Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB i el Museu Marítim de Mallorca visibilitzaran la memòria de comunitats marineres i pescadores

04 ag. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB i el Museu Marítim de Mallorca han acordat recentment col·laborar conjuntament per visibilitzar la memòria de les comunitats marineres i pescadores d'alguns indrets de Palma. El projecte ja ha començat al barri d'Es Molinar de Palma de Mallorca.

PescadorsXarxa
Autoria foto: I-stock photo (Armando Oliveira).

El projecte articula pràctiques etnogràfiques i periodístiques que permeten a les comunitats connectar amb un relat propi sobre el medi social i físic en què han viscut i viuen.

El Museu Marítim de Mallorca ha posat en marxa un conveni de recerca i transferència amb el Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB per tal de desenvolupar un projecte de visibilització de la memòria de les comunitats marineres i pescadores de diversos indrets de Palma.

El projecte articula pràctiques etnogràfiques i periodístiques que permeten a les comunitats connectar amb un relat propi sobre el medi social i físic en què han viscut i viuen, i es completa amb el desenvolupament de noves narratives per fer difusió d'aquests relats a través dels espais i de les xarxes del mateix museu.

Línies d'investigació

Ambdues entitats es dedicaran a desenvolupar tres línies d'investigació diferents. La primera vol apropar el museu al teixit associatiu dels barris que l'acullen i enfortir la seva relació mitjançant propostes de treball conjuntes que suposin vincles de reconeixement mutu i cura. En aquesta línia, es promourà la cultura marítima per mitjà d'exposicions, estudis i programes diversos que contribueixin al coneixement de la història i de la situació actual dels diferents sectors marítims, portuaris i de senyalització marítima.

Un dels propòsits de l'acord és investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports. De la mateixa manera, estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests.

La segona línia de recerca empara la memòria col·lectiva. Es vol generar un relat contemporani del patrimoni marítim que inclogui les persones, la lluita contra les desigualtats i la memòria col·lectiva entorn de la mar i el seu patrimoni material i immaterial, així com un relat entorn de les col·leccions, els gestors o els propietaris del museu al llarg de la seva existència. També es proposa continuar el treball de camp etnogràfic, començat a Sóller, amb les diferents comunitats marítimes de l'illa.

Finalment, també s'investigarà sobre les noves narratives per als relats museístics. D'aquesta manera, es construiran relats transmèdia i interdisciplinaris, en què hi hagin participat les diferents comunitats implicades, per tal de generar nous imaginaris narratius i dur a terme accions comunicatives. El propòsit és connectar amb el públic més jove i que aquest es converteixi en cocreador.

El conveni, signat recentment, té una durada estimada de tres anys per un import que voreja els 120.000 euros. El projecte ja ha començat al barri d'Es Molinar de Palma de Mallorca, amb la realització del primer grup d'entrevistes i l'elaboració dels primers vídeos, articles i material per al museu i per a les seves xarxes.

El projecte contempla també l'elaboració de literatura acadèmica que reflexioni sobre el procés, la metodologia i els resultats obtinguts.
 

Dins de