From butterflies to swifts and orchids: the hidden ecosystems of the UAB campus
Butterflies, swifts, shrews, bees, orchids and frogs are just some of the species that inhabit the UAB campus. Many nest in trees, in pools of water or even in the roller shutter boxes of many teaching centres. For some years now, several members of the university community, on a voluntary and experimental basis, have been following the movements of this rich biodiversity that hides in the UAB campus.
Fifty-one butterfly species and 179 bee species have been detected on campus thanks to the samplings gathered.
Each year an average of 30 swift nests located in roller shutter boxes of some teaching centres are monitored.
For some years now, several members of the university community (faculty, students and PTGAS, amateurs and nature scholars) have been monitoring and controlling the animal and plant species that inhabit the UAB campus, most of them within the framework of state or European projects. These tasks are usually carried out on a voluntary basis and with scientific methodology. The results, which have a bioindicator character, show rich and varied ecosystems and, in addition, due to the transformations caused by climate change, are particularly relevant.
On Wednesday 27 November, the UAB Science and Technology Library, together with the Sustainability Office, organised a conference entitled “Biodiversity on the UAB campus: a journey through hidden ecosystems”, as part of the informative sessions "La Tarima", with six ten-minute micro-talks given by people linked to the UAB who are coordinating the monitoring of different species. “The campus has become an important place to experience biodiversity,” said Xavier Gabarrell, vice-rector for Campus and Sustainability, when presenting the event.
Micromamífers
El professor Francesc Muñoz va explicar la feina que es fa en el marc del projecte Seguiment de Petits Mamífers de Catalunya (SEMICE), el qual té més de cent estacions a tot Espanya. L’estació de mostreig de la UAB està situada a prop de la font del Carme, amb 36 paranys. D’ençà de la tardor de 2022, s’hi han capturat 44 exemplars (ratolins de bosc, ratolins de camp i musaranyes).
Papallones
L'estudiant de Doctorat, Marina Alba, va explicar que el seguiment de papallones s’emmarca en la xarxa Seguiment de Papallones Diürnes de Catalunya (CBMS). A la UAB es recopilen dades des de 2005, en un transsecte de 1.513 m. de longitud que aprofita l’itinerari blau de natura del campus, a prop del turó de Sant Pau, on hi ha deu seccions de mostreig.
En total, al llarg de tots aquests anys, s’hi han detectat 51 espècies de papallones (de mitjana, 31). El 2023 s’hi van fer 462 mostrejos. Al llarg d’aquests anys s’ha observat, per exemple, que hi ha una espècie de papallona en regressió, la moreneta meridional (Aricia cramera), mentre que la resta s’han mantingut més o menys estables.
Abelles
Per la seva banda, el professor Anselm Rodrigo va explicar que els mostrejos d’abelles al campus es fan tant en zones segades com en zones sense segar, i es comparen els resultats de totes dues periòdicament. S’han detectat més espècies de pol·linitzadors a les zones no segades que a les segades.
Falciots
L’Alumni UAB Marc Illa i el tècnic de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia José Luis Copete van comentar que el 2014 es van començar a anellar exemplars adults i pollets de falciots de les caixes de persianes d’una facultat. Des d’aleshores, cada any es revisen una mitjana de 30 nius de falciot en aquests espais amagats de les persianes, que sembla que aquests ocells consideren ideals per a criar. Com que ara s’han de canviar aquestes persianes, la UAB ha construït unes caixes niu que simulen les caixes de les persianes, i la intenció és col·locar-les molt a prop d’on fan els nius per tal que els falciots puguin continuar criant en un espai tan semblant com sigui possible a l’original.
Amfibis
Alejandro Garcia Salmerón, professor associat de Zoologia, va explicar que al campus hi ha dues unitats de seguiment: una al torrent de Can Domènec i l’altra a una bassa al camí entre Badia i la UAB. Al campus s’hi han detectat diferents espècies d’amfibis (tòtils, salamandres, granotes pintades, granotes verdes i gripaus corredors) i rèptils (dragons comuns, dragons rosats i sargantanes cuallargues).
Orquídies
Anna Florensa, tècnica de l’Oficina de Sostenibilitat, i Núria Pujolar, de l’empresa de jardineria que treballa per a la UAB, van comentar que al llarg dels darrers anys, i cada cop més, s’han anat fent petites accions en el manteniment de la jardineria de manera que sigui més naturalitzada. Per exemple, s’ha dut a terme un projecte per espaiar la freqüència de les segues i perquè sempre hi hagi flor al camp i s’han dissenyat corredors verds en determinades zones per «trencar» la pavimentació. S’ha apostat per plantes mediterrànies que requereixin poc reg i s’han buscat espècies que tinguin floració tot l’any. Des de 2016 no s’utilitzen fitosanitaris ni productes herbicides.
The UAB, with Sustainable Development Goals
- Life on land
- Life below water
- Sustainable cities and communities
- Clean water and sanitation
- Climate action