Sala de premsa

Seminari repensar l'alimentació a les Universitats: Impactes del model alimentari actual

Seminari Repensar Alimentació

El passat 26 d’octubre es va celebrar el Seminari sobre alimentació Repensar l’alimentació a les Universitats: Impactes del model alimentari actual a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. 

 

27/10/2021

La Fundació Autònoma Solidària en col·laboració amb el grup de treball sobre alimentació del Campus Saludable i Sostenible de la UAB, ARAG-UAB, DESOS Opció Solidària, Opcions i SETEM Catalunya, van organitzar el Seminari sobre alimentació Repensar l’alimentació a les Universitats: Impactes del model alimentari actual

En aquest seminari, les entitats SETEM Catalunya i Opcions van presentar un informe sobre la gestió dels menjadors universitaris i els seus impactes socials, ambientals i econòmics a partir de l’anàlisi de tres productes concrets: el plàtan, la tonyina i el sucre. Es tracta de tres dels productes més consumits. Entre els casos estudiats, s’han destacat els menjadors d’universitats com la UAB, la UPF, la UB i la UPC.

L’entitat DESOS Opció Solidària van presentar la guia pedagògica «Repensa el que menges», una guia que busca promoure la sostenibilitat de les pràctiques educatives cap a la garantia del dret a l’alimentació. La guia forma part del projecte “Transalimenta al Baix Llobregat”, una iniciativa d’Aprenentatge Servei dinamitzada en diferents instituts del Baix Llobregat que té l’objectiu d’apropar els i les joves a l’agricultura ecològica i al Parc Agrari del Baix Llobregat, amb la intenció d’ampliar el projecte a l’àmbit universitari en un futur pròxim. 

La darrera presentació va estar a càrrec de Andrea Rizo, de la facultat de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Va presentar un estudi de cas dels menús dels menjadors de la UB, amb propostes de canvi per aconseguir una major sostenibilitat. Aquestes propostes van ser posades a prova la setmana passada a les facultats d’Economia i Biologia amb una prova pilot de la qual ara s’entrarà en fase d’avaluació. 

El seminari va acabar amb un espai de debat obert on els diferents assistents van poder participar i oferir perspectives crítiques sobre el debat alimentari. El debat va acabar amb una reflexió interessant: la necessitat de replantejar no només els menús universitaris, sinó tot el sistema d’alimentació a les universitats. 

Aquí està videoresum del seminari, a més, podeu consultar el fil de Twitter de la sessió al Twitter de la FAS, @FAS_UAB.