Recerca i Innovació Responsable (RRI)

Projectes de Ciència Ciutadana

Projectes de Ciència Ciutadana a la UAB

En els últims anys, la UAB ha desenvolupat diverses iniciatives i activitats relacionades amb la Ciència Ciutadana, facilitant diferents nivells de participació de la ciutadania en el procés de recerca.

Volem actualitzar aquesta pàgina donant visibilitat als projectes de ciència ciutadana que s'estiguin implementant actualment a la UAB. Si t'interessa que el teu projecte aparegui, omple aquest formulari, que a més, et guiarà per crear una descripció més atractiva del teu projecte. 

Projectes actuals

AlertaForestal

L'objectiu d'aquest projecte és analitzar la salut dels boscos catalans i preveure l'estat de salut d'aquests boscos en el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres canvis ambientals. La ciutadania pot participar en diferents aspectes de les campanyes d'alerta.

App Planttes “Ajuda'ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgia” 
Planttes és un projecte de ciència ciutadana que pretén informar sobre la presència de plantes al·lergògenes a l’entorn i el nivell de risc d’al·lèrgia en funció del seu estat. L’objectiu és ajudar a comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques, contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Amb Planttes el ciutadà pot contribuir a elaborar un mapa de l’estat fenològic (presència de flor tancada, de flor oberta i/o de fruit) de les plantes de l’entorn que causen al·lèrgia. Conèixer l’estat de la planta ens permet interpretar si es troba en fase d’emissió de pol·len al medi i, per tant, si pot estar causant al·lèrgia a aquelles persones que en son sensibles.

Bicizen

Bicizen és un projecte que pretén crear una plataforma en la qual els ciclistes urbans col·laborin per a fer la seva ciutat més amigable amb la bicicleta. L'aplicació pretén crear un espai en el qual la ciutadania, ajuntaments, investigadors, associacions i empreses puguin interactuar entre si per a lluitar contra les diferents problemàtiques del ciclisme urbà.

L'equip, compost per investigadors de cinc universitats europees diferents, ha estat finançat per l'Institut Virtual de Recerca d’ECIU University (SMART-ER), i ja ha desenvolupat la primera versió de l'app. Els problemes als quals s'enfronta la plataforma són la qualitat i la distribució de les infraestructures ciclistes, la seguretat física i psicològica en circular amb bicicleta, el robatori de bicicletes, la disponibilitat d'aparcaments i els obstacles. A més de fer un mapatge dels problemes esmentats, oferirem un espai per a compartir idees, proposar accions i co-crear l'app de ciclisme urbà del futur.

CARE Citizen Arenas

L'objectiu de les Citizen Arenas per a la Millora de la Qualitat i els Recursos Ambientals és connectar, organitzar i tornar a unir al món acadèmic i a la societat i convertir a la ciutadania en actors del projecte de recerca.

La seva participació està prevista al llarg de tot el cicle de recerca, des del disseny fins a la recollida de dades i la difusió. Així, amb aquest projecte exploratori abordem diferents facetes de les qüestions relacionades amb la qualitat del medi ambient i l'ús dels recursos (aire, aigua, residus, energia, etc.). Estem formant un equip internacional d'investigadors amb experiència multidisciplinària i un desig compartit de co-crear una comunitat europea entorn de la sostenibilitat i la ciència ciutadana.

