Acció Social

Programa Salut

Programa Salut

El Programa de Salut de la FAS té la finalitat de promoure estils de vida saludables entre l’alumnat de la UAB, entenent la salut no només com l’absència de malaltia sinó com un estat de benestar biopsicosocial. Volem fomentar l’intercanvi d’informació fiable i contrastada per tal que els estudiants puguin prendre decisions responsables i informades sobre els hàbits, pràctiques i consums propis. També fem derivacions i difusió de recursos més enllà dels que s’ofereixen al campus.

Les nostres accions s’articulen a partir de dues àrees principals:
 

 • Salut sexoafectiva: promoure la sexualitat i afectivitat saludables; tractar la diversitat d’identitats de gènere i orientacions sexuals; abordar les violències; prevenir pràctiques sexuals de risc que poden derivar en conseqüències com ara infeccions o malalties de transmissió sexual o embarassos no desitjats, etc.
 • Hàbits i consums saludables: tractar l’oci juvenil i els riscos associats; fer prevenció o reducció de riscos en matèria de drogues i altres addiccions; promoure una alimentació saludable, així com l’autoestima i l’autocura, la salut mental i emocional, etc. 
També ens ocupem d’altres qüestions de salut com ara els patrons d’alimentació o la salut mental.

A més de l’assessorament en salut i el Xiringu, el Programa de Salut consta d’altres serveis i activitats. Els voluntaris desenvolupen activitats de sensibilització en dates assenyalades; es posa a l’abast tota la informació necessària entorn de la prova del VIH i d’altres ITS, i s’ofereix formació en format de taller i càpsules formatives. 

Objectius:
 
 • Promoure la participació de l’alumnat universitari com a agents de salut en les activitats de sensibilització del Programa.
 • Sensibilitzar, informar i orientar l’alumnat sobre afectivitat, sexualitat i riscos com ara les malalties o infeccions de transmissió sexual com el VIH/sida, així com els riscos del consum de drogues i altres temes relacionats amb la salut.
 • Facilitar els canals per tal que l’alumnat faci consultes i rebi assessorament personalitzat i especialitzat.

El Xiringu és un punt itinerant d’assessorament, informació i discussió 

en temes de salut dirigit a tot l’alumnat del campus. El Xiringu va sorgir del projecte europeu de prevenció de drogodependències i altres conductes de risc en àmbit universitari anomenat "En plenes facultats" basat en l'educació entre iguals.
El Xiringu està atès pel voluntariat del Programa i estudiants de Psicologia que fan les seves pràctiques curriculars al Programa de Salut. Aquestes persones reben formació continuada per esdevenir Agents de Salut, per tal de garantir que puguin donar resposta a les qüestions plantejades pels usuaris del Xiringu. 
El valor afegit d’aquest servei és la relació d'iguals entre l'estudiant que consulta i l'estudiant que assessora, una relació de tu a tu.

Al Xiringu es distribueixen gratuïtament materials informatius sobre drogues, infeccions i malalties de transmissió sexual, així com materials preventius com ara preservatius masculins i femenins. També l’Espai Solidari de la FAS (a la plaça Cívica, davant de l’Abacus) disposa d’aquest material informatiu i preventiu.

On és el Xiringu?

El Xiringu és itinerant entre les diferents facultats. Està anunciat en dues grans lones informatives i consta de dues taules grans amb material informatiu i preventiu, així com jocs i dinàmiques. Trobareu el calendari de la ubicació del Xiringu a les nostres xarxes socials (Facebook i Instagram).
 
A més a més, el Xiringu també té un canal de Telegram on es comparteix durant tot el curs contingut interessant i rellevant, des de notícies, vídeos, cartells, xerrades, fins a recomanacions de llibres i sèries o pel·lícules amb l'objectiu de conscienciar i obrir la conversa sobre l'ús de substàncies i sobre salut sexual. 
 
