Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Ja es pot participar a Via Universitària, l'estudi que analitza què és ser estudiant universitari avui dia

01 feb. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Xarxa Vives d’Universitats inicia el dijous, 1 de febrer, el treball de camp de la quarta edició del programa Via Universitària. Els estudiants podran participar en l’enquesta en línia entre els mesos de febrer i març. L’estudi analitza les condicions de vida dels estudiants, la forma d’estudiar, la vinculació amb la universitat, els hàbits culturals i els condicionants econòmics, així com les expectatives, valors i creences que tenen en relació amb l’ensenyament superior. Els resultats serviran per a fonamentar les decisions i orientacions de la política universitària futura.

Un noi i una noia estudiants

Els estudiants podran participar en l’enquesta en línia entre els mesos de febrer i març. 

Entre els mesos de febrer i març, els estudiants de la UAB —així com els de la resta d’universitats participants— podran participar a l’enquesta en línia del programa Via Universitària: accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2023-2025) que els farà arribar la UAB. En total seran més de 300.000 estudiants de grau i màster de 20 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra que tindran l’oportunitat de participar-hi.

Es tracta de la quarta edició de l’estudi, que s’ha consolidat com a referent en l’ensenyament superior amb la implicació de les agències de qualitat i les institucions universitàries.

Via Universitària és un instrument per a la definició de polítiques d’equitat social i de gènere en el sistema universitari i s’alinea amb els resultats de l’informe EUROSTUDENT, que recull la mateixa informació en 28 països europeus. L’informe estudiarà les trajectòries de l’alumnat des d’una triple perspectiva: l’equitat en l’accés i vida en els estudis superiors, la transformació de la realitat dels estudiants com a resultat d’un entorn social cada vegada més divers, la perspectiva de gènere i la qualitat de les metodologies d’ensenyament i aprenentatge.

L’enquesta: cinquanta-nou preguntes dividides en cinc blocs temàtics

L’enquesta en línia de Via Universitària incorpora cinquanta-nou preguntes dividides en cinc blocs. En primer lloc, els estudiants valoraran l’accés a la universitat i la trajectòria personal en l’àmbit acadèmic. En segon lloc, valoraran les condicions de vida, d’aprenentatge i d’estudi. Tot seguit, respondran qüestions referents a la vida quotidiana de l’alumnat i el nivell de participació i implicació en activitats culturals, socials i lúdiques que tenen lloc a la universitat. En quart lloc, es dedica un bloc a les expectatives sobre el seu futur professional en finalitzar l’etapa universitària. Finalment, el qüestionari finalitza amb el recull de dades sociodemogràfiques, que permetrà una anàlisi detallada dels eixos clau del programa segons el perfil dels enquestats que hi participen.

Els resultats de l’estudi, la publicació dels quals està prevista al maig de 2025, serviran no només com a eina de reflexió i debat, sinó també per a fonamentar les decisions i orientacions de la política universitària que desenvolupen tant les universitats com les administracions públiques de l’àmbit de l’ensenyament, la recerca, l’ocupació o la joventut.

Equip del programa

Via Universitària 2023-2025 està liderat per la Xarxa Vives d’Universitats i és l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) qui n’assumeix la direcció tècnica. El programa també compta amb el suport de l'Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA) i de la Generalitat de Catalunya.

L’equip del programa està construït per sis grups de treball que agrupen més de 70 experts d’un ampli ventall de disciplines. D’altra banda, el Consell Assessor està format per vicerectors d’estudiants i experts d’institucions vinculades a les universitats i participa en diferents fases del programa, ja sigui assessorant sobre l’orientació i el contingut del qüestionari fins a la formulació de propostes d’anàlisi i debat dels resultats. L’Equip de Recerca està format per professorat i personal d’investigació de les universitats i s’encarrega de l’anàlisi dels resultats de l’enquesta i de la redacció dels continguts de l’informe. Finalment, l’Equip Tècnic de Qualitat està integrat pels responsables de les unitats de qualitat de les universitats i actua com a enllaç del programa a cada institució d’educació superior, de manera que aquestes puguin apropiar-se dels resultats de l’enquesta i incorporar-los als processos de decisió estratègica.

Dins de