Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Presentada una Iniciativa Legislativa Popular per a la rebaixa dels preus públics

31 gen. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Aquest migdia s’ha presentat a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la rebaixa dels preus públics de les universitats catalanes. La proposta compta amb el suport de l’ACUP.  

Iniciativa Legislativa popular sobre Taxes Universitàries
El 31 de gener es va presentar a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la rebaixa dels preus públics de les universitats catalanes. L’acte va comptar amb la presència de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, del rector de la UB, Joan Elias, del rector de la UPC, Francesc Torres i del rector de la UdG, Quim Salvi, entre altres representants de les universitats públiques catalanes.

Segons van explicar els promotors, des de l’augment de preus de l’any 2012, a Catalunya es paguen les taxes més elevades de l’Estat espanyol i “de molts països europeus, causant així que des de l’increment de les taxes, segons últimes dades de l’IDESCAT, 10.000 estudiants no hi hagin pogut accedir” a la universitat. Per això s’ha optat per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular amb l’objectiu de “socialitzar aquesta problemàtica i iniciar un període de mobilitzacions en suport a la ILP”. La primera d’aquestes activitats, que serà també el tret de sortida de la campanya de recollida de signatures, tindrà lloc el 14 de febrer pròxim a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Suport de l’ACUP

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha manifestat el seu suport a la iniciativa. Segons recull en un comunicat, “l’increment de les taxes universitàries combinat amb la davallada del finançament dificulta l’accés als estudis superiors. A més, posa en perill no només el paper de les Universitats en l’àmbit de  la formació i la recerca, sinó també la seva tasca com a element d’equitat social, d’incentivació econòmica i de promoció d’una ciutadania lliure, crítica i compromesa”.

 Com ja va recollir l’ACUP a l’anomenada Declaració de Sant Daniel l’octubre de 2016, “urgeix la concreció d’una nova política universitària, àmpliament consensuada, que inclogui un model de finançament estable, un pla d’inversions i un increment de la partida pressupostària. En aquest sentit, la revisió a la baixa de les taxes se situa entre les mesures correctes, però que necessàriament han d’anar acompanyades d’actuacions d’ampli espectre que permetin encarar reptes urgents com el funcionament basal universitari, el pla d’inversions, l’aposta per la recerca, la política contractual de professorat, l’estructura de preus i el sistema de beques i ajuts”.

Més informació: ILP Universitats.

Dins de