Punt final a la 21a edició del Campus Ítaca amb més de 300 joves participants
La 21a edició del Campus Ítaca va finalitzar ahir amb l'acte de cloenda del segon torn, que es va desenvolupar simultàniament a la sala d'actes del Rectorat i a l'auditori de Lletres a la UAB. Hi van participar els joves, les seves famílies, monitors i representants dels instituts i ajuntaments dels municipis participants.
El passat dijous 16 de juliol es van celebrar els darrers actes de cloenda de la vint-i-unena edició del programa socioeducatiu Campus Ítaca. 165 joves de municipis pròxims a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i participants del Campus Ítaca d’enguany hi van participar com a tancament d’aquests sis dies que han passat a la UAB per tal de conèixer què s’estudia i investiga a la UAB d’una manera molt pràctica i engrescadora. Aquest programa socioeducatiu és organitzat per la Fundació Autònoma Solidària amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de l’Educació, i el patrocini de Santander Universidades. A més, aquest programa socioeducatiu va tenir la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Un dels actes va tenir lloc a la Sala d’Actes del Rectorat, on Javier Lafuente, rector de la UAB, va donar la benvinguda als assistents. A la taula, el van acompanyar David Baños, responsable d’Institucions-Banca Institucional del Banco Santander, i Maria Espadalé, vicepresidenta executiva de la FUAB.
Així mateix, l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres va acollir l’altre acte, on es va comptar amb la presència de Laura Santamaria, vicerectora de Relacions Internacionals i Política Lingüística; Montserrat López, presidenta de la Comissió Acadèmica del Consell Social; i Àlex Márquez, coordinador del Campus Ítaca.
Al llarg dels actes, els joves van tenir l’oportunitat de presentar els projectes en què han estat treballant aquests dies, vinculats a diferents àmbits de coneixement o disciplines de la UAB i que han realitzat amb el suport de diferents professors i professores de la universitat.
Després de cada presentació, va ser el torn de l’entrega dels diplomes de participació en el Campus Ítaca. També, es van entregar els premis del Concurs creatiu Ítaca.
Els actes van concloure amb paraules de felicitació cap els joves i d’agraïment a finançadors i organitzadors del programa i a tota la comunitat universitària que s’implica amb aquesta iniciativa. Tant Javier Lafuente, com Laura Santamaria, encarregats de dur a terme aquesta cloenda, van encoratjar els joves a continuar els seus estudis més enllà de l’etapa obligatòria i a lluitar pels seus somnis. Lafuente es va mostrar particularment "orgullós" de l'impacte que té un projecte com aquest a l'entorn geogràfic de la Universitat, alhora que va afirmar que l'exemple dels estudiants d'ESO que participen al Campus Ítaca transmet "molta energia". I, a més d'elogiar la tasca realitzada per totes les persones i entitats implicades en el Campus Ítaca, va afirmar que la UAB té la voluntat de continuar atorgant beques salari per ajudar a donar continuïtat als estudis superiors.
Estudiants vallesans
L'objectiu del Campus Ítaca és incentivar l'alumnat d'ESO a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria. El perfil d'alumnat al qual va dirigit el projecte és el d'estudiants de centres educatius del Vallès Occidental i del Vallès Oriental amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. A més d'animar-los a seguir estudiant, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies procedents d'entorns socials diversos, així com potenciar l'ús del català com a llengua de comunicació.
El Campus Ítaca es duu a terme des de l'any 2004. Al llarg de les diferents edicions hi han participat prop de 7.000 estudiants d'ESO. Els alumnes que finalitzen el batxillerat en un dels centres que han participat en la iniciativa i que es matriculen en el primer curs de qualsevol grau impartit pels centres propis de la UAB poden optar a les beques salari Ítaca-Banco Santander. La borsa de la beca comprèn el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos, renovables durant els anys de durada d'un grau. Inclou també la matrícula gratuïta dels crèdits matriculats per primera vegada. Des de la seva creació ja s'han beneficiat d'aquests ajuts prop de tres-cents joves.
La crònica de la clausura del primer torn es pot trobar en aquest enllaç i les fotografies del segon torn del Campus estaran disponibles tant a les xarxes socials de la Fundació com en aquest enllaç.