 

Si tens dubtes, consultes o angoixes, el Programa de Salut pot ajudar-te. Atenem les consultes que ens arriben i donem orientació per tal que les persones prenguin les seves pròpies decisions o bé siguin ateses als centres de referència oportuns. En aquest sentit, per exemple, dirigim les persones que ho vulguin a centres de la UAB o del territori on es poden fer gratuïtament proves de detecció d’ITS, com ara la prova ràpida del VIH

Ens pots fer arribar les teves consultes tant a l’Espai Solidari de la FAS com a l’espai itinerant del Xiringu. D’una banda, l’Espai de la FAS compta amb una tècnica i una becària que et poden ajudar a resoldre dubtes i, en cas necessari, derivar-te als diferents serveis a l’abast tant dins com fora del campus. D’altra banda, als Xiringu hi ha companys/es formats/es que poden resoldre els teus dubtes o donar-te informació sobre la teva consulta. En qualsevol cas, les consultes són tractades amb total confidencialitat.
 
A més de les consultes presencials, ens pots fer consultes telefòniques al 93 581 34 55 i també consultes virtuals a l'adreça electrònica fas.salut@uab.cat

El Programa de Salut organitza o participa en diferents activitats o esdeveniments al llarg del curs acadèmic. Per exemple:
 
 • Ens mobilitzem durant la Festa Major de la UAB (novembre)
 • Col·laborem amb la cursa de la UAB per a La Marató de TV3 (desembre)
 • Organitzem el Concurs de relats eròtics de la UAB (abril)
 • Participem a la Setmana Sostenible i Saludable de la UAB (abril)


També aprofitem l’atenció mediàtica i social que reben dates assenyalades com:
 

 • Dia Mundial sense Alcohol (15 de novembre)
 • La Setmana Europea de la Prova del VIH i l’Hepatitis (durant el mes de novembre)
 • El Dia Mundial de la lluita contra la sida (01 de desembre) i el Dia de la Discriminació Zero (01 de març).
 • El Dia Internacional de les Dones (08 de març)
 • El Dia Mundial de la Salut (07 d'abril)
 • El Dia Mundial sense Fum (31 de maig)

En aquestes ocasions fem Xiringus temàtics i/o accions de sensibilització específiques de promoció de la salut. Altres dates importants per a nosaltres són: el Dia mundial de la Salut Mental (10 d'octubre), el dia internacional contra la Violència Masclista (25 de novembre), el dia mundial contra els Trastorns Alimentaris (30 de novembre) o el dia internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia (17 de maig).

Si l’estudiant ha tingut una pràctica de risc i vol comprovar que no s’ha contagiat de cap infecció de transmissió sexual (ITS) pot acudir al Servei Assistencial de Salut de la UAB. Qui s’encarrega de les consultes i les proves de detecció d’ITS és una empresa amb conveni amb la universitat (Brugués Assistencial, serveis sanitaris).

Qualsevol estudiant, PAS i PDI de la UAB hi té accés de forma gratuïta. El SAS està situat a l’Edifici F de la universitat (a l’altre costat de la Facultat de Comunicació) i obre de dilluns a divendres (en horari 13-15h per emergències i en horari habitual de 9-13h i de 15-19h).

El primer pas és demanar una consulta amb un metge, que és qui resol els dubtes que l’estudiantat pugui tenir i, si ho considera necessari, fa la petició d’analítica o bé la prova ràpida de detecció del VIH.

 • La prova ràpida del VIH és totalment gratuïta.

Pel que fa a les analítiques de serologia que es demanen a laboratori, l’estudiantat de la UAB té un descompte del 50%, i per tant els preus són (inicialment*) els següents:

 • Anàlisi de Sífilis, 22€
 • Anàlisi d’Hepatitis C, 35€
 • Anàlisi d'Hepatitis B, 22€ -en cas que l'estudiant no n'estigui vacunat/da-.
 • Anàlisi de VIH en laboratori, 20€

*En alguns casos, el preu es pot incrementar quan cal afegir més proves. També en cas que tingueu una companyia d’assegurances podeu consultar el personal de recepció del SAS per tal de saber si la vostra assegurança inclou aquestes proves.
 
