Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'UTCCB assessora especialistes en primers auxilis psicològics a Ceuta

08 set. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la UAB imparteix un MOOC per aplicar primers auxilis psicològics a persones afectades per emergències i catàstrofes. La professora Ingeborg Porcar va oferir una sessió formativa per a especialistes en aquest àmbit de Ceuta que han seguit el curs.
Ingeborg Porcar, formant els especialistes de Ceuta en primers auxilis psicològics
Foto: Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes del COP Ceuta
Ingerborg Porcar, directora tècnica de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la UAB (UTCCB) i professora del Departament de Psicologia Social, va oferir una sessió formativa per al Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de la Psicologia de Ceuta el 3 de setembre passat. Aquesta sessió va complementar la formació assolida pel grup a través del MOOC "Primers auxilis psicològics", que imparteix la UTCCB dins de la plataforma Coursera, on es troba l'oferta de cursos online gratuïts de la UAB.

Les intervencions psicològiques correctes als primers moments d'una tragèdia redueixen significativament l'aparició de futures complicacions (estrès postraumàtic, ansietat, depressió, dols patològics, etc.). Porcar va tractar sobre els protocols d'actuació tot parant atenció especialment en situacions d'emergència quotidianes com ara els accidents.

Segons explica Antonio Cabrera, membre del GIPEC-Ceuta, al diari El Faro de Ceuta, els psicòlegs especialitzats en aquest àmbit apliquen tècniques per reduir els símptomes i el malestar de les persones afectades per emergències i catàstrofes: hi contribueixen accions com mantenir-los informats constantment, fornir les necessitats bàsiques de medicació o alimentació, posar en contacte amb xarxes de suport, estimular i normalitzar les expressions emocionals o mantenir un estat de relativa calma. Després de les 72 hores dela fase d'impacte, els serveis sanitaris de salut mental s'ocupen del seguiment posterior.

D'emergències quotidianes a massives

El MOOC "Primers auxilis psicològics" s'imparteix en castellà i està destinat a entrenar en l'aplicació de primers auxilis psicològics a persones afectades per situacions altament estressants, ja sigui per emergències quotidianes (un accident de trànsit, un hospitalització, una agressió, etc.) com per emergències comunitàries i/o massives (una catàstrofe natural, un accident ferroviari o aeri, o un atemptat). S'adreça a un públic general i, específicament, a professionals que treballen en contextos sanitaris, educatius i socials, entre d'altres destinataris.

El curs permet adquirir competències en aquest àmbit, ser capaç de preparar diferents escenaris per ser utilitzats com a lloc de recepció d'afectats i familiars i per aplicar els primers auxilis psicològics, i entrenar-se en l'aplicació dels protocols de desactivació i recuperació de les persones que han estat participant en la gestió d'una emergència. Els diferents mòduls del MOOC tracten sobre l'atenció a nens, a adolescents i adults i a col·lectius especialment vulnerables, així com també "l'autocura" de les persones que proveeixen els primers auxilis.

Dins de