Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La biòloga Deboleena Roy parlarà de com abordar les neurociències des del feminisme

13 maig 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Les investigacions de Deboleena Roy han destacat pel fet que planteja abordar les neurociències des del feminisme i els estudis de gènere, enfortint les qüestions d'ètica a les neurociències, fonamentals per orientar la recerca en aquest camp. 
WorkshopGettingEnganged
Deboleena Roy és professora titular de l'assignatura "Estudis de Dones, Gènere i Sexualitat" i de Neurociència i Biologia del Comportament a la Universitat d'Emory (Estats Units). És especialista en neuroendocrinologia reproductiva i biologia molecular, àmbit en el qual es va doctorar l'any 2011 per l'Institut de Ciències Mèdiques de la Universitat de Toronto. 

Les seves àrees d'interès inclouen estudis feministes sobre ciència i tecnologia, filosofia de la ciència, estudis de sexualitat, neurociència i biologia sintètica i molecular, i salut reproductiva i justícia social.

Les investigacions de Deboleena Roy han destacat pel fet que planteja abordar les neurociències des del feminisme i els estudis de gènere, enfortint les qüestions d'ètica a les neurociències, fonamentals per orientar la recerca en aquest camp. En neurociències, el tema de la conformació del sexe/gènere abasta des de l'estudi del cervell a l'anàlisi de les hormones sexuals.

Aquestes qüestions no són neutrals i Deboleena planteja dialogar entre els estudis de gènere i els estudis feministes i les neurociències, per tal de reorientar la disciplina i afrontar millor problemes futurs. La seva recerca visibilitza l'androcentrisme de la pròpia disciplina i aporta elements crítics a qüestions com la de la plasticitat del cervell i la formació del sexe i del gènere en els humans.

Oferirà la conferència titulada "Women, Gender, and Feminist Theory in Science" el dia 15 de maig, a les 9. 45 h., oberta a tota la comunitat, i tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències.

En aquesta xerrada, "vull explicar que a mida que ens embarquem en projecte crucials, la nostra forma de pensar sobre el concepte de gènere i el signficat de la diferència serà influir en les preguntes científiques, en el que decidim preguntar-nos i en els nostres marcs experimentals" ha dit, alhora que ha afegit que "també influirà en cóm interpretem e implementem les nostres troballes científiques".

Dins el workshop "Getting Engaged with Gender-Sensitive Science"

Aquesta conferència de Deboleena es farà en el marc del taller que es fa dins el projecte europeu EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia) i els seus objectius són enfortir el coneixement sobre la perspectiva de gènere en la recerca i aprofundir en les aproximacions teòriques i metodològiques que aborden el sexe-gènere en les investigacions. A més, també vol promoure el contacte i la discussió entre el personal investigador, expert i en formació, interessat en la “Gender Sensitive Research” i en la recerca inclusiva. El “workshop”, organitzat per l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, està adreçat al personal en formació de doctorat de la UAB i contribueix a una formació transversal en gènere i recerca en diferents camps disciplinaris com les biociències, l’economia, la salut, les enginyeries o les ciències socials.

La trobada tindrà una durada de 2 dies. Durant el primer dia -que es durà a terme de 9.00 h a 15.00 h- es comptarà amb les ponències d’investigadores expertes, que presentaran els aspectes clau dels seus projectes pel que fa a les dimensions de sexe-gènere, la perspectiva de gènere i la inclusió social, obrint espai pel debat amb les persones assistents. El següent divendres, 22 de maig, des de les 9.30 h fins les 13.30 h, es farà un seminari de treball entre el personal investigador en formació, en un clima que faciliti l’intercanvi d’experiències i de coneixements.
 

Podeu consultar el programa aquí.