Sala de premsa

El Grup d'Acció reivindica la lluita contra la violència als CIEs

Els membres del Grup d'Acció preparant l'exposició temporal

El grup d’Acció penja una exposició per sensibilitzar sobre la violència que es viu en els CIEs. 

 

14/06/2021

El passat dijous 10 de juny, el Grup d’Acció del programa d’Acollida (un grup de voluntàries preocupades pel racisme, els drets humans i les persones en situació de refugi) va organitzar una activitat interactiva a la Plaça Cívica per conscienciar sobre la violència als Centres d’Internament per Estrangers. Es van penjar a les baranes del pont de la Plaça unes capses de cartró amb notícies que il·lustraven la problemàtica. 

Aquesta activitat l’han desenvolupada per la situació dels Centres d’Internament per Estrangers, també anomenats CIEs. 

Els CIEs són establiments públics on s'ingressa als ciutadans amb situació administrativa irregular abans de ser expulsats. El temps màxim d'internament és de seixanta dies i després seran repatriats o "retornats a la llibertat". Actualment hi ha vuit CIEs a tot l'Estat i a Catalunya en trobem un situat a la Zona Franca de Barcelona.

Com a tal no són centres penitenciaris, però se’ls anomena "presó de migrants" a causa de l'internament, i la consegüent privació de llibertat que suposa, i per les condicions en les quals es troben les persones internes. Dormen en cel·les de 3 a 6 persones, sense possibilitat d'utilitzar el telèfon mòbil, amb recursos escassos (mantes, tovalloles de dutxa...). A més, s’han denunciat actes de violència per part de la policía (des del 2006 hi ha hagut 4 morts al CIE de la Zona Franca de Barcelona). El Grup d’acció ha volgut amb aquesta acció recordar que “la llibertat deambulatòria és un Dret Fonamental (arts. 17 i 19 Constitució Espanyola) i que l’internament s'ha de limitar a casos justificats, com és el d'una detenció a comissaria o la pena de presó per haver comès un delicte. Així consideren que en els CIEs es limita el Dret Fonamental sense que hi hagi cap comissió de delicte, únicament per no tenir la situació administrativa regularitzada, és a dir, per no tenir papers.”

Per descobrir més sobre la situació dels CIEs i de propostes de poder acabar amb la precarietat, es pot visitar l’exposició al pont de la Plaça Cívica que romandrà penjada durant uns quants dies.