La UAB impulsa un laboratori ciutadà d'experimentació sobre els fanzins
El Servei de Biblioteques de la UAB ofereix a la comunitat universitària participar al laboratori ciutadà d’experimentació i prototipat “Fanzins atemporals” (UAB), que se celebrarà a l’espai COMTEC-Centre de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB) i a la Facultat de Ciències de la Comunicació els dies 7, 8 i 9 de febrer, amb la finalitat de repensar, reconfigurar i reutilitzar de noves maneres aquesta col.lecció formada per 849 fanzins.
“No només volem difondre la col·lecció i donar-li visibilitat, sinó que volem que esdevingui un material documental significatiu que es faci servir a classe, en treballs de recerca o en d’altres contextos de la UAB”.
Aquest laboratori és una iniciativa del Servei de Biblioteques (UAB) i compta amb el suport del projecte Laboratorios Bibliotecarios, impulsat per la Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria (Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya). Es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques d’innovació i experimentació que duu a terme el Servei de Biblioteques. El laboratori es planteja des d’una temàtica concreta, com és la Col·lecció Digital de Fanzins dipositada al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), amb l’objectiu de prototipar col·lectivament nous usos d’aquesta col·lecció (és a dir, la finalitat és crear un projecte previ que permeti desenvolupar un producte final).
La convocatòria està dirigida a tota la comunitat universitària de la UAB i a qualsevol persona interessada en la temàtica. La participació al laboratori és oberta i gratuïta, amb inscripció prèvia. El termini romandrà obert fins al proper 17 de gener de 2024. El laboratori es desenvoluparà el dimecres i dijous 7 i 8 febrer (de 9 a 17 h) al Centre COMTEC de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General i el divendres 9 de febrer de 9 a 14 h a la Sala de Graus de la Facultat de Comunicació. L’organització facilitarà els mitjans necessaris per la realització dels projectes i s’encarregarà de les despeses en concepte d’alimentació durant les sessions.
Es vol donar a conèixer aquesta col·lecció digitalitzada dins de la comunitat universitària de la UAB per tal que sigui la pròpia comunitat qui en repensi els usos i la forma en què la vol reutilitzar. “Partim de la idea que la digitalització, la visibilització i la creació col·lectiva de nous usos per a la col·lecció de fanzins de la UAB és una manera de retornar a la ciutadania, a través d’una institució pública com la nostra universitat, aquestes obres de creació col·lectiva, perquè puguin ser reinterpretades i reutilitzades també col·lectivament en el moment actual”, assenyala Meritxell Barea Molina, responsable del grup de treball que coordina la iniciativa, format per un equip de persones de Biblioteques: Cristina Andreu Nebot, Olga Cano Llavero, Marina Carbonell Ferrando, Marta Civil i Serra, Raúl Coré Bradineras, Aida Fernandez Garcia, Anna Maria Florensa Farré, Mònica Gonzàlez Gavara i Irina Olives Piris.
“No només volem difondre la col·lecció i donar-li visibilitat, sinó que volem que esdevingui un material documental significatiu que es faci servir a classe, en treballs de recerca o en d’altres contextos de la UAB, per comprendre des d’un altre prisma una determinada època, un determinat fenomen, etc.”, expliquen des del Servei de Biblioteques. “Volem que aquesta col·lecció es repensi, es reconfiguri i es reutilitzi de noves maneres; volem dotar-la, en definitiva, d’atemporalitat”, diuen.
Durant el laboratori els participants crearan diverses línies de treball a partir de les quals iniciar el procés de prototipatge. Hi poden participar fins a 40 persones, que es dividiran en grups més petits, a més dels mentors i els organitzadors.
Aquestes línies són flexibles i permeables a les decisions que prengui cada grup durant el desenvolupament del laboratori. Cal tenir en compte que la metodologia de treball proposada, el laboratori ciutadà, aplica lògiques d’experimentació i, per tant, els prototips resultants seran sempre el resultat del treball horitzontal i en col·laboració de les persones participants.
Una col·lecció formada per 849 fanzins
La col·lecció està composta per 849 fanzins autoeditats en contextos d’activisme cultural entre els anys 1970 i 2000, amb un gruix preeminent de fanzins publicats durant els anys vuitanta.
La seva autoria és principalment col·lectiva i els continguts són molt heterogenis, però tenen en comú que aborden fenòmens, fan emergir expressions i visibilitzen actors que no apareixen en els mitjans de comunicació tradicionals. Presenten diversitat de temàtiques, idiomes i autories, però són totes publicacions autoeditades i fetes amb pocs mitjans. És un fons recopilat pel professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Eugeni Giral.
Els documents originals es conserven en els dipòsits de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, en 53 contenidors documentals que sumen uns 5,50 metres lineals.