Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Els MOOC de la UAB assoleixen el milió d'inscripcions

26 feb. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Els MOOC de la UAB han assolit una posició capdavantera en nombre d'alumnat: els cursos que la Universitat imparteix a través de la plataforma Coursera acumulen ja un milió de persones inscrites. A més, un acord a la UNAM permetrà donar més impuls a la producció i difusió de MOOC en espanyol.
Escola de Postgrau
La UAB i la UNAM avancen en una aliança per a liderar i progressar en la producció de MOOCs en espanyol
Els cursos massius, en línia i gratuïts (Massive Online Open Courses, MOOC) que la UAB imparteix a Coursera, plataforma de referència a nivell mundial en aquest camp, han acumulat un milió de persones inscrites. Coursera ha felicitat oficialment la UAB per aquesta fita, que la situa com una de les universitats capdavanteres en nombre d’alumnat, juntament amb les millors universitats del món. La UAB és també la segona universitat de l’àmbit de cursos en espanyol darrera la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Precisament, la UAB i la UNAM han establert un acord general en matèria de producció i difusió de MOOC, i s'han compromès en desenvolupat l'Espai MOOC Iberoamericà Universitari (EMIU) per impulsar la col·laboració d'institucions d'educació superior iberoamericanes presents a Coursera.
 
La progressió del nombre d’estudiants de la UAB s’ha accelerat en el darrer període en el que l’Autònoma ha aconseguit consolidar un equip estable acadèmic i de producció en el marc de l’Escola de Postgrau, dirigida per María José Feijóo Rey, i amb l’assessorament acadèmic en matèria de MOOC de José Manuel Pérez Tornero. En aquest període s’ha arribat a produir més de vuit cursos anuals autofinançats, s’han incorporat noves especialitats i matèries, i s’ha avançat, a través del Consell Assessor Professional de l’Escola de Postgrau, en noves formes de cooperació amb institucions públiques i privades. En l’actualitat, la UAB disposa de més de quaranta cursos MOOC en producció o emissió destacant matèries com Big Data, primers auxilis psicològics, educació social, parlar en públic, correcció i estil en espanyol, entre d’altres.

El milió d’estudiants es reparteix en tots els continents i en tots els països del món als que hi accedeix la plataforma Coursera, la de major volum de inscripcions. Aquesta fita d’internacionalització consolida a la Universitat Autònoma de Barcelona com un dels referents en aquest àmbit. Això s’acredita pel fet que, des de diferents universitats del món es comença a estudiar el cas MOOC-UAB a través de diversos treballs fi de màster i tesis doctorals.

Col·laboració iberoamericana

En aquest sentit, cal destacar que, dins la plataforma Coursera -líder mundial en cursos oberts on-line- és Amèrica Llatina el continent amb un major progrés en la matèria i que ha registrat un rellevant creixement en nombre d’alumnat, superant a la resta de regions del món. La directora de l’Escola de Postgrau, María José Feijóo Rey, amb l’assessorament de José Manuel Pérez Tornero i l’equip tècnic MOOC, a la vista d’aquestes dades, va dissenyar una estratègia a curt i mig termini de coproducció i cooperació que inclou augmentar la seva activitat en l’àrea llatinoamericana, promoure aliances de coproducció, experimentar en determinades experiències de convalidació acadèmica de cursos i en obrir una línia sistemàtica d’investigació.

La UAB i la UNAM van elaborar durant el mes de febrer de 2018, en el marc de la visita oficial de la UNAM a la UAB, la base d’un acord general en matèria de producció i difusió de cursos MOOC. L’acord està destinat a convertir l’aliança entre ambdues universitats en l’àmbit de producció i difusió de cursos oberts i en línia més potent en espanyol. Entre les dues universitats assoleixen els tres milions d’inscripcions de tot el món a través de la plataforma Coursera.
S’ha arribat a aquest acord a través de diverses trobades presencials i virtuals, que s’han vingut desenvolupant des del passat mes de novembre -tant a Mèxic com a Barcelona-.
En l’acord i en el seu desenvolupament estratègic han participat els equips directius en aquestes matèries en les respectives universitats: Francisco Cervantes i Jorge León, responsables de la Coordinación de Universidad Abierta y Educación a Distancia (CUAED) de la UNAM, i María José Feijóo Rey i José Manuel Pérez Tornero, a més dels respectius equips tècnics d'ambdues universitats.
 
La UNAM, serà l’encarregada de desenvolupar el primer màster en llengua espanyola en format MOOC, repte al que ha ofert participar a professorat de la UAB.
 
La UNAM i la UAB s’han compromès a desenvolupar l’EMIU (Espacio MOOC Iberoamericano Universitario) que permetrà la col·laboració entre algunes de les principals universitats iberoamericanes amb presència a Coursera. EMIU permetrà accelerar la producció de cursos, innovar en la seva inserció dins les universitats i avançar en matèries com la innovació en comunicació digital, intel·ligència artificial i nous drets relacionats amb la ciutadania digital, entre d’altres.
 
La UNAM és la primera productora de cursos MOOC en espanyol. Ha desenvolupat al voltant de cent cursos on-line i experimenta contínuament en formats i sistemes d’aprenentatge. Ha produït cursos d’especialització en Intel·ligència artificial, Salut, Educació e infinitat de matèries. Disposa d’un equip de més de cinquanta professionals i acadèmics destinats a l’educació a distància i és la Universidad de referència d’Amèrica Llatina en aquest camp. Col·labora, a més, amb la Televisió Educativa mexicana i amb TV UNAM, i està present als principals fòrums sobre la formació on-line al món.
 
Per la seva part, la UAB té un desenvolupament més recent i genera els seus propis recursos per a implantar-se en aquest nou camp. Però als darrers temps ha aconseguit consolidar-se com una de las universitats líders a Europa sobre la matèria i com la segona Universitat Iberoamericana, darrera la UNAM. Les perspectives de producció per a enguany són d’una desena de cursos i alguna especialització.

Dins de