Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Relat d'una voluntària del programa socioeducatiu CROMA 2.0

17 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els tallers del programa socioeducatiu CROMA 2.0 compten amb la implicació voluntària d’alumnat de la UAB. L’Alba Santigosa, estudiant d’Educació social és una d’elles. Dues tardes a la setmana comparteix el seu temps amb nens i nenes de l’Escola el Turó, a Montcada i Reixac. Li hem preguntat com és el seu dia a dia als tallers. Si com ella vols viure l’experiència d’un voluntariat, al CROMA 2.0 t’hi esperen!

Relat d'una voluntària del CROMA

El programa CROMA 2.0 té més de 15 anys de trajectòria en els quals ha intentat apropar la universitat a les escoles més properes al campus i acompanyar a infants amb menys oportunitats. Són nens i nenes d’11 i 12 anys que per la seva situació familiar o social poden tenir més dificultats pels estudis.

Aquest curs 2021-2022, més de 260 infants de 22 escoles i 5 municipis participen al programa. Una d’aquestes escoles és El Turó, on l’Alba posa en practica els seus coneixements de futura educadora social i, alhora, en construeix de nous. 

Aquest relat porta la seva signatura: 

16:30h. Arribo a l’escola. Vaig en direcció al pati. Podria anar-hi amb els ulls tancats. De lluny comprovo que l’escola comença a buidar-se. Molts nens i nenes s’acomiaden de l’escola fins al dia següent. Pocs, molt pocs, s’hi queden. La primera abraçada em confirma que no soc l’única que té ganes que arribi aquest moment. Som al pati i durant 15 minuts berenarem per iniciar el taller amb energia.  

Entrem a l’aula. Hi ha xivarri, normal, no? No pretendrem que entrin en silenci absolut...A més, saben perfectament que ara toca el “Com estàs” i tothom té ganes d’expressar-se: avui molt contenta; uf, avui una mica trist; avui, doncs no ho sé, bé, crec...Cada dia és un món, i aquesta primera activitat rutinària serveix de termòmetre emocional. Ens permet saber com estem. Per a nosaltres és fonamental saber-ho. I, sempre que podem, ens ajudem mútuament. Ara ja comencem a conèixer-nos més i a saber de quina forma ens podem ajudar. Aquest vincle mutu és essencial; sense el vincle, tot seria diferent. 

Quan ja sabem com estem, comencem amb la sessió de projecte. Avui parlarem de plantes mutants modificades genèticament? O potser de com dissenyar robots per a que sentin emocions? O ens gravarem amb càmeres 360º per fer un contingut accessible per a tothom? Aquestes són algunes de les activitats d'aquests projectes, que han estat dissenyats per equips de recerca de la UAB, i que són molt motivadors!

En fi, crec que tenen molt clar que m’encanta compartir aquest temps al seu costat. Però fa temps que sospito que ells i elles també gaudeixen aquestes dues tardes. Va, us faig una petita confessió: vaig començar el voluntariat anant-hi una tarda a la setmana. I, poc temps després, em preguntaven per què no hi anava també la segona tarda. Sincerament, em resultava molt difícil combinar-m’ho per horaris. Però gaudeixo tant que vaig fer malabars amb els meus horaris i, a dia d’avui, hi vaig les dues tardes. M’han robat el cor! 

Com a futura educadora social, amb interès en el treball amb infants, aquest voluntariat està sent una experiència extraordinària. M’aporta seguretat i confiança, m’obliga a comprendre els infants i a ser empàtica...Em convida a passar-m’ho bé i a tenir ganes d’ensenyar i, sobretot, d’aprendre. És una experiència que sospito que serà inoblidable. Si estàs llegint aquestes línies i t’ho estàs rumiant, jo t’ajudo: fes-ho! 

 

Vols experimentar fer un voluntariat?

El programa CROMA 2.0 busca nous estudiants voluntaris per ajudar en la co-dinamització de tallers, on s’implementaran dinàmiques de grup i projectes d’equips de recerca de la UAB a l’alumnat de les escoles. L’horari de les activitats és de 16:30h a 18:00h i es necessiten voluntaris als municipis de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sabadell i Terrassa. 


Per a més informació pots consultar la fitxa del CROMA 2.0  o bé contactar amb l’equip del programa a fas.croma@uab.cat

Dins de