Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La diada de Sant Jordi protagonitza l'espai de reflexió creat a Filosofia i Lletres

23 abr. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

"Un Sant Jordi no volgut. Un Sant Jordi a casa. Un oxímoron per a una festa de carrer. Que cadascú s’uneixi al cant. Tothom el pot taral·lejar en veu baixa, sàpiga cantar o no. Ens escoltarem nosaltres sols". Amb aquestes paraules s'inicia el dia de Sant Jordi a l'espai que ha creat la Facultat de Filosofia i Lletres des de l'inici de la crisi sanitària, per afrontar la situació que està vivint la societat.

SantJordiPalauGeneralitat

Un Sant Jordi no volgut. Un Sant Jordi a casa. Un oxímoron per a una festa de carrer. Que cadascú s’uneixi al cant. Tothom el pot taral·lejar en veu baixa, sàpiga cantar o no. Ens escoltarem nosaltres sols.

Avui, diada de Sant Jordi aturem momentàniament els textos relacionats amb la situació actual d’epidèmia i dediquem l’espai a Sant Jordi. Un del dies més significatius en la nostra tradició cultural i per a la nostra identitat. Ho fem convidant-vos a escoltar una peça, coneguda en el món coral, però potser no tant fora d’ell. És l’Himne a Sant Jordi que Oriol Martorell va adaptar d’una música de G. F. Haendel, composició amb què comença els seus concerts la Coral homònima, fundada i dirigida per ell entre 1947 i 1991, i la lletra del qual diu:

“A vós implorem sant Jordi gloriós, a vós demanem vostra protecció, que els cants ens alegrin i ens facin millors i ens facin amar-vos Sant Jordi gloriós!”

Heus-en aquí diverses versions.  

La de la Coral Sant Jordi mateix: https://www.youtube.com/watch?v=3yOlVcdgN5Y

Una de solemne a l’orgue: https://www.youtube.com/watch?v=IaH7pKDEyAE

Una orquestració amb soprano: https://www.youtube.com/watch?v=5cTEHEm46vM

I finalment una per al temps de confinament: https://www.youtube.com/watch?v=BimYA5USLLE

La formació de la coral Sant Jordi va significar una represa immediata després de la Guerra Civil de la tradició coral catalana. Com es pot llegir a la pàgina web de la Coral, Oriol Martorell va crear el cor, en els anys immediats a l’acabament de la Guerra Civil, “amb l’objectiu de conrear amb rigor la música coral, tant culta com popular, en especial la catalana, i difondre-la arreu de Catalunya, entenent aquesta tasca com a element pedagògic i com a acte de servei al país”.

En veu baixa, sense que ningú ens senti, tothom, tothom, tothom, és capaç de cantar-la. Serà una forma de celebrar la diada.

 

Joan Carbonell Manils, professor de Filologia Llatina i degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.

 

 

Dins de