB Aposta pel coneixement i la innovació

Acords del Claustre i Consell de Govern

Acords de la sessió

[22/11/2023] Comissió d'Igualtat i de Responsabilitat Social Universitària

1. Aprovació de l'acta de les darrera sessió  [+]

2. Informe de la Secretària General

3. Aprovació, si s’escau, del primer Pla de responsabilitat Social Universitària [+]

4. Presentació de l’Estratègia d’igualtat de gènere en la ciència-EIGEC

5.Torn obert de paraules

 

1. Aprovació de l'acta de les darreres sessions 

Acord 6/2023, de 22 de novembre, de la Comissió d’Igualtat i de Responsabilitat Social Universitària

Aprovar l’acta de la sessió del dia 21 de juliol de 2023. (DOC)

3. Aprovació del primer Pla de responsabilitat Social Universitària

Acord 7/2023, de 22 de novembre, de la Comissió d’Igualtat i de Responsabilitat Social Universitària

Atès que la UAB va encarregar un estudi de diagnosi sobre l’estat de les pròpies accions i polítiques de Responsabilitat Social Universitària per tal d’abordar les tasques de la universitat seguint criteris d’ètica, bon govern, respecte al medi ambient, compromís social i promoció de valors ciutadans, responsabilitzar-se dels impactes positius i negatius que es produeixen i rendir comptes a la societat sobre l’assoliment o no dels compromisos adquirits amb la mateixa. 

Atès que el resultat d’aquesta anàlisi va consistir en una proposta de millores, una de les quals era l’elaboració d’un mapa de riscos de vulneració dels drets humans. Com a primer pas d’aquesta fita, l’any 2022 s’encarrega un estudi de diagnòstic de deguda diligència en drets humans. 

Atès que la responsabilitat de respectar els drets humans per part de les empreses ha estat clarament establerta arran de l'aprovació dels PRNU l'any 2011 la qual cosa significa que aquestes han de prevenir, mitigar i, quan calgui, reparar les possibles conseqüències negatives en els drets humans que les seves activitats hagin pogut causar o contribuït a causar. Això és aplicable a l’acció de les seves operacions, productes o serveis, fins i tot quan aquests impactes els hagin provocat els seus proveïdors o les relacions comercials. 

Atès que els PRNU estableixen que la responsabilitat de les empreses no es circumscriu únicament a respectar els drets laborals dels propis empleats sinó que també inclou responsabilitats respecte dels clients i usuaris, cadena de subministrament i comunitats al voltant de les seves activitats, entre d'altres. Això significa que l’empresa és responsable, per exemple, de les condicions de treball a la seva cadena de valor o dels abusos que es puguin cometre durant el procés d'obtenció de matèries primeres o de prestació d'un servei per part d’un tercer amb qui tingui relació. En aquest cas, els PRNU estableixen que la relació de l’empresa amb l’impacte negatiu es basa en una “contribució a l’impacte“.  

Atès que d'acord amb aquests principis, la responsabilitat de respectar els drets humans s'ha de traduir en un procés que inclogui els següents elements un compromís públic, un procés de deguda diligència i uns mecanismes de queixa i reparació el qual s’ha d’anar revisant i ampliant periòdicament.  

Vist l’article 19.1 h) de la Normativa de creació, composició i funcions de les comissions de Consell de Govern de la UAB, segons la redacció donada per acord del Consell de Govern de 16 de març de 2023, pel què fa a les competències de la Comissió d’Igualtat I Responsabilitat Social Universitària està la de definir i establir les línies directrius de la Responsabilitat Social Universitària. 

Vista la conformitat del Gabinet Jurídic. 

ACORDS

PRIMER. Aprovar el I Pla de Responsabilitat Social Universitària 2023/2024 (DOC)

SEGON. Encarregar la secretària general l’execució i seguiment d’aquests acords.  

TERCER. Comunicar els presents acords a la cap de l’Observatori per la Igualtat, per tal que porti a terme les mesures necessàries per a fer-los efectius. 

 

Documents relacionats