Especialistes plantegen alternatives al malbaratament d'aliments
A Catalunya, el 6,3% dels residus municipals són aliments malbaratats. L'Associació d'Amics de la UAB organitza un debat sobre aquest problema el 29 de gener, a Rubí. Hi participaran Xavier Roig i Paco Muñoz, de la UAB; Ana Belén González, de Caprabo; i Dani Giménez, de Nutrició Sense Fronteres.

Segons l'Agència de Residus de Catalunya, cada català malbarata prop de 35 kg. de menjar anualment (96 grams cada dia). Això suposa que el 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments malbaratats. Les famílies són les responsables d'un 58% del malbaratament alimentari; el comerç, de forma agregada, representa un 26%; i al sector de serveis a la restauració i càtering li correspon el 16% restant.
El debat posarà la qüestió a debat entre experts del sector alimentari i de la UAB, que s'ha implicat significativament en la lluita contra aquest problema: ha impulsat el manifest "Prou Malbaratar Aliments", ha desenvolupat un mètode per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les deixalles domèstiques, ha publicat diferents guies i informes conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya, etc.
Cal notificar l'assistència enviant un correu electrònic a l'adreça amics@uab.cat o bé trucant al telèfon 93 581 14 90.
Especialistes compromesos
Artur Xavier Roig és doctor en veterinària i professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, que dirigeix actualment. És especialista en higiene i seguretat alimentària, i ha col·laborat amb l'Oficina de Medi Ambient de la UAB i amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentaria en projectes com la Guia per a l'Aprofitament Segur del Menjar.
Daniel Giménez treballa a l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Col·labora amb l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i és vocal de la junta directiva de l'ONG Nutrició sense Fronteres i membre de Veterinaris sense Fronteres. Col·labora també amb el projecte Barcelona Comparteix el Menjar i amb la Plataforma per a l'Aprofitament dels Aliments.
Paco Muñoz és geògraf i treballa en l'Oficina de Medi Ambient de la UAB com a responsable de la gestió dels residus. És vicepresident de la Plataforma Aprofitem dels Aliments, que va organitzar el Gran Dinar Barcelona de 2014. Va encapçalar la Diagnosi del Malbaratament Alimentari a Catalunya i dirigeix diverses publicacions sobre aquest tema.
Ana González es va incorporar a Caprabo el 1999, on ha assumit diferents responsabilitats relacionades amb la qualitat del servei, la seguretat alimentària dels productes i el medi ambient. Cada dia, més de 300.000 persones passen pels supermercats Caprabo, que estan ubicats majoritàriament a Catalunya.