Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Primer lliurament de la menció honorífica 'Ad studia humanitatis fovenda'

03 oct. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La inauguració de curs de la Facultat de Filosofia i Lletres d'enguany, el 6 d'octubre, es lliurarà per primer cop una distinció a persones i institucions que hagin destacat per defensar els valors de les humanitats. A més, l'arqueòleg Xavier Nieto pronunciarà la lliçó inaugural.
Xavier Nieto
El proper 6 d'octubre, a les 12 h, l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà l'acte inaugural del curs 2016-2017, que comptarà amb la lliçó magistral de l'arqueòleg Xavier Nieto i el lliurament de la menció Ad studua humanitatis a Miquel Vilardell i la Societat del Gran Teatre del Liceu. L'acte serà presidit per la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i pel degà de la Facultat, Joan Carbonell.

La lliçó magistral "La gestió del patrimoni arqueològic subaquàtic. Llums i ombres" serà pronunciada per F. Xavier Nieto, un dels especialistes en la matèria més reconeguts a nivell internacional. Nieto és antic estudiant de la Facultat i membre del Scientific and Technical Advisory Body de la UNESCO per a la Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic.

Entre el 2010 i el 2013, va ser director del Museo Nacional de Arqueología Subacuática (Cartagena), després d’haver dirigit durant 29 anys el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (Girona). Ha impartit docència en cursos d’especialització i de màster a la UB com a professor associat (1998-2010) i, des del 2015, és director del Màster en Arqueología Náutica y Subacuática de la Universidad de Cádiz.

Ha participat o dirigit més de trenta campanyes d’arqueologia subaquàtica a Espanya, Turquia, Itàlia, França, Marroc i Haití. Compta amb un centenar de publicacions nacionals i internacionals com a autor únic o en obres col·lectives, entre les quals destaca la Primera Carta Arqueològica Subaquàtica de Catalunya i, en clau nostra, els treballs sobre el jaciment de La Draga, que actualment excaven professors i professores de la Facultat.

Incorporar els valors de les humanitats

A l'acte, es farà també el lliurament dels premis extraordinaris de grau corresponents al curs 2015-2016 i, a més, es lliurarà per primer cop la menció honorífica Ad studia humanitatis fovenda, creada per distingir anualment una persona i una institució que s'hagin destacat per defensar i incorporar a la seva praxi els valors propis dels estudis d’humanitats i/o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la recerca de la Facultat. En aquesta primera edició, seran distingits Miquel Vilardell, catedràtic emèrit de medicina interna de la UAB, i la Societat del Gran Teatre del Liceu.

Vilardell és distingit "per la trajectòria personal i pública al llarg de gairebé cinquanta anys de praxi mèdica activa en els àmbits assistencial, docent, de gestió, corporatiu i sociopolític, basada sempre en una mirada humanística sobre el món i la persona i en l’exercici escrupolós de la professió". La distinció a títol institucional es lliurarà a la Societat del Gran Teatre del Liceu pel "seu esperit de col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Lletres i la Biblioteca d'Humanitats, a través de l'encàrrec de digitalització del fons del seu arxiu històric, l'oferiment de places de pràctiques als estudiants del centre i la interrelació constant amb els grups de recerca del Departament d’Art i Musicologia".

Dins de