Acció Social

Programa Sociosanitari

Programa Sociosanitari

Programa sociosanitari

El Programa Sociosanitari de la Fundació Autònoma Solidària permet als estudiants de la UAB fer un voluntariat en l'àmbit hospitalari i sociosanitari.

Els joves estudiants acompanyen a infants, joves i adults en el seu procés de convalescència creant espais on la malaltia queda en un segon pla.

Actualment, les activitats es duen a terme en dos centres diferents: l’Hospital de la Vall d’Hebron i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. A la Vall d’Hebron, l’equip de voluntariat fa activitats amb infants i joves hospitalitzats menors de 18 anys de l’àrea materno-infantil i a Sant Pau, acompanya gent gran en procés de demència o persones en procés de rehabilitació cognitiva o neurològica.

  • Fer més fàcil i agradable la vida hospitalària i en els centres sociosanitaris a les persones ingressades.
  • Portar la malaltia a un pla secundari dels pensaments i les activitats dels malalts ingressats i aprofitar les llargues hores de temps lliure per fer activitats d'interès i/o lúdiques que contribueixen al benestar emocional d'aquestes persones.
  • Promoure, per mitjà d'activitats programades, actituds i valors socialment positius de suport, solidaritat, empatia i respecte mutus.
  • Sensibilitzar, a través del voluntariat, sobre les problemàtiques i angoixes viscudes durant l’hospitalització, fugint de tòpics i paternalismes.
  • Contribuir, amb les diferents activitats de voluntariat, el procés de rehabilitació i cura de les persones ingressades.
  • Crear vincles i generar relacions intergeneracionals, així com compartir experiències i espais distesos i d’entreteniment.

Consulta aquí més informació del voluntariat Sociosanitari. 

Activitats i tallers als infants

Les activitats i tallers permeten als voluntaris i voluntàries realitzar jocs, manualitats, llegir contes i acompanyar als infants, ja sigui a les habitacions per aquells que no poden desplaçar-se a la sala de jocs o a la “ciberaula” o també, fer l’activitat en aquests llocs comuns i compartits amb altres infants. El que és més important és que el voluntariat ofereix estones de joc i companyia als infants, convertint-se en un suport als familiars i acompanyants.

Atenció a infants aïllats

Gràcies a la formació específica rebuda a l’inici del curs, el voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària té accés a infants o adolescents en habitacions aïllades. Aquests no poden sortir de les habitacions durant un període de temps i les visites que reben també estan limitades. D’aquesta manera, l’equip de voluntariat té la possibilitat de dur a terme diferents activitats com ara ensenyar a fer manualitats o explicar contes i compartir estones de joc amb els infants que es troben aïllats.

A més d’aquestes activitats, el voluntariat dinamitza esdeveniments especials en dates assenyalades com poden ser el Nadal, el Carnestoltes o el Sant Jordi, utilitzant espais de l’hospital com ara les sales de jocs o la “ciberaula”.

L'Hospital de Sant Pau acull a adults que necessiten ingrés hospitalari, amb una duració mitja d’una setmana. El voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària acompanya gent gran hospitalitzada a la sala d'ingrés de Geriatria, compartint estones de conversa, lectura, passeig... Això suposa un moment de dispersió, intercanvi i entreteniment pel pacient i un respir pels familiars o acompanyants durant l'estada al centre.