El programari MiraMon compleix 20 anys
Aquest any 2014, el programari de teledetecció i informació geogràfica MiraMon celebra 20 anys d’existència. Va ser creat per investigadors del CREAF i la UAB i compta amb milers d’usuaris a desenes de països. Per celebrar-ho, s'ha organitzat la jornada “Apropant-te la geoinformació 1994-2014”, el proper 15 de desembre.

Actualment MiraMon segueix avançant en els àmbits científics, educatius i de gestió ambiental en què es va originar, així com en les metadades, l’estandardització i els més avançats mètodes computacionals, tot per accedir a la millor geoinformació per a la recerca, la gestió i el coneixement del territori.
Jornada de celebració
Per celebrar-ho, el CREAF ha organitzat la jornada “Apropant-te la geoinformació 1994-2014”, el proper 15 de desembre. Al llarg del matí, a la sala d’actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), al Parc de Montjuïc de Barcelona, s’oferiran sessions tècniques sobre experiències amb el MiraMon en la docència, la recerca, la gestió i l’administració.
A la tarda, un acte de celebració a la sala Cotxeres del Palau Robert (Pg. Gràcia 107, Barcelona) comptarà amb la presència del Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot; el director del CREAF, Javier Retana; la vicerectora d’investigació de la UAB, Pilar Dellunde; el Director General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Antoni Trasobares; i el Director General d’Universitats, Lluís Jofre. El director del grup de recerca GRUMETS de la UAB, impulsor del programari MiraMon, oferirà la conferència “MiraMon 20 anys: Nous horitzons”.
El programari MiraMon
El MiraMon és un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) i software de Teledetecció. Permet la visualització, consulta, edició i anàlisi de qualsevol tipus d’informació georeferenciada, tant de capes ràster (imatges de teledetecció, ortofotos, models digitals del terreny, mapes temàtics convencionals amb estructura ràster, etc) com de capes vectorials (mapes temàtics o topogràfics que continguin punts, línies o polígons, etc), com de capes WMS.
Algunes parts del codi es van escriure a partir del 1988, però va ser el 1994 quan el MiraMon va començar a convertir-se en una aplicació Windows per a ser usada en àmbits científics, educatius i de gestió ambiental. El MiraMon es desenvolupa de forma cooperativa per part de diferents membres del Grup de Recerca Consolidat GRUMETS pertanyents al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i subministra un software de baix cost, potent i rigorós.
Més informació:
Programa de la jornada "Apropant-te la geoinformació: 1994-2014"