Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jornades sobre les escriptures de l'exili republicà i els camps nazis

02 juny 2017
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La plasmació literària del testimoni dels camps de concentració nazis serà el tema de les jornades internacionals que el Grup d'Estudis sobre l'Exili Literari de la UAB organitza els dies 7 i 8 de juny, a la Facultat de Filosofia i Lletres i a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Les escritures de l'exili republicà i els camps de concentració nazis
Els dies 7 i 8 de juny, el Grup d'Estudis sobre l'Exili Literari (GEXEL-CEFID) de la UAB i l'Ajuntament de Barcelona organitzen les jornades internacionals "Las escrituras del exilio republicano y los campos de concentración nazis", que tindran lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB i a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (C. Santa Llúcia, 7).

Les jornades tractaran sobre la plasmació literària del testimoni de l'horror dels camps d'extermini del règim nacionalsocialista a través de les veus de persones que van sobreviure a l'experiència, com ara Neus Català i Mercedes Núñez, sobre les que tractarà una de les ponències, o bé a través de l'obra d'autors diversos que s'han apropat al tema d'una manera o d'una altra, com ara Antonio Aparicio, Dory Sontheimer, Jorge Semprún, María Teresa León, Francisco Batiste, Joan Sales, etc.

La conferència inaugural tindrà lloc el dia 7, a les 10 h, a la sala de graus de la Facultat. Es titularà "Europa concentracionaria: de la memoria a la historia" i anirà a càrrec de Javier Rodrigo, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB. Una segona conferència magistral, el dia 8, a les 10 h, serà pronunciada per David Wingeate Pike, professor de l'American University of Paris, i es titularà "A testimonial to the nobility of the Spaniards of Matthausen". I, pel que fa a la cloenda, el mateix dia 8, a les 19 h, Marta Marín-Dómine, professora de la Laurier University de Canadà, oferirà la ponència "El testimono español y los campos de concentración en el imaginario español. Reflexiones e interpelaciones" a la sala d'actes l'Arxiu Històric de la Ciutat.

El programa inclou també una taula rodona titulada "Memòria sobre els camps d'extermini nazis a Espanya: reptes pendents", que tindrà lloc el dia 7, a les 18 h, a l'Arxiu. Hi intervindran Anna Sallés, presidenta de l'Amical de Ravensbrück; Marta Simó, investigadora de l'ISOR; José Ramón López, investigador del GEXEL-CEFID; i David Serrano, professor de la URL. I, entre els diferents debats, hi haurà un dedicat a la perspectiva de gènere el 8 de juny, a les 17 h.

Dins de