Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nou cicle "Els Divendres de Patrimoni Cultural"

22 oct. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La CORE en Patrimoni Cultural de l’UAB-CEI organitza les sessions divulgatives “Els Divendres de Patrimoni Cultural de la UAB”, que tractaran sobre els Sistemes d’Informació en la Gestió del Patrimoni Arqueològic.
CORE Patrimoni Cultural
Els Sistemes d'Informació Geogràfica estan sent àmpliament integrats en la recerca i la gestió del Patrimoni a Catalunya. El desenvolupament de noves aplicacions d'accés lliure, l'ús cada cop més estès de dispositius mòbils i la creixent demanda d'accés a les dades fan que es presentin nous reptes tant tecnològics com metodològics.

Aquestes noves xerrades-debat es dividiran en dos blocs, els dies 31 d'Octubre i 7 de Novembre.

La primera sessió, el divendres 31 d'Octubre, a la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, de 10:00h a 14:00h, analitzarà la situació actual i els reptes de futur de l'ús i l'aplicació dels SIG. Per a tal fi hi participaran diferents grups de recerca i institucions.

Programa de la jornada

•          Joan Nunes, professor de la Facultat de Geografia de la UAB, especialista en els SIG, parlarà sobre la formació SIG en el Grau d'Arqueologia de la UAB.

•          Joan Antón Barcelò, del Laboratori d'Arqueologia Quantitativa de la UAB (LAQU), introduirà l'ús dels SIG en la recerca arqueològica.

•          Alfred Mauri, de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió Documental (ESAGED), farà una aproximació des de l'Arxivística a la gestió de les dades arqueològiques.

•          Carme Mirò i Alaix, del Servei d'Arqueologia de Barcelona, responsable del Pla Barcino i del Departament de documentació, recerca, i arqueologia preventiva, presentarà la Carta Arqueològica de Barcelona.

•          Anna Busom, del Departament de Cultura  presentarà el projecte per a la gestió Integral del Patrimoni Cultural Immoble de la Generalitat de Catalunya.

•          Maria del Agua Cortés, de l'Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, explicarà els Mapes de Patrimoni Cultural.

•          Robert Tamba, de l'empresa SOT, farà una reflexió sobre la gestió de les dades de les prospeccions magnètiques.

•          Miguel Ángel Vargas, director del Laboratori d'Informació Geogràfica i Teledetecció (LIGIT) i Pablo del Fresno, de l'empresa Sistemes de Gestió del Patrimoni (SGP) i coordinador del Projecte SigArq, presentarà el nou programari d'accés lliure SigArq, una nova eina per les necessitats administratives i científiques de la gestió arqueològica.

A la segona sessió, el proper divendres 7 de Novembre, a les 10:00h, Pablo del Fresno oferirà una sessió sobre el programari SigArq a l'aula d'Informàtica del LIGIT, a la UAB.
 
CORE en Patrimoni Cultural UAB-CEI

El patrimoni Cultural pot actuar com a un instrument per a la creació de models sostenibles de desenvolupament econòmic, social,  cultural i territorial. La Universitat i els Centres de Recerca, amb la col·laboració de les administracions públiques, el sector privat i d’altres entitats, poden ajudar a la generació d’aquestes models. La innovació i la transferència del coneixement generat des de la recerca, aporta noves solucions en tot el cicle del patrimoni, des de la seva conservació, interpretació i difusió, fins a la generació de noves vies per a la seva gestió, es a dir nous reptes per al desenvolupament.

La Comunitat Orientada al Repte Estratègic (CORE) del Patrimoni Cultural neix amb la voluntat d’articular, de forma efectiva, les capacitats de la UAB i el seu agregat en aquest repte, actuant com un clúster territorial de recerca en l’àmbit del Patrimoni Cultural. Aquest repte sorgeix de les línies actuals de recerca en els programes europeus així com de les demandes del territori.

La CORE, en definitiva, pretén ser un instrument impulsor de les potencialitats en recerca i transferència de l’Esfera UAB-CEI i un node de referència a nivell europeu.
 
Més informació:
CORE en Patrimoni Cultural de l’UAB-CEI
www.uab.cat/core-patrimoni

Dins de