Les universitats catalanes i el govern oferiran 2.000 pràctiques remunerades a l'administració de la Generalitat
La UAB participa en el programa de noves vocacions professionals dins l’estratègia institucional de la Generalitat de Catalunya de reforma i millora dels serveis públics.

Les set universitats públiques catalanes han signat amb la Generalitat de Catalunya el conveni de col·laboració que ha de permetre la posada en marxa del Programa de noves vocacions professionals al servei públic, que preveu la realització de 2.000 pràctiques professionals remunerades adreçades a estudiants universitaris i de formació professional a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i dels seus organismes autònoms. L’objectiu d’aquest nou programa és oferir una experiència professional al jovent, atreure talent del món universitari i de la formació professional, fomentar la vocació de servei públic i promoure la incorporació de nous perfils professionals a l’Administració. Aquest programa arriba en un moment clau ja que més de 24.000 empleats de l’Administració de la Generalitat de Catalunya faran 65 anys fins al desembre de 2030, i un 23% d’aquests, més de 7.500, forma part del col·lectiu d’administració i serveis, és a dir, tècnics en recursos humans, patrimoni, tecnologies de la informació o comunicació, per exemple. La coordinació i execució del Programa correspon al Departament de la Presidència, mitjançant la Secretaria d’Administració i Funció Pública.
El programa es va formalitzar el dia 4 de juliol mitjançant la signatura del conveni marc de cooperació educativa entre l’Administració de la Generalitat i les universitats públiques catalanes. La vicerectora de Comunicació, Virginia Luzón, va ser signant en representació de la UAB.
Les estades formatives universitàries s’organitzaran en àrees d’especialitat vinculades als graus universitaris. La Secretaria d’Administració i Funció Pública distribuirà aquestes estades entre tots els departaments de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms.
Les practiques remunerades dels estudiants universitaris es preveu que puguin iniciar-se aquesta mateixa tardor i els estudiants podran adreçar-se, a partir de l’inici de curs, a les universitats per demanar informació. Les dels estudiants de Formació Professional es podrien iniciar a finals d’any ja que és quan trien destinació de pràctiques.
Tutors individualitzats i ajut a l’estudi
Cada estudiant en pràctiques tindrà assignat un tutor o tutora que garantirà el correcte desenvolupament de l’estada formativa. El personal tutor de la Generalitat haurà de disposar de titulació igual o superior a la de l’estudiant i d’experiència professional en l’àmbit corresponent. La Secretaria d’Administració i Funció Pública establirà els mecanismes per a la seva designació i els tutors rebran una formació específica. L’exercici de la tutoria comportarà la percepció d’una indemnització per tutoritzar l’activitat formativa, d’acord amb un barem establert en funció del nombre d’hores de pràctiques tutelades i del nombre de tutories assumides. Fins ara, més de 600 persones treballadores de l’Administració de la Generalitat de Catalunya ja s’han inscrit per poder fer de tutors, en una convocatòria que continuarà oberta fins el 31 de juliol.
Pel que fa a la compensació econòmica de l’alumnat, els estudiants universitaris percebran un ajut a l’estudi per import de 10 euros per hora de pràctiques dutes a terme. En el cas de la formació professional dual, l’estudiant també percebrà un ajut a l’estudi, que s’ha fixat, per als cicles formatius de grau mitjà, en 7 euros per hora.
El Govern, a més, durà a terme una campanya de difusió per a promoure les practiques professionals entre els alumnes de les universitats i els cicles formatius.