Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Maria Josefa Yzuel guanya la Medalla de la Real Sociedad Española de Física

16 gen. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La catedràtica emèrita del Departament de Física ha estat distingida amb la medalla per una "trajectòria científica i acadèmica que ha impulsat notablement el camp de l'Òptica". El guardó forma part dels Premis de la Física 2014.
María Josefa Yzuel
La Medalla de la Real Sociedad Española de Física (RSEF) de 2014 ha recaigut en Mª Josefa Yzuel, primera dona espanyola amb plaça estable a la universitat en l'àrea de Física, en 1971. La seva recerca en processament d'imatges i cristalls líquids és reconeguda a escala mundial i es complementa amb seu gran pes en importants organitzacions científiques internacionals. Han recolzat la seva candidatura, entre d'altres, el premi Nobel de Física Claude Cohen-Tannoudji i Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica de l'Institut Max-Planck per a l'Òptica Quàntica. El guardó forma part dels Premis de la Física 2014 que concedeixen la Real Sociedad Española de Física i la Fundació BBVA.

Maria Josefa Yzuel (Jaca, 1940) va estudiar Física a la Universitat de Saragossa "perquè m'agradaven les matemàtiques, i per entendre els fenòmens de la naturalesa". Els seus pares, cap d'ells amb estudis superiors, la van recolzar tot i que l'opinió del seu entorn era "que hi havia altres branques més apropiades per a una noia".
 
Després de llicenciar en Ciències Físiques a la Universitat de Saragossa en 1962 i doctorar-se en 1966, en ambdós casos amb Premi Extraordinari i amb el Premi del Govern Civil de Saragossa a la millor Tesi Doctoral de l'any, el 1967 obté una beca del British Council per a una estada postdoctoral a la Universitat de Reading, Regne Unit.
 
El 1971 va guanyar una plaça de professora agregada d'Òptica i Estructura de la Matèria a la Universitat de Saragossa -la primera dona a Espanya en l'àrea de Física-. El 1982 s'incorpora com a catedràtica a la Universitat de Granada -la segona dona catedràtica a Espanya-, i un any després a la UAB, on segueix en l'actualitat.
 
La seva investigació teòrica i experimental en òptica, en concret en l'àrea de processament de la informació i de la imatge, pantalles i dispositius de cristall líquid, es reflecteix en més de 250 publicacions. A més ha dirigit vint tesis doctorals.
 
Ha ocupat càrrecs de gran rellevància en les principals societats nacionals i internacionals de la seva àrea, entre ells el de vicepresidenta de la International Commission for Optics (ICO); Secretària General de l'European Optical Society (EOS); Presidenta de la Societat Espanyola d'Òptica (SEDO); i presidenta de SPIE, la principal societat internacional de l'àrea. També ha treballat a l'International Centre for Science and Technology (ICTP), a Trieste (Itàlia), col·laborant amb països en vies de desenvolupament.
 
Sempre ha defensat la importància de promoure l'entrada de dones en la ciència, en particular en Física. Ha estat membre fundador del Grup Especialitzat de Dones en Física.
 
Actualment presideix el comitè espanyol que desenvoluparà el programa d'activitats per celebrar l'Any Internacional de la Llum 2015.

Dins de