Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Comín disserta sobre els reptes socials i tecnològics del sistema de salut

06 jul. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha participat als Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalescència. Hi han intervingut també Margarita Arboix, rectora de la UAB; Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment; i Concha Serrano, directora de Relacions Institucionals de Pfizer a Espanya.
Concha Serrano, Antoni Comín, Margarita Arboix i Antoni Salvà
Concha Serrano, Antoni Comín, Margarita Arbiox i Antoni Salvà.
El 6 de julio va tenir lloc l'onzena edició dels Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalescència, un acte organitzat per la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, amb la col·laboració de la companyia biomèdica Pfizer. Sota el títol "Com respondre des del sistema de salut als canvis estructurals de la nostra societat", la sessió va comptar com a ponent amb el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comin. Hi van intervenir també la rectora de la UAB, Margarita Arboix; el director de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, Antoni Salvà; i Concha Serrano, directora de Relacions Institucionals de Pfizer a Espanya.

El conseller va explicar els tres grans reptes que el sistema de salut ha d'afrontar per donar resposta als canvis estructurals de la societat: "els canvis demogràfics, l'augment de les desigualtats i la revolució tecnològica".

En aquest sentit, el titular de salut va afirmar que Catalunya ha afrontat bé el repte demogràfic migratori i va assenyalar que ara el principal objectiu és fer front a l'envelliment de la població i a l'augment de les malalties cròniques. En aquest sentit, va dir que cal impulsar polítiques de prevenció i promoció de la salut i també una major integració entre els serveis de salut i els serveis socials.

En segon lloc, el conseller va desgranar les polítiques que s'impulsen des del Departament de Salut per fer front al segon gran repte, el de l'augment de les desigualtats. Comín va subratllar, entre d'altres, la Llei d'Universalització de l'assistència sanitària, que ha d'estar aprovada a finals d'any o inicis del 2017, i el desplegament del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). També va anunciar que està previst dotar amb més pressupost el Pla Integral de Salut Mental destinat a infants i joves. "M'agradaria molt que, si som capaços de privilegiar la salut mental en temes pressupostaris, els pròxims anys el sector ho celebri", va afirmar.

Pel que fa al tercer gran repte, el de la revolució tecnològica, el conseller ha apuntat que "hem de ser capaços de fomentar la innovació i d'incorporar-la en el nostre sistema de salut". "La innovació tecnològica permetrà resoldre l'impacte econòmic de l'envelliment de la població", va reblar Comín.

Plans transversals

Finalment, el conseller va destacar el Pla de Reforma de l'Atenció Primària i el Pla de Salut com a dos dels plans transversals que afronten tots els reptes. Sobre el Pla Estratègic de l'Atenció Primària, que estarà acabat a finals de 2016, el conseller va explicar que cal actualitzar la reforma identificant les àrees de millora i les que no es van acabar de desenvolupar i donant resposta als canvis socials i demogràfics. Per al conseller, aquest pla ha de poder gestionar els problemes de la desigualtat, la cronicitat i l'envelliment de la població: "Com ho resoldrem si no és articulant millor els serveis de primària de serveis socials i els serveis d'atenció primària de salut".

Pel que fa al Pla de Salut 2016-2020, que el conseller considera "el pla de plans que ha de donar coherència a totes les peces", Comín va anunciar que el Govern l'aprovarà aquest mateix mes i que també està previst fer un acte públic de presentació.

D'altra banda, durant la seva intervenció, el conseller va fer una defensa d'un model integral entre l'àmbit sanitari i social, advocant per una corresponsabilització de la ciutadania, en el que les tecnologies tindran un paper important.

Sumar esforços

Durant la presentació de l'acte, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, després de donar la benvinguda als assistents a l'acte, va assenyalar la rellevància de sumar esforços des dels diferents sectors, i especialment des del sector universitari, que fomenta no només uns valors universals vinculats a una vocació fonamentalment educativa, sinó també al desenvolupament d'iniciatives com els Esmorzars Sanitaris, que poden promoure una vertebració del teixit sanitari i social a Catalunya.

El doctor Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, va assenyalar que "en el moment actual, l'existència d'espais de debat com aquest al voltant del món sanitari són essencials, no només per la rellevància d'aquest tipus de trobades i la capacitat de crear ponts de comunicació entre els diferents actors, sinó també per l'interès i l'oportú de les qüestions abordades".

Per la seva banda, Concha Serrano, directora de Relacions Institucionals de Pfizer a Espanya, va posar de manifest la importància que "tots els agents involucrats participem activament, per tal de trobar vies de col·laboració que contribueixin a poder afrontar els grans reptes del sistema sanitari, presents i futurs".

Esmorzars Sanitaris 2.0

Des de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB s'ha desenvolupat el projecte  dels "Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalecencia", amb la col·laboració de Pfizer, amb la filosofia de generar un espai de reflexió al voltant del sector sanitari amb actors claus del sistema, que puguin oferir una visió dels grans reptes i temes d'actualitat en un entorn de noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) .

S'aprofita el potencial de la web 2.0, i es retransmet en directe (via streaming) l'acte des de la web (http://salut-envelliment.uab.cat/esmorzars/). Des d'aquest espai, es poden dirigir comentaris i preguntes a Twitter fent ús del hashtag #esanitaris, contribuint a enriquir el debat, així com consultar, posteriorment, el vídeo resultant de l'esmorzar (http://salut-envelliment.uab.cat/esmorzars/video/).

Dins de