Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nova campanya d'excavacions al poblat neolític de La Draga

11 juny 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Hi participaran més de 70 persones fins a l'1 d'agost, entre elles estudiants de grau, màster i doctorat de la UAB. Enguany els investigadors intentaran trobar els pilars de fusta conservats en el nivell freàtic del jaciment de Banyoles.
Nova campanya d'excavacions en La Draga
Dilluns, 9 de juny, s'ha iniciat la campanya d’excavacions arqueològiques d’enguany al jaciment neolític de la Draga (Banyoles, Girona), que durarà fins l’1 d’agost. Els treballs arqueològics els realitzen investigadors de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), la UAB i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, coordinats pel Museu Arqueològic de Banyoles.

Les primeres dues setmanes hi participarà alumnat del Grau d’Arqueologia de la Universitat que desenvolupa part de la seva formació pràctica acadèmica, mentre que les dues darreres hi intervindran estudiants de la UAB de màster i de doctorat que completen la seva formació específica o que en aquests moments estan realitzant la seva recerca en relació al jaciment. En total, durant el transcurs de la campanya hi treballaran aproximadament unes 70 persones.

Enguany es continuarà treballant en un sector que es va iniciar l’any 2013 i a on es van poder documentar elements construïts en pedra que podrien formar part de construccions de cabanes i de fosses. Els treballs tenen l’objectiu d’excavar la totalitat del sector i localitzar el pilars de fusta conservats en el nivell freàtic del jaciment i han de permetre documentar els elements arquitectònics en una zona ben diferent a l’excavada en els darrers anys i continuar avançant en els estudis relatius a l’organització del poblat.

En campanyes anteriors s’han fet descobertes importants en La Draga. Destaquen l’arc neolític més antic d’Europa, una pala de fusta de més de 7.000 anys, un braçalet de marbre i diversos objectes d’ornamentació (denes de collaret, penjolls, anells...) considerats un dels conjunts més importants dels poblats del neolític antic del Llevant Peninsular.
 
Un jaciment neolític únic a Espanya

La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d’un assentament localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment, que ocupa uns 8000 metres quadrats, té actualment una part -l’antiga platja neolítica- sota les aigües del llac, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma.

El jaciment de la Draga és excepcional per diversos motius. En primer lloc per la seva antiguitat, que el situa entre els més antics del Neolític Peninsular. En segon lloc pel fet de tractar-se d’un assentament a l’aire lliure amb una certa continuïtat de l’ocupació. I per últim, i potser el més remarcable, per les seves excel·lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l’únic d’aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta d’Europa ja que és, juntament amb Dispilo a Grècia i La Marmota a Itàlia, uns dels pocs assentament lacustres datats en el VI mil·lenni aC.

Dins de