Vés al contingut principal

La UAB inicia una prova pilot per impulsar l'ús d'envasos reutilitzables

01 abr. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB inicia una prova pilot per impulsar l’ús d’envasos reutilitzables al bar de les facultats de Ciències de l’Educació i de Traducció i d’Interpretació. Es proporcionaran envasos reutilitzables de manera gratuïta mitjançant una aplicació informàtica. Seran gots per a begudes calentes de polipropilè, aptes per a rentavaixelles, i bols hermètics per al menjar, aptes per a congelador, microones i rentavaixelles.

EnvasReciclable

La restauració és una de les activitats de la UAB generadora de residus, especialment de residus d’envasos d’un sol ús; només a la cafeteria d’Educació i de Traducció i Interpretació diàriament uns 500 usuaris consumeixen begudes i menjar per endur, que a partir d’ara ho podran fer amb envasos reutilitzables.

Per tal de contribuir als objectius europeus i estatals per promoure la reutilització, la UAB engega aquesta prova pilot. La iniciativa compta amb la participació de l’empresa concessionària Serunion i de l’empresa Bumerang, que proporciona envasos reutilitzables mitjançant una aplicació informàtica, que garanteix el seu retorn sense cost per a l’usuari.

L’establiment disposarà d’envasos reutilitzables de diferents formats, incloent-hi gots per a begudes calentes de polipropilè apte per a rentavaixelles i bols hermètics per al menjar, aptes per a congelador, microones i rentavaixelles.

L’usuari pot usar de manera voluntària els envasos reutilitzables proporcionats per l’establiment. Per fer-ho, s’ha d’instal·lar una aplicació per tal de registrar els envasos que s’enduu i el retorn. Cada envàs està identificat amb un codi QR, que el personal ha d’escanejar en lliurar i rebre els envasos. Els usuaris poden usar els envasos sense cost i sense pagar dipòsit, sempre que els retornin en un màxim de quinze dies.

«La implantació de sistemes d’envasos reutilitzables als bars i restaurants de la UAB té un enorme potencial i ha de permetre fer un avanç molt significatiu en models d’economia circular al campus, la qual cosa contribueix a una disminució del consum de recursos, de la generació de residus i de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle», expliquen des de l’Oficina de Sostenibilitat de la UAB.

La iniciativa s’engloba dins de l’estratègia de la UAB per fomentar una restauració més sostenible, que ha inclòs iniciatives com ara el servei d’aigua a granel, la limitació d’ampolles de plàstic o la promoció d’aliments saludable, de temporada i de comerç just, entre d’altres.

En aquesta línia, la UAB fa temps que ha limitat l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús, que s’han substituït per envasos d’altres materials més sostenibles, com cartró o biopolímers biodegradables i d’origen renovable. Tot i així, l’ús d’aquests envasos encara comporta un consum de recursos important i una generació de residus.

Per aquest motiu, la UAB vol impulsar sistemes d’envasos reutilitzables que promoguin un model de consum més sostenible i basat en els principis d’economia circular i que comptin amb la participació de tota la comunitat universitària.

 

 

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de