Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Tallers per apropar la nanotecnologia a la Secundària

19 oct. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L’ICN2, la UAB, la UB i CESIRE van realitzar la segona edició dels tallers “Nanoeduca”, per introduir els conceptes bàsics de la nanotecnologia a l’alumnat i el professorat de secundària. Els professors participants van utilitzar microscopis de forces atòmiques i d’efecte túnel, i van experimentar amb tractaments superhidrofòbics i superhidrofílics.

Gemma Garcia explicant els prodeciments als professors de secundària

El passat dimarts 20 d'octubre es va dur a terme la segona sessió dels tallers Nanoeduca a la Facultat de Ciències i el centre de recerca ICN2. La jornada va tenir com a objectiu donar a conèixer les instal·lacions de l'ICN2 i un laboratori de la facultat especialitzat en la docència en nanotecnologia als diferents professors de secundària que van assistir al esdeveniment. Dividits en dos grups, els docents van visitar paral·lelament el centre de recerca i van poder experimentar amb els diferents instruments d'estudi d'estructures nanomètriques, entre els que es trobaven un microscopi de forces atòmiques (AFM) i un microscopi d'efecte túnel (STM), així com altres instruments per estudiar el grau d'hidrofilitat de certs materials i la seva variabilitat segons diferents tractaments. 

Ambdós grups van realitzar cadascuna de les activitats i després van intercanviar-se. Així, mentre uns assistien a la visita guiada del ICN2 de la mà d'Alex Argemi, els altres rebien les explicacions de Gemma Garcia al voltant de la docència pràctica en N&N per a, després, alternar-se. La sessió va desenvolupar-se al llarg de cuatre hores (de les 16 a les 20h), i va servir perquè els mateixos docents de secundària adquirissin els coneixements pràctics que afavoreixin la inclusió de continguts de temàtica nanotecnològica dins els marges del temari docent. I és que aquest és l'objectiu dels tallers Nanoeduca, que busquen apropar la nanotecnologia als estudiants de secundària.

La propera sessió del taller Nanoeduca es durà a terme el dia 3 de novembre a les instal·lacions del CESIRE i es centrarà en l'ús dels nanokits utilitzats pels professors per apropar la nanotecnologia a les aules dels instituts i les escoles. Seguidament els professors hauran d'implementar una sèrie d'activitats a les respectives classes i mostrar els resultats obtinguts per alumnes i docents en la cinquena i última sessió, que es durà a terme en el CCCB de Barcelona el 6 d'abril de l'any vinent. 

Dins de