Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

"Recerques per aprendre", nova modalitat del Programa Argó que comença al novembre

04 nov. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Recerques per aprendre és una nova modalitat del programa Argó que es va iniciar el curs passat i que té la finalitat de donar a conèixer a l'alumnat de Batxillerat les recerques que es fan des de diferents facultats i departaments de la UAB.  El professorat, en col·laboració amb el Programa Argó de l'ICE, organitza l'activitat, enguany en format conferència en línia. S'inicia al novembre i es durà a terme durant els propers mesos. 

Image Programa Argo

Recerques per aprendre és una nova modalitat Argó -que impulsa des del curs passat l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB- que té la finalitat de donar a conèixer les recerques que es fan des de diferents àrees de coneixement de la UAB. Aquesta activitat va dirigida a alumnat de 1r i 2n de Batxillerat. 

Aquest curs el professorat de la UAB farà les conferències en format virtual a través de la plataforma Teams. Les conferències, que són gratuïtes, tenen una durada de 50 minuts i el col·loqui amb l'alumnat del centre de 40 minuts. L'activitat té una durada d'1 hora i mitja. 

En l'àmbit de la Traducció, s'ha programat el 16 de novembre de 2020, d'11:30 a 13 h, la conferència "Interpretar als Serveis Públics d'Europa: una professió en expansióa càrrec d'Anna Gil-Bardají, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental. I el 27 de novembre de 2020, de 10 a 11:30 h tindrà lloc la conferència "Com fer continguts audiovisuals accessibles: nous perfils professionals" a càrrec d'Anna Matamala, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació d'Estudis de l'Àsia Oriental.

En l'àmbit de les Biociències s'oferirà el divendres, 20 de novembre de 2020, de 10 a 11:30 h la conferència "El declivi dels pol·linitzadors i com aturar-lo", a càrrec d'Anselm Rodrigo, professor del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia.  I el divendres, 29 de gener de 2021, de 10 a 11:30 h. s'oferirà la conferència: Fagoteràpia per al control de patògens bacteriana, a càrrec de Susana Campoy, professora del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB, que explicarà com és el mètode científic, el que permet a la ciència avançar, respondre preguntes i resoldre problemes i és la base per construir el coneixement científic fins a arribar a l’elaboració de lleis i teories. 

En l'àmbit de l'Antropologia, s'oferirà el divendres, 4 de desembre de 2020, d'11:30 a 13 h, la conferència "Estudiant la mixticitat: Què, Qui, Com. Una aproximació a la recerca en antropologia social i cultural"a càrrec de Dan Rodríguez, professor i Teresa Habimana, investigadora predoctoral, ambós del Departament d'Antropologia Social i Cultural.  

Pel que fa a l'Arqueologia, el divendres, 11 de desembre de 2020, de 10 a 11:30 h., s'impartirà la conferència: Conèixer què menjaven i com vivien els nostres avantpassats a partir de l’estudi de les deixalles. Una aproximació al mètode arqueològic, a càrrec de Raquel Piqué, professora del Departament de Prehistòria de la UAB. Explicarà el cas del jaciment neolític de La Draga (Banyoles) i de com a partir dels diferents vestigis que han recuperat al jaciment s'apropen a les practiques culinàries de les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que s’assentaren a Catalunya.

En l'àmbit de la Musicologia, s'organitza el 19 de gener de 2021, de 10 a 11:30h la Conferència "A escena en deu minuts!" a càrrec de Francesc Cortès, professor del Departament d'Art i Musicologia.

Pel que fa a la Psicologia, es realitzarà el divendres, 7 de maig de 2021, de 11:30 a 13 h, la conferència "Estratègies contra l’envelliment cerebral: com les avaluem des de la recerca bàsica", a càrrec de Gemma Guillazo, del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut. I el divendres, 30 d'abril de 2021, d'11:30 a 13 h, s'impartirà la conferència: Exercici físic i rehabilitació cognitiva en el dany cerebral adquirit, a càrrec de Meritxell Torras, també del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut de la UAB

El Programa Argó, de transició entre la secundària i la universitat, va ser endegat el curs 2003-2004 per l'ICE de la UAB. Ofereix assessorament i suport als estudiants de batxillerat i de cicles formatius en el seu pas a la universitat, també ofereix actualització de coneixements per al professorat i la possibilitat de conèixer centres d’estudis, projectes i recerques que es fan a la UAB. L’etapa de transició comença als centres de secundària quan els i les estudiants trien una determinada branca del batxillerat i comencen a cercar i rebre informació sobre les diferents estudis universitaris i acaba quan han cursat el seu primer curs a la Universitat. És una etapa plena de dubtes i de decisions, en què s’han d’enfrontar al desconeixement de les pròpies motivacions i capacitats i necessiten informació, orientació i suport.

Més informació: RECERQUES PER APRENDRE curs 2020/21- PROGRAMA ARGÓ UAB

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de