"La Natura ens diu què fer per traslladar la bellesa del paisatge a la copa"
![Álvaro Palacios](/Imatge/871/1002/palacios-uab-big.png)
Dins el màster oficial en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social (SAES) que s'imparteix durant el curs 2015/2016, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va organitzar el passat dijous el seminari "La restauració del paisatge del vi" impartit per Álvaro Palacios, un dels millors i més reconeguts enòlegs i productors de vi del món.
L'acte va estar dirigit pels investigadors de l’ICTA-UAB Roser Maneja i Martí Boada, i va comptar amb l'assistència del vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.
Álvaro Palacios representa la forma més respectuosa d'entendre el vi i les vinyes amb la utilització d’un sistema de cultiu tradicional, biodinàmic i ecològic. La forta interacció amb el paisatge, la recuperació de pràctiques rurals tradicionals com la utilització dels animals per conrear i l’aplicació de fitoteràpia natural han esdevinguts alguns dels factors principals aplicats a la producció d’un del més admirats i nobles vins del món.
Palacios, que va ser escollit Home de l’Any 2015 per la prestigiosa revista vinícola britànica Decanter, va explicar als alumnes la història del vi a França i a Espanya en el darrer segle, i les peculiaritats culturals i geogràfiques d’indrets com La Rioja, on va néixer i créixer envoltat de vinyes i bodegues, i el Priorat, on al 1989 va establir-se i fundar la bodega d’on han sortit alguns dels vins més valorats del món.
Per l’enòleg, el respecte a la tradició, l'espiritualitat i la passió són els ingredients bàsics dels seus vins, i va apuntar a la utilització de tipus de raïm no autòctons de la zona com un dels seus majors errors a l’inici de la seva carrera. “Cal utilitzar una única espècie de raïm en un territori; la Natura al llarg de generacions és la que ens diu què fer i com fer-ho, indicant quina és la varietat perfecta a la zona per traslladar la bellesa del paisatge a la copa”, va afirmar alhora que recordava als assistents que com més bo i important és el vi menys important és el paper humà del viticultor. “El talent del vi es troba en el talent de la vinya i el viticultor només ha de saber com cuidar-la”, va afegir. Això consisteix en fugir de l’agricultura intensiva, la mecanització en els processos agrícoles, els pesticides i els calendaris. “Cal deixar-se guiar pels astres i per les fases de la lluna”, va concloure.
La sessió, que suposava la clausura de les assignatures “Global Change” i “Anàlisi i Gestió d’Espais Naturals Protegits” –ambdues de l’itinerari “Global Change”– del màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social, va finalitzar amb una degustació de vins de la bodega d’Álvaro Palacios, que va mostrar als assistents alguns dels paràmetres que cal tenir en compte a l’hora de valorar un bon vi.
El màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de la UAB està ubicat a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), té 4 especialitats o itineraris diferents: Ciència i Gestió del Canvi Global, Economia Ecològica, Ecologia Urbana i Industrial, i Tecnologia Ambiental. Compta amb una orientació mixta: d'una banda, un component d'estudis avançats per als llicenciats i graduats en Ciències Ambientals; de l'altra, dóna resposta a altres graduats i titulats superiors que cerquen incorporar un perfil ambiental en els seus currículums, des de vessants com l'Economia Ecològica i la Gestió Ambiental, l'Anàlisi del Medi Natural, la Tecnologia Ambiental, l'Ecologia Industrial o el Canvi Global.