En particular, la UAB se centrarà en dos aspectes diferents, el consum d'aigua i energia i el tractament dels residus alimentaris. Per a la part del consum d'aigua i energia, ens centrarem en el mesurament i l'anàlisi de l'ús de l'aigua i l'energia i les seves conseqüències mediambientals. Començarem per controlar l'ús de l'energia i l'aigua i instal·larem comptadors/sensors per als dispositius que utilitzen energia (ordinadors, calefactors, etc.) i aigua (dutxes, rentadores, etc.). La ciutadania informarà del seu consum estimat d'aigua i energia i el compararà amb les dades reals monitorades. A continuació, calcularem els patrons de consum, analitzarem el seu impacte mediambiental i proposarem les millors pràctiques i els reptes per a la seva aplicació. Quant al tractament dels residus alimentaris, conscienciarem a la ciutadania que els aliments són un dels principals contribuents als residus sòlids domèstics i que no "desapareixen" i necessiten tractament i, si és possible, recuperació. Aquest pilot farà que la ciutadania sigui conscient del seu paper principal en la gestió dels aliments en la llar, la generació de residus i les possibilitats de separar els residus per a permetre el seu ús com a fonts de nous materials. També té com a objectiu que la ciutadania sigui conscient del seu impacte en el clima per la generació de gasos d'efecte d'hivernacle associats al tractament dels residus orgànics. La ciutadania participarà en la gestió dels seus propis residus orgànics i rebrà una compensació en forma de bioproductes que podrà utilitzar immediatament. Com a conseqüència, d'aquesta estratègia sorgiran comunitats més resistents i autosuficients.

CSI-COP - Citizen Scientists Investigating Cookies and App GDPR compliance 

CSI-COP és un projecte europeu que investiga a través de la recollida de dades ciutadanes. El projecte té com a objectius principals conscienciar a la població sobre les dades personals que es recullen a les apps que tenen instal·lades i a les webs que visiten i formar a la ciutadania sobre els drets que es protegeixen pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea (UE). A mitjà termini, es pretén que tota la ciutadania conegui quines són les seves dades personals que es recullen visitant webs i instal·lant apps i quins són els drets a la privadesa que la UE protegeix. El projecte està destinat a tot el públic en general, usuari de webs i que tingui aplicacions instal·lades a diferents dispositius. Les persones que vulguin participar en aquest projecte com a científics/ques ciutadans/es, han de fer una formació breu (que es pot certificar de manera gratuïta), després poden fer una petita anàlisi d'un o uns quants llocs web o apps i, finalment, si ho desitgen, poden redactar un informe sobre l'observació realitzada. A més d'aquesta autoformació breu que es proporciona, el projecte CSI-COP té previst una sèrie de presentacions i tallers que anirà anunciant pròximament. Fent la formació que ofereix el projecte, es poden adquirir competències sobre les dades recollides per les galetes informàtiques dels llocs, conèixer eines per rastrejar webs i apps (tant per iOS com per Android) i saber discernir entre llocs on es respecten els nostres drets, es pren consciència de les dades i el consentiment que s'estan donant i, per últim, s'adquireix una comprensió sobre els drets que el RGPD-UE protegeix. El projecte CSI-COP té una web que dona accés a l'autoformació, així com a un fòrum de discussió sobre aquesta formació, al butlletí de novetats i també al blog del projecte. A més dels coneixements adquirits a escala individual, participant en el projecte CSI-COP es contribueix al coneixement col·lectiu del tema de les galetes informàtiques, al coneixement generalitzat del RGPD i a fer possible que es proposin canvis legislatius. Si voleu participar en aquest projecte europeu de ciència ciutadana i iniciar-vos en el món de la privadesa/galetes, feu el curs breu que el projecte CSI-COP us ofereix!

Notícia: CSI-COP reconegut com a «Millor projecte innovador» en l’última edició dels PICCASO Privacy Awards

Programa de ràdio Popup - Jordi Vallverdú (UAB): "Quan tens moltes dades, l'anonimització no existeix"

FoodE - Food Systems in Europe

L'objectiu principal de FoodE és implicar les iniciatives locals de la Unió Europea en el disseny, la implementació i el seguiment de sistemes alimentaris urbans/regionals sostenibles (CRFS) des d'un punt de vista mediambiental, econòmic i social.

Els resultats de FoodE repercutiran en la creació d'ocupació, promocionant l'economia local, enfortint el paper de les comunitats locals en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com identificant i enfortint les relacions entre els diferents actors de la cadena alimentària.

