Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La genòmica, eix central del XXè Congrés de la Societat Espanyola d’Antropologia Física

06 jul. 2017
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La UAB organitza la 20a trobada científica estatal d’antropòlegs físics, del 12 a 14 de juliol a Barcelona, sota l’epígraf “L’Antropologia Física en l’era de la Genòmica”. Més de 140 experts hi reflexionaran sobre els últims avenços i els reptes que planteja l’aplicació de les noves tècniques i metodologies.
XXè Congrés d'Antropologia Física
El XXè Congrés de la Societat Espanyola d’Antropologia Física (SEAF) està organitzat per la Unitat d’Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, que ha estructurat el programa de ponències i presentacions al voltant de les següents àrees temàtiques: Antropologia Molecular, Primatologia i Evolució Humana, Biodemografia i Ecologia Humana, Reconstrucció de poblacions humanes, Osteologia i paleopatologia i Antropologia aplicada.

“Per a la Unitat d'Antropologia Biològica, aquest congrés suposa un repte que ens permet realitzar una anàlisi doble: d'una banda, fer balanç sobre l'evolució de la nostra matèria, per l’altra, significa una responsabilitat que ens obliga a dirigir la nostra mirada cap al futur, vencent els desafiaments que les noves tecnologies ens plantegen”, afirmen les investigadores del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia que formen el comitè organitzador del congrés.

En paral·lel al congrés, el dia 12 de juliol tindrà lloc el Simposi “Genomics in Anthropology: new challenges and opportunities”, organitzat per la UAB i la UPF, que comptarà amb la presència de destacats científics nacionals i internacionals, que aportaran la seva experiència i discutiran amb els participants els avenços més recents i els reptes que hi ha en l’antropologia genòmica.

Hi participaran com a ponents convidats els doctors Paolo Francalacci, professor de Genètica del Departament de Zoologia i Genètica Evolutiva de la Universitat de Sassari; Ivo Gut, director del Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG); Garrett Hellenthal, de l'UCL Genetics Institute de l'University College of London; Tomàs Marquès Bonet, cap del grup de Genòmica Comparada de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, UPF-CSIC i CNAG) i Lluís Quintana-Murci, director científic de l'Institut Pasteur i investigador de Genètica Evolutiva Humana.

El simposi mostrarà el potencial de les noves tecnologies i metodologies genòmiques, que, cada cop més assequibles i ràpides, estan sent introduïdes gradualment als laboratoris d’antropologia genètica, i plantejarà alhora la necessitat de formació en mètodes bioinformàtics i de laboratori per a la seva implementació.

“La genòmica ha vingut per romandre. Si els antropòlegs de tot el món són capaços de respondre aquest desafiament combinant totes les eines que ara tenim a l’abast, noves i tradicionals, les qüestions importants en antropologia poden ser formulades de manera més eficient. Això ja s’evidencia en la revolució produïda els últims anys en la genòmica de primats i la paleogenòmica”, manifesten els investigadors que organitzen el simposi.
 

Dins de