Tanca una nova edició del programa MicroMón
La sala d’actes de les facultats de Biociències i de Ciències de la UAB va acollir ahir la cloenda de la vuitena edició del programa MicroMón@UAB, una iniciativa per fomentar vocacions en què els estudiants de secundària aborden el repte de la resistència als antibiòtics.

El programa MicroMón@UAB pretén animar estudiants de secundària d’entre 15 i 17 anys a desenvolupar una carrera professional en ciència i tecnologia tot abordant un dels reptes més importants per a la salut humana aquest segle: la problemàtica mundial de la resistència microbiana als antibiòtics.
Al llarg d’aquest curs s’ha dut a terme la vuitena edició del programa. Ahir, 15 de maig, la jornada de cloenda va aplegar a la sala d’actes de les Facultats de Biociències i de Ciències representants de la UAB i dels centres educatius que hi han participat. L’acte va comptar amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente, del degà de la Facultat de Biociències, Isidre Gibert, de la directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, Edelmira Rosa Badillo, de representants dels MicroTA, estudiants de la UAB que han fet d’assistents docents (teaching assistant), i dels estudiants de diferents centres educatius que han participat en la iniciativa: l’IES Olorda (Sant Feliu de Llobregat), l’Institut Escola Lluís Millet (Santa Coloma de Gramenet), l’IES Guillem Catà (Manresa), l’Escola Proa (Barcelona), l’IES Príncep de Viana (Barcelona) i l’IES Alella (Alella).
El projecte, coordinat per la professora emèrita del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB Montserrat Llagostera, està integrat a la xarxa MicroMundo de la Societat Espanyola de Microbiologia i forma part de la iniciativa Tiny Earth de la Universitat de Wisconsin. Mitjançant una estratègia d’aprenentatge i servei (ApS), estudiants de grau de la UAB, supervisats per professors de microbiologia de la UAB, guien una experiència pràctica en la qual estudiants de secundària afronten un projecte de recerca real als seus centres, apliquen el mètode científic, validen els resultats, analitzen les dades obtingudes i presenten conclusions. Aquests objectius d’aprenentatge es combinen amb el servei a la comunitat ja que de l’activitat s’obté una col·lecció de bacteris que són possibles productors d’antibiòtics que es posa a l’abast de tota la comunitat científica.
A més, tots els estudiants que hi participen fan conèixer al seu entorn social i educatiu la greu amenaça que suposa l’aparició i la disseminació de la resistència als antibiòtics. Així, contribueixen a millorar la informació i la consciència ciutadana sobre aquesta problemàtica d’abast mundial. S’estima que, si no es posa remei a la situació actual, l’any 2050 hi haurà deu milions de morts prematures com a conseqüència d’infeccions bacterianes contra les que ja no tenim o no tindrem antibiòtics eficaços.
En les edicions anteriors del projecte MicroMón@UAB han participat un total de 199 estudiants de la UAB que, guiats per 22 professors de l’àmbit de la microbiologia, han treballat en 61 centres de secundària i batxillerat, arribant a un total de 1.502 alumnes de quart curs d’ESO i primer curs de batxillerat, alguns d’ells amb risc d’exclusió social. La primera edició del projecte a la UAB va tenir lloc el curs 2017–2018.
Més informació del projecte:
https://webs.uab.cat/micromon/