Es presenta el projecte 3ts, per impulsar les vocacions STEM a instituts del Vallès
Fomentar les vocacions STEM des de l'àmbit de la secundària, amb especial èmfasi en les noies, per impulsar la participació en l'àmbit tecnològic, així com donar a conèixer la recerca i l'educació universitària en enginyeria per apropar-la a secundària és l'objectiu del projecte 3ts-Tasta i Testeja Tecnologia -organitzat per tres ajuntaments del Vallès Occidental amb la col.laboració de la UAB i el CVC-, que es presenta el dimecres, 29 de gener, al campus de Bellaterra.
El projecte 3ts-Tasta i Testeja Tecnologia està impulsat pels ajuntaments de Sant Quirze del Vallès, Barberà del Vallès i Sabadell, des de l'àrea econòmica de cada municipi. Per part de Sant Quirze, hi participa el Servei a l’empresa; per part del municipi de Barberà, hi participa el centre de negocis Nodus Barberà, i per part de Sabadell, la seva oficina d’Atenció a l’empresa i l’autònom.L'objectiu és fomentar la innovació des d'una òptica supramunicipal, els organitzadors volen que es faci una transferència directa del coneixement a través del foment de les vocacions STEM de l'àrea del Vallès. El projecte pretén també donar a conèixer la recerca i l'educació universitària en enginyeria per apropar-la al col.lectiu de secundària. D'aquesta manera, es busca donar resposta a la creixent demanda laboral en temes tecnològics, i en particular, de ciències de la computació.
El públic al qual va adreçat és professorat de secundària, estudiantat de 4t d'ESO (80 en total) i empreses de l'àrea del Vallès. El projecte compta amb professorat de secundària, que rebrà formació tècnica per part de l’Escola d’Enginyeria de la UAB i el Centre de Visió per Computador, ajudant a definir les activitats que treballaran els estudiants a les aules. Els estudiants i professors participants seran de quart de la ESO de tres instituts: l’Institut Pau Vila de Sabadell, l’Institut Bitàcola de Barberà del Vallès i de l’Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès.
Es treballaran continguts que estiguin relacionats amb el currículum de secundària com ara programació i robòtica, matemàtiques i estadística, així com una introducció a la Intel.ligència Artificial. Amb l'ús de cotxes de muntatge propi, es farà un "platooning" (cotxes en filera seguint-se els uns als altres) el més llarg possible entre tots els cotxes participants.
Punt de sortida i altres dates clau
La presentació del projectes als estudiants es farà el dimecres, 29 de gener, a l'Escola d'Enginyeria així com a la seu del Centre de Visió per Computació (CVC), al campus de Bellaterra. A les 9h. del matí s'iniciarà a l'Escola d'Enginyeria, on el director, Ramon Vilanova, donarà la benvinguda als nois i noies dels instituts i als mestres. A continuació, hi participaran el director del CVC, Josep Lladós; Sònia Bartres, responsable de servei a l’empresa de l’Ajuntament de Sant Quirze; i la professora Aura Hernández. A les 11.15h l'activitat es traslladarà a la seu del CVC, al campus.
El dilluns, 2 de març, a la UAB i a la seu del CVC, s'ha preparat una altra sessió, serà un dia de treball per compartir l'avenç del projecte entre els diferents instituts. El divendres, 29 de maig, al Circuit de Sant Quirze de Sant Vallès s'ha reservat el dia per fer l'exposició dels avenços. I finalment, 3l dimarts, 30 de juny, hi haurà la reunió final del projecte, es recopilaran les dades i experiències del projecte.
A més a més, el projecte també pretén donar a conèixer la recerca i l’educació universitària disponible a Catalunya en l’àmbit de l’enginyeria i les ciències de la computació. D’aquesta manera, es busca donar resposta a la creixent demanda laboral en el sector TIC i poder nodrir les empreses innovadores de l’àrea del Vallès que aposten per les noves tecnologies, essent el projecte una eina perfecta per a la visibilització d’aquestes entitats empresarials.