Saps la diferència entre el VIH i la sida?

El VIH són les sigles de "Virus de la Immunodeficiència Humana". El VIH és un virus que afecta les cèl·lules immunitàries, encarregades de protegir-nos de les malalties. Una persona amb VIH pot no tenir símptomes durant molt de temps, i per això es fa necessària la realització de les proves del VIH encara que no n’hi hagi símptomes.

SIDA és l'acrònim de "Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida". Apareix quan la infecció pel VIH està en el seu estat més avançat, havent causat un greu deteriorament del sistema immunitari.

Els antiretrovirals poden controlar la replicació del virus del VIH, aconseguint que la infecció no derivi en Sida. És important tenir clar que hi ha dos tipus de proves diferents:

 • Les proves ràpides del VIH consisteixen en una petita punxada en un dit de la mà, d’on s’extreu una petita gota de sang que s’aplica en una tira reactiva. Els resultats s’obtenen passats 20 minuts. Si el resultat és negatiu, es demana a la persona que es torni a fer la prova passat un temps. Si el resultat de la prova és positiu, cal que la persona vagi a fer-se una analítica de sang “estàndard” per comprovar que el resultat no és un “fals positiu” i que realment la persona és seropositiva.
 • Les analítiques de sang “estàndard” es realitzen en caps i hospitals. En la consulta amb el metge o metgessa es realitza una extracció de sang per realitzar l’anàlisi. Passats 15 dies, en una segona visita personal amb el metge o metgessa, aquest/a informa a la persona dels resultats.

Saps què és el període finestra?

El període finestra és el temps que transcorre entre l’exposició al VIH i el moment en que es considera que el resultat de la prova de detecció és precís. Aquest depèn del tipus de prova: en el cas de les proves de quarta generació amb l’anàlisi d’anticossos i antígens és de 45 dies, mentre que per a les proves de tercera generació com la prova ràpida del VIH, el període finestra és de 3 mesos.

Això significa que un cop passats 3 mesos de la pràctica de risc finalitza el període finestra i per tant el resultat de la prova ràpida és precís.

En les següents associacions o entitats pots realitzar la prova ràpida del VIH (sigui gratuïtament o pagant):

Barcelona:

 • ActuaVallès
 • Gais Positius
 • Stop SIDA
 • Associació Ciutadana Anti-Sida de Catalunya (ACASC)

Lleida:

 • Associació Antisida Lleida

Tarragona:

 • Assexora’Tgn (Associació Comunitaria de Salut Sexual del Camp de Tarragona)

Girona:

 • ACAS Girona (Associació Comunitaria Anti-Sida de Girona)

També et pots realitzar la prova en algunes farmàcies de Catalunya.

El Programa de Salut ofereix un ampli ventall formatiu que busca oferir espais d’anàlisi i reflexió en matèria de salut per a diferents públics. Aquesta formació es du a terme en format de tallers monogràfics i càpsules formatives.
 • Formació interna a la FAS. El programa organitza càpsules formatives en matèria de salut per a tot el voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària i també per a l’equip.
 • Formació com a Agent de Salut. El programa s’encarrega d’organitzar i fer el seguiment de la formació dels Agents de Salut del programa. Això s’aconsegueix per mitjà de càpsules formatives específiques i també amb els tallers monogràfics oberts a la comunitat.
 • Tallers monogràfics oberts a la comunitat de la UAB. El programa organitza anualment dos tallers d’aproximadament un mes de durada en matèria de Drogues i en matèria de Sexualitat i Afectivitat. Aquesta formació és oberta a tota la comunitat de la UAB i també a persones externes.