Sala de premsa

El congrés estatal d'aprenentatge servei universitari valorarà l'impacte social dels seus projectes

Cartell del el XI Congrés estatal i V Internacional d'Aprenentatge Servei Universitari

Del 25 al 27 de gener se celebrarà a la UAB - Casa Convalescència l'XI Congrés estatal i V Internacional d’Aprenentatge Servei Universitari el qual organitzen les 12 universitats catalanes, entre elles la UAB, a través de la Xarxa ApSUCAT. Es valorarà l’impacte social dels projectes en els agents implicats (estudiants, entitats i professorat).

19/01/2023

Quan ja fa més d’una dècada que ha arrelat en l’educació superior, l’ApS (Aprenentatge Servei) protagonitza un congrés internacional que busca radiografiar aquestes pràctiques que fan d’enllaç entre la universitat i la societat.

L’Aprenentatge Servei és una proposta educativa a través de la qual estudiants es formen mitjançant la participació en un projecte orientat a resoldre una necessitat real d'una comunitat i millorar, així, les condicions de vida de les persones o la qualitat del medi ambient.

Els dies 25, 26 i 27 de gener tindrà lloc el XI Congrés estatal i V internacional d’Aprenentatge Servei Universitari organitzat en aquesta edició per les 12 universitats catalanes a través de la Xarxa ApSUCAT i es celebrarà al recinte modernista de la Casa Convalescència (UAB). L’edició d’enguany, que ja compta amb prop de 300 persones inscrites, estarà centrada en valorar l’impacte universitari que tenen els projectes d’Aprenentatge Servei (ApS) en els diferents agents implicats. En el congrés es voldrà respondre a qüestions com “L’ApS transforma la comunitat? L’ApS modela la mirada social dels joves propiciant-ne el contacte amb altres realitats? És catalitzadora per la innovació docent?”.

Els rectors de les universitats organitzadores seran els encarregats de donar el tret de sortida al Congrés. La conferència inaugural anirà a càrrec de Janice McMillan, professora experta en l’impacte comunitari de projectes ApS de la University of Cape Town (República de Sudáfrica). Tot i ser un congrés científic, la naturalesa de l’ApS farà que alumnat i entitats tinguin un paper protagonista. El dijous hi haurà unes dinàmiques de treball conjunt entre docents, entitats, alumnat i personal tècnic de l’ApS universitari per reflexionar sobre els diferents rols en els projectes ApS i buscar estratègies innovadores per millorar-ne els impactes. També hi ha previstos uns itineraris ApS, es visitaran les seus d’entitats socials que participen en projectes d’ApS universitari. La conferència final la donaran Josep Maria Puig i Brenda Bär de la UB i comptarà amb la participació del Ministre d’Universitats, Joan Subirats.

El Congrés atorgarà el premi Laura Rubio que reconeixerà iniciatives d’aprenentatge servei que promoguin la reflexió sobre la dimensió ètica de la intervenció social. Laura Rubio, que va perdre la vida el 2021, va ser doctora en Pedagogia i professora a la UB i va ser pionera en la implantació de l'aprenentatge servei a Espanya.

La UAB, impulsora de l’ApS universitari amb 53 experiències

La UAB participa activament en aquesta desena edició tant en els comitès organitzatiu i científic com en la presentació de comunicacions i pòsters. El programa inclou 13 pòsters d’estudiants i professorat de la UAB i 3 comunicacions.

Entre aquestes, el grup d’innovació docent en ApS de la UAB presentarà de la mà de José Luis Lalueza i Sílvia Blanch, l’estudi Impacte Social de l’ApS Universitari. Anàlisi dels programes de la UAB, on el grup explicarà a quines conclusions ha arribat després d’analitzar 53 experiències d’ApS que van tenir lloc a la UAB entre el 2019 i el 2021.

 

El Congrés compta amb el suport del Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Universidades.

-Web del Congrés: https://www.apsu11.cat/?lang=ca

-Web Oficina Aprenentatge Servei UAB: https://www.uab.cat/ca/aprenentatge-servei