El camí utilitzat per FoodE per a aconseguir aquests objectius consisteix en els següents passos:

  • Avaluar i classificar la sostenibilitat dels diferents tipus de sistemes alimentaris urbans.
  • Implicar activament la ciutadania en la creació i elecció conjunta de sistemes alimentaris urbans innovadors.
  • Posar en marxa projectes pilot innovadors i sostenibles en diverses ciutats de la UE.
  • Implementar i validar una metodologia basada en la ciència ciutadana que promogui les associacions públiques i privades en els *CRFS.
  • Desenvolupar un conjunt d'informes polítics, directrius i recomanacions.
  • Dirigir-los a la societat civil, al món acadèmic i als agents públics i privats.

Fulfill

MicroMón @UAB 

MicroMón @ UAB és un projecte internacional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que està integrat en la xarxa MicroMundo [soci de Tiny Earth®) de la Universitat de Wisconsin] de la Societat Espanyola de Microbiologia. Atès que és la seva sisena edició a la UAB, ho coneixem com a Micro-Món@UAB_6.0.

És un programa innovador que pretén animar els estudiants de secundària (de 15 a 17 anys) a exercir la seva carrera professional en ciència i tecnologia, tot abordant un dels reptes més importants per a la salut humana per a aquest segle: la resistència a l’antibiòtic microbià a nivell mundial.

Mitjançant una estratègia d’aprenentatge i servei (ApS), els estudiants de grau de la UAB, supervisats per professors de Microbiologia de la UAB, lideren una experiència pràctica per la qual els estudiants de secundària s’enfronten a un projecte de recerca real a les seves escoles, apliquen el mètode científic, validen els resultats, analitzen les dades obtingudes i donen lloc a conclusions.

Mosquito Alert

El seu objectiu és controlar els mosquits com a vectors de malalties combinant els esforços de la ciència, la gestió i la col·laboració ciutadana. En aquest sentit, els voluntaris participants poden enviar fotos fetes amb els seus dispositius mòbils.

Natusfera

Aquesta plataforma cooperativa online està oberta a qualsevol persona interessada en pujar fotos d'elements de la natura perquè puguin ser identificats amb el seu nom per un grup d'experts. Totes les dades recollides s'envien a l'organització internacional Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 

OPENTEK: Documenting and sharing Traditional Ecological Knowledge related to biodiversity and climate change impacts

OpenTEK és una plataforma web d'àmbit mundial en la qual qualsevol persona pot afegir observacions sobre els impactes del canvi climàtic. El projecte pretén fer visibles els impactes soferts per les poblacions locals, mostrar la diversitat d'impactes del canvi climàtic que pot identificar la gent comuna, inclosos els pobles indígenes i les comunitats locals (IPLC), i ajudar als responsables de la presa de decisions en el desenvolupament de polítiques d'adaptació dirigides als impactes soferts per la població en els territoris que habiten. OpenTEK pot ser una eina important per als científics que desitgin col·laborar amb els pobles indígenes i les comunitats locals en la coproducció de coneixements sobre el canvi climàtic, per als diferents pobles indígenes i comunitats locals que s'enfronten als mateixos problemes, i per als responsables polítics que desitgin elaborar polítiques dirigides als impactes del canvi climàtic en llocs específics que afecten les comunitats locals. Es convida a participar al públic en general, inclosos científics, pobles indígenes i comunitats locals. Qualsevol persona amb una connexió més profunda amb la naturalesa pot informar, a través de la nostra plataforma de ciència ciutadana, dels impactes del canvi climàtic percebuts en el seu territori. Els participants poden complementar l'observació amb fotos, la ubicació i una breu descripció. Trobaran directrius d'ús que expliquen com contribuir a la plataforma i poden utilitzar la plataforma també amb els seus telèfons intel·ligents. Els participants contribuiran a millorar el coneixement científic sobre els impactes del canvi climàtic. Els usuaris tindran l'oportunitat de fer visibles els problemes que sofreixen a nivell local en la seva comunitat i trobar persones en altres regions amb els mateixos problemes per a buscar una mesura d'adaptació comuna. OpenTEK és una plataforma gratuïta i de codi obert. Els participants poden explorar la distribució geogràfica dels indicadors d'impacte del canvi climàtic recollits en revisions d'articles, observacions locals d'usuaris o estudis de camp. Només les entrades públiques estan disponibles per a la seva descàrrega i les persones que descarreguin una entrada han de seguir els requisits de llicència específics d'aquest formulari d'entrada. Els usuaris de la plataforma poden especificar la llicència de l'entrada i decidir si volen mostrar la informació públicament o mantenir-la en privat. Els efectes del canvi climàtic ens afecten a tots, així que participa (https://opentek.eu/licci) i comparteix els teus coneixements amb la comunitat. Tota informació compta!

