Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

The UAB pays homage to Gemma Puigvert and inaugurates the academic year with a speech on the current pandemic by Joaquim Segalés

01 Oct 2020
Share via WhatsApp Share via e-mail

Gemma Puigvert was awarded the II Prize for Teaching Excellence and Joaquim Segalés gave a master lectur on the COVID-19 pandemic at the inauguration of the 2020/21 academic year at the UAB. The event took place with all the necessary safety measures in place.

Acte d'inauguració del curs 2020-2021

UAB Rector Margarita Arboix expressed her gratitude to all of the university community for how they responded to the COVID-19 pandemic in the 2020/21 inaugural event, in which Gemma Puigvert was awarded the II Prize for Teaching Excellence and Joaquim Segalés gave a master lecture on the past, present and future of COVID-19, entitled "COVID-19: d'on venim, on som i on anem. Ciència, conspiració i infodèmia". The inauguration took placeon 1 October at the conference hall of the Rectorat building, with a limited number of people attending and live streaming through the UAB's YouTube channel.

Gemma Puigvert, Director of the Department of Antiquity and Middle Age Studies, was awarded a prize for her excellence in teaching by the Dean of the Faculty of Arts and Humanities Joan Carbonell, who said that as a lecturer she "knows that knowledge is constructed through reasoning" and "she conducts her classes with the enthusiam of someone who is discovering something new while she explains it, alongside her students". Dean Carbonell also affirmed that the prize was going to an "excellent lecturer" and a great expert in her field.

L'homenatjada, en la seva intervenció, va expressar el seu agraïment als seus familiars, amics, col·laboradors, mestres i alumnes, així com a la pròpia universitat, a la que ha felicitat per reconèixer l'activitat docent amb aquest guardó: "l'ensenyament de mala qualitat -va dir, citant George Steiner- és assassí". Puigvert, a més, va defensar la presencialitat com un valor "fonamental per a l'aprenentatge" per tot el que suposa d'estímul i interacció entre les persones, i va lloar el valor dels clàssics, que "serveixen per entendre qui som", tot fent al·lusions a multitud d'autors des de Sòfocles fins a Thomas Mann passant per Píndar, Lucreci o Boccaccio. Puigvert va tancar el seu parlament citant la cançó de bressol composada per Ara Malikian en record de les persones que han hagut de morir en soledat a causa de la pandèmia de COVID-19.

I sobre la pandèmia va versar la lliçó inaugural del curs que va pronunciar Joaquim Segalés, catedràtic del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA). Segalés va relatar els coneixements que ja es tenien sobre aquest tipus de virus -tot remarcant la diferència entre el virus i la malaltia, una confusió que, com va afirmar, es troba sovint als mitjans de comunicació- i va explicar la importància del concepte one health (una sola salut), que implica la interacció entre la salut humana i la d'altres espècies, per fer front a crisis com l'actual. El ponent va descriure els objectius la recerca que s'està realitzant per trobar "solucions terapèutiques i preventives" i va advertir que, tot i ser un factor imprevisible, "difícilment podrem tenir abans de dos anys una vacunació massiva".

"Fer front a la nova revolució del coneixement"

En els parlaments institucionals, Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, es va referir també al "context atípic" d'aquesta inauguració de curs per afirmar que "les situacions més complexes són també una oportunitat per aprendre" i va reivindicar la necessitat d'acabar també amb "el virus de l'egoïsme". Va alertar, a més, que "el virus marca noves necessitats que s'afegeixen a les mancances històriques de finançament de les universitats", i va voler agrair la tasca de la rectora i el seu equip durant el mandat que acabarà properament, expressant a més "tot el suport" al rector o rectora que agafi el relleu després de les eleccions del proper mes d'octubre.

Pel que fa als representants de les administracions que van participar a l'acte, l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va recordar que la universitat és "la institució determinant per a la riquesa de la societat i per a la igualtat d'oportunitats" i va expressar "el profund agraïment i orgull" de la ciutat pel "paper jugat per la nostra estimada UAB en la lluita contra la pandèmia". I el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va evocar el seu passat com a estudiant de la UAB, va destacar els bons resultats de recerca de la Universitat i va reconèixer que "moltes necessitats socials han passat per davant però ara ha de ser objectiu del govern mantenir els estàndards del sistema universitari".

Finalment, la rectora va tancar l'acte referint-se especialment als reptes que la UAB haurà d'afrontar en el futur: segons va afirmar, "caldran innovacions disruptives per respondre a les noves necessitats de la societat" i, en aquest sentit, es fa necessari "incorporar gent jove per fer front a la nova revolució del coneixement", tot posant èmfasi en factors com el desenvolupament de la intel·ligència artificial, la resposta al canvi climàtic o la lluita per la igualtat de gènere. La universitat, va assegurar, haurà "d'assumir riscos" des d'una "orientació global i multidisciplinària". I va vaticinar que entrem en una nova era que "ens obligarà a pensar en un canvi de model en la idea d'aula i en la relació entre professorat i alumnat".

En aquesta inauguració de curs atípica, les mesures de seguretat sanitària van obligar també a presentar l'actuació del Cor de la UAB de manera no presencial: van ser projectades les interpretacions prèviament enregistrades de sengles temes de Joan Manuel Serrat (Pare) i Coldplay (Viva la vida), així com el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur, amb el que va concloure la cerimònia.

The UAB, with Sustainable Development Goals

  • Good health and well-being
  • Quality education

Within