Sala de premsa

Eliminem estigmes sobre el VIH/sida a la UAB

Acte VIH a la UAB
Una seixantena de persones van participar a l’acte organitzat per la Fundació Autònoma Solidària i ActuaVallès en motiu del Dia Mundial del VIH/sida, emmarcat dins la campanya de sensibilització del programa salut. L’acte va comptar amb l'experiència de dues persones que viuen amb el VIH. 

13/12/2018

El passat 5 de desembre, la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres va acollir l’acte “Entre tu  i jo: parlem de VIH/sida?” en el marc de la campanya del programa de salut de la FAS per l’1 de desembre. L’acte, moderat per José Luis Terrón, director de l’Observatori de Comunicació i Salut InCom-UAB, va comptar amb la participació de dues persones que viuen amb el VIH i la Dra. Marta Navarro de l’Hospital Parc Taulí.

Les representants de la FAS i ActuaVallèsMarina Girona i Ester Artigas, van explicar que dins la campanya de sensibilització sobre el VIH/sida l’objectiu és avançar cap a l’eliminació d’estigmes i prejudicis, així com de la mala informació i el desconeixement general. Es van combatre alguns mites com ara que el raspall de dents, el sexe oral, les picades de mosquit o la saliva són mètodes de transmissió del virus però, tal i com va aclarir la doctora Navarro: “existeixen dos fluids a través els quals ens podem infectar: la sang i els sexuals”.

Les dades exposen que a Catalunya 33.700 persones tenen VIH i el 47% són diagnosticades massa tard. Aquest és un dels motius pels què des de la FAS i ActuaVallès s’insisteix, d’una banda, amb que es mantinguin relacions sexuals segures i, d’altra, que es realitzin proves de forma regular. Les dues organitzacions es coordinen per portar les proves ràpides del VIH de forma gratuïta a la UAB. 

La Dra. Navarro, especialista en malalties infeccioses del Parc Taulí, va aportar coneixement teòric al conversatori. Entre d’altres matisos, va explicar la diferència entre el VIH i la sida. D’una banda, la sida  és el Síndrome de la immunodeficiència humana i es fa palès quan el cos està baix de defenses. D’altra banda, el VIH és el virus que causa aquesta immunodeficiència. De manera que, actualment, no totes les persones que viuen amb el VIH tenen perquè desenvolupar sida.

Una de les testimonis va ser diagnosticada de VIH fa poc més de vint anys, quan els estigmes eren gegants i els mitjans de comunicació els reproduïen. “Si eres portadora del virus podia ser per 3 motius: per puta, maricón o yonki”, afirmava ella. L’altre dels testimonis va ser diagnosticat fa menys d’un any, en un context on els estigmes ja no són tan grans i hi ha més informació al respecte. Tot i així, afirma que “continua sent necessari trencar prejudicis i facilitar educació sexual als joves”.

José Luis Terrón, moderador de l’acte i expert en salut i comunicació, va insistir en la importància de les grans campanyes de sensibilització i de com ho viuen les ONGs.  Terrón va recordar que “actualment ni el Govern de l’Estat ni el Govern de la Generalitat tenen engegada cap campanya i això fa que el pes recaigui totalment en la feina d’aquestes ONGs”.

Enguany el Comitè Primer de desembre, plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya en la que participa la FAS, denuncia al manifest del Dia Mundial de la Sida que tot i l’acord nacional del 2014 al Parlament de Catalunya “ara mateix ens trobem sense un full de ruta clar i elaborat que ens permeti lluitar contra l’estigma i que els drets de les persones que viuen amb VIH siguin una realitat”.