Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Lliurats els premis als millors TFG per a la justícia global

09 maig 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La vuitena edició dels Premis Arcadi Oliveres als millors Treballs de Fi de Grau (TFG) amb una mirada transformadora cap a la justícia global va concloure el passat 7 de maig amb un acte de lliurament a la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB. La Fundació Autònoma Solidària ha atorgat un total de 17 premis, que aborden temàtiques com la salut global i els drets sanitaris, la sostenibilitat i la crisi climàtica, l’educació transformadora i crítica, i el feminisme i les perspectives interseccionals, entre d’altres.

Guanyadors i guanyaores dels premis Arcadi Oliveres.

L’acte tenia com a objectiu valorar i reconèixer els treballs premiats per la seva contribució amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu compromís amb la Justícia global. La jornada va comptar amb la participació de l’alumnat guardonat, les seves famílies, professorat tutor i membres de l’organització.

La taula de benvinguda la van encapçalar Esther Zapater, secretària general de la UAB; Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària; i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. Jordi Prat, va destacar que “els premis, d’alguna manera, mostren quins problemes tenim, quines necessitats ens estan fent arribar des de la societat, des del territori i quines són les propostes de resposta que hi donen els estudiants de l’autònoma en el seu procés de formació” i va explicar el significat del nom dels premis: “Fa uns anys vam decidir que aquests premis portessin el nom d’Arcadi Oliveres, professor del Departament d’Economia de l’Autònoma, que estava implicat en mil i un fronts -no en un sentit bèl·lic, sinó en el sentit de lluita- per implicar-se socialment, precisament en transformar la societat catalana per aconseguir un món millor”. Per la seva banda, David Llistar, va posar l’accent en la importància d’iniciatives com aquesta: “L’Ajuntament de Barcelona troba la iniciativa de l’Autònoma una de les millors iniciatives universitàries formada per aquesta aglutinació de persones que heu decidit fer el vostre treball de final de grau en una matèria lligada amb la justícia global”.

Tot seguit, Joana Romeu, guanyadora de l’anterior edició dels premis, va presentar el seu curtmetratge “Feliz Cumpelaños”, una crítica a la marginació sistemàtica que pateix la gent gran a la nostra societat. “Aquest projecte tracta sobre la bretxa digital en les persones grans, sobre la dificultat que tenen moltes persones per tenir accés i per saber gestionar les tecnologies que moltes vegades es veuen obligades i forçades a fer servir” – Joana Romeu.

Posteriorment, es va fer l’entrega de premis de grau i els discursos dels guanyadors i guanyadores. Podeu consultar la resolució de la convocatòria, amb els noms i els treballs premiats en aquest enllaç.

Un cop finalitzada l’entrega general, es van reconèixer quatre treballs per àmbit de coneixement. Cada persona premiada va rebre un diploma un obsequi i una dotació econòmica de 250 euros.

Guanyadors i guanyadores per àmbit de coneixement

En l’àmbit d’Arts i Humanitats, ha estat destacat l’alumne Bernat Francesch Itxart pel seu treball “I Have a Dream. L’ideari de Martin Luther King a través dels seus discursos”. L’estudiant va explicar que “els resultats del meu TFG incideixen en la centralitat de la lluita per la igualtat racial dins de la transformació en clau de la justícia global, un problema que, per cert, penso que és extrapolable a la nostra actualitat i que és responsabilitat de tots nosaltres solucionar-lo”.

En l’àmbit de Ciències, Biociències i Tecnologies, ha destacat l’alumne Rubén Mulas López amb el seu treball “Els espais verds urbans i la seva resistència a la sequera”. Mulas va compartir que “el meu TFG reivindica, per una banda, la importància del verd urbà i la necessitat de salvaguardar-ho i per l’altra banda, la necessitat de replantejar el nostre model de creixement i la gestió de l’energia i dels recursos”.

En l’àmbit de salut, l’alumna Carla León Contreras va guanyar amb el seu treball Stimulation Based Training for Postpartum Hemorrhage Management in a Low Income Setting, el qual, segons ella “tracta d’una mesura d’intervenció per tal de reduir la mortalitat materna a la República Centro africana, que és un dels països amb la mortalitat materna més elevada”.

En l’àmbit de Ciències Socials i Jurídiques, ha destacat l’alumna Mireia Canut Roca amb el treball “Dibuixant el futur. Influència de referents educatius propers sobre les expectatives de l’alumnat d’origen migrant”.

La jornada va concloure amb unes paraules d’Esther Zapater, la qual va destacar que “els treballs que heu presentat ens han mostrat no només aquesta transversalitat, sinó també aquesta capacitat aplicada, de transferència que a la cap i a la fi és un dels objectius de la universitat, que l’educació sigui entesa com una eina de transformació, de justícia global i d’implicació amb el territori”.

Tots els TFG premiats s’han publicat al Dipòsit Digital de Documents de la UAB.

Els premis Arcadi Olivereres de la UAB són una iniciativa de la Fundació Autònoma Solidària en el marc del Projecte Pluriversitat la qual rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Dins de