La primera edició del Congrés Català de Joves Investigadors en Ciències de l'Alimentació reuneix més de 150 joves talents
La UAB, la UB i l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments han organitzat el primer congrés dedicat als joves investigadors en ciències de l’alimentació, que es va celebrar el passat 10 de desembre al Campus de l’Alimentació de Torribera. La jornada, amb més de 150 participants, va fomentar la divulgació científica, l’intercanvi de coneixement i la creació de xarxes de col·laboració en un sector clau.
La recerca en ciències de l’alimentació ha adquirit un protagonisme creixent a Catalunya, impulsada per la necessitat d’afrontar nous reptes i tendències vinculades a la nutrició i la seguretat i sostenibilitat alimentàries. Amb aquest congrés, es vol crear un espai estable de trobada científica que faciliti la projecció del talent emergent i reforci la col·laboració entre universitats, centres tecnològics i administracions.
L’esdeveniment ha comptat amb la col·laboració d’institucions acadèmiques i centres de recerca de tot el territori. La jornada es va inaugurar amb la participació de la vicerectora de Política Docent de la UB, Concepció Amat; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González; la subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Glòria Cugat; la directora del Campus de Torribera, Carmen Vidal, que alhora forma part del comitè científic del Congrés, i els presidents del comitè científic i organitzador del Congrés, Carolina Ripollés (UAB) i Oriol Comas (UB). La científica Marta Hugas, presidenta del Consell Científic de l’Agència Francesa de Seguretat i Salut Alimentària, Ambiental i Laboral (ANSES) i exdirectora científica de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), va impartir la conferència inaugural. El programa va incloure comunicacions orals, presentacions de pòsters i espais de debat sobre els principals reptes agroalimentaris actuals.
En els parlaments institucionals de la inauguració, Oriol Comas va expressar: «Aquesta iniciativa pionera vol convertir-se en un punt de trobada per als joves investigadors, reforçant els vincles dins la comunitat investigadora catalana i impulsant una visió de l’alimentació en totes les seves dimensions». En el mateix sentit, Carolina Ripollés va afirmar: «El congrés reuneix més de 140 participants, ha rebut 72 comunicacions científiques i compta amb la implicació de 14 universitats i centres de recerca». El Congrés vol donar visibilitat als projectes emergents, l’enfortiment de la cooperació interinstitucional i la promoció d’un sector agroalimentari més innovador, segur i sostenible.
Les sessions del Congrés es van repartir en quatre blocs temàtics de comunicacions orals: la sostenibilitat, la innocuïtat i qualitat alimentària, la nutrició i el benestar, i els avenços en tecnologia dels aliments. El mateix dia va tenir lloc la sessió de pòsters i una taula rodona organitzada amb el Pla anual de transferència tecnològica (PATT), centrada en la innovació i la transferència de coneixement al sector. La jornada va finalitzar amb el lliurament dels premis a les millors comunicacions científiques.