Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nova campanya d'excavacions al jaciment de la Draga

04 juny 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El proper dilluns 8 de juny s’inicia una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment neolític de la Draga, a Banyoles, Girona. Aquest poblat correspon a les primeres evidències de comunitats agrícoles i ramaderes a Catalunya i té una cronologia d’uns 5.400 anys aC. 
La Draga
Els treballs arqueològics es perllongaran fins el divendres 3 de juliol i són duts a terme pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMF, Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Les dues primeres setmanes hi participaran estudiants del Grau d’Arqueologia de la UAB que desenvolupen part de la seva formació pràctica acadèmica al jaciment, mentre que a les dues darreres es comptarà amb voluntaris provinents de diverses universitats i centres de recerca de l’Estat espanyol i d’Europa. En total, durant el transcurs de la campanya hi treballaran aproximadament unes 60 persones.

Enguany, s’excavarà un sector a la zona més elevada del jaciment, amb l’objectiu de localitzar restes del poblat a la zona on ja s’ha vingut treballant els dos darrers anys i on també s’iniciaren els treballs arqueològics l’any 1990. En aquesta zona s’hi han localitzat nombroses estructures d’hàbitat com ara fogars, grans fosses emprades com abocadors de deixalles, així com sòls de cabanes realitzats amb lloses de travertí. En aquest mateix indret els treballs realitzats els darrers anys permeteren evidenciar l’existència d’un petit taller de denes de collaret realitzades a partir de petxines.

Durant la campanya és previst realitzar diverses activitats de divulgació sobre la recerca en el jaciment; entre les quals en destaquen les jornades de portes obertes per a conèixer de primera mà els resultats dels treballs arqueològics (17, 19 i 25 de juny a les 5 de la tarda). Enguany com a novetat s’han programat dues activitats anomenades “Neolítics a la Fresca” (27 de juny i 27 de juliol) que es realitzaran a 2/4 de 9 del vespre i que es centraran aspectes de la vida quotidiana dels habitants de la Draga.

D’altra banda, el Parc neolític de la Draga ofereix la seva oferta estable habitual; de juny a octubre els caps de setmana es realitzen visites guiades i els primers diumenges de mes demostracions d’activitats neolítiques (a les 12h del migdia).
 
El poblat neolític de la Draga, a Banyoles

La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d’un assentament localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment ocupa uns 8000 m2 amb un front de 100 m arran de l’estany i una amplada d’uns 80 m en direcció est. Una part del jaciment, l’antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües de l’Estany, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma.

El jaciment de la Draga és excepcional per diversos motius. En primer lloc per la seva antiguitat, que el situa entre els més antics del Neolític Peninsular. En segon lloc pel fet de tractar-se d’un assentament a l’aire lliure amb una certa continuïtat de l’ocupació. I per últim, i potser el més remarcable, per les seves excel·lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l’únic d’aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta d’Europa ja que és, juntament amb Dispilo a Grècia i La Marmota a Itàlia, uns dels pocs assentament lacustres datats en el VI mil·lenni aC. 

Dins de