Article de la ERC Magazine: Bringing Indigenous and local knowledge to climate change research

RitmeNatura

RitmeNatura busca ciutadans amants de la naturalesa que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes i els animals.

Si t’agrada observar la natura, ajuda’ns a seguir el ritme cíclic de les estacions i els canvis que els éssers vius experimenten. Només has d’escollir alguna planta o alguna zona en particular que vulguis seguir i observar-la detingudament al llarg del pas de les estacions. Hauràs d’anotar la data en que les espècies que segueixes pateixen canvis: migracions de les aus, floració de les plantes, maduració de fruits, hivernacions, caiguda de fulles, etc. i registrar les observacions al nostre projecte d’iNaturalist

Unint-te a RitmeNatura pots contribuir a donar continuïtat a Fenodato, una iniciativa de ciència ciutadana per seguir els canvis estacionals en les plantes i els animals, amb participació de la UAB. 

Projectes finalitzats

Els ciutadans co-creant el Patrimoni Cultural de la ciutat
Els usuaris del Library Living Lab, tot plegat amb el Centre de Visió per Computador (@CVC_UAB) i el Museu de Sant Cugat (@Museusstc), han desenvolupat un procés per l’escaneig dels capitells del Monestir, de cara a crear el primer catàleg en 3D d’aquestes peces mestres. Això permetrà la visualització web i la reproducció de les peces a partir de la impressió en 3D dels models generats. Aquest és un projecte de ciència i innovació ciutadana oberta, els seus resultats estan a l’abast dels usuaris, professionals i personal investigador, i representen un pas més de cara a la democratització de l’accés al coneixement i a la innovació per totes les persones.

Harmonització de les Observacions de la Fenologia de la Vegetació per Teledetecció i Ciència Ciutadana
El PhenoTandem harmonitza els nous productes de fenologia derivats del satèl·lit òptic d’alta resolució (Sentinel-2) amb les tradicionals observacions fenològiques in situ fetes per voluntaris. Com que el què s'observa in situ actualment no sempre es pot percebre des de l’espai, la innovació consisteix en co-dissenyar amb científics ciutadans un nou protocol que permeti que les observacions in situ interoperin amb productes de teledetecció. 

Hi ha també altres iniciatives centrades en col·lectius específics. En aquest sentit, la UAB col·labora de manera estreta amb els municipis i els instituts de secundària més propers:

ISC2 - BiblioLab d’innovació social i ciència ciutadana, amb la participació de tres biblioteques públiques de tres municipis propers al campus de la UAB. L'objectiu d'aquesta iniciativa és adaptar les biblioteques públiques als canvis culturals i socials que comporta la societat digital, afavorint la creació d'entorns col·laboratius i participatius oberts a la ciutadania (Labs ISC2).

BeWater (Novembre 2017 – Gener 2018): aquest projecte busca promoure l'adaptació al canvi climàtic de la gestió de les aigües del Mediterrani mitjançant processos participatius de co-creació amb l'objectiu de detectar els problemes i trobar solucions conjuntes entre personal científic i ciutadania. 

GroundTruth 2.0 (Febrer 2018): aquest gran projecte avalua l'efectivitat de sis observatoris ciutadans que estudien el medi ambient. Un dels observatoris és RitmeNatura, liderat per CREAF-UAB i en el que s'estudia la fenologia de les plantes.

Recerca sobre ciència ciutadana

D'altra banda, la UAB compta també amb grups de recerca que analitzen la Ciència Ciutadana des d'una perspectiva científica:

What’s in it for you? Participation inequality in citizen science might be challenged in politically motivated projects

Contribution of citizen science towards international biodiversity monitoring