Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Es lliuren els premis als millors Treballs Fi de Grau amb perspectiva de gènere

28 nov. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'Observatori per la Igualtat ha posat en marxa el premi per primera vegada a totes les facultats, on han participat un total de sis centres docents i han rebut el premi 24 TFG de diferents graus. A l'acte de lliurament hi ha participat l'alumnat premiat, amb els seus tutors i tutores, la Vicerectora d'Estudiants i Alumnat, la Directora de l'Observatori i la Directora Executiva de l'ICD.
PremiadosTFGGenero
S'han atorgat 24 premis de TFG de 24 graus diferents, els quals havien de tenir tots qualificació d'excel·lent i tractar de gènere o incorporar la perspectiva de gènere.
L'acte de lliurament d'aquests premis -que organitza la UAB per primera vegada, extensible a totes les facultats- s'ha fet el 29 de novembre a la Sala Teatre de la UAB. A més de la participació de l'alumnat premiat i dels seus tutors i tutores corresponents, ha comptat amb la presència de la Vicerectora d'Estudiants i Alumnat, Sara Moreno, la directora de l'Observatori per la Igualtat, Joana Gallego, i la Directora Executiva de l'Institut Català de la Dona (ICD), Núria Balada. Entre el públic assistent -l'acte s'ha fet a la Sala Teatre- hi havia alguns familiars dels premiats així com personal docent de la UAB que ha tutoritzat els treballs o ha participat en la iniciativa d'una forma o una altra.

"Aquesta és una acció amb un gran potencial transformador", ha explicat la vicerectora en l'acte,  alhora que ha afegit que "ara tenim el repte que el proper curs hi participin més facultats i centres docents". Ha destacat la importància de la recerca en el gènere. Sara Moreno ha assenyalat que tots els TFGs premiats passaran a formar part del Dipòsit Digital de Documents (DDD), és a dir, estaran en obert i d'accés públic a tothom.

La directora executiva de l'ICD, Núria Balada, ha comentat la importància dels premis perquè suposa fomentar noves mirades a la societat i alhora augmentar el coneixement científic i humà amb perspectiva de gènere. La recent directora de l'Observatori per la Igualtat de la UAB, Joana Gallego, ha explicat que "aquests nois i noies premiats estan posant el seu granet de sorra per aconseguir una societa més justa", i ha subratllat que la recerca en perspectiva de gènere ha guanyat prestigi els darrers anys: "Actualment no hi ha gairebé cap universitat al món que no tingui una línia de recerca en gènere".

Aquesta acció parteix del conveni que va signar l'ICD amb la Facultat de Dret de la UAB per convocar un premi al millor treball de cada una de les titulacions que imparteix la Facultat pel curs 2014-2015. El curs 2015-2016 l'Observatori va posar en marxa aquesta iniciativa però fent-ho extensible a totes les facultats de la UAB. En aquesta edició, han participat un total de sis centres docents i han rebut el premi 24 TFG de 24 diferents graus.

Les facultats on s'han presentat TFG són Comunicació, Dret, Educació, Traducció i Interpretació, Filosofia i Lletres i Ciències. S'han lliurat 24 premis de 24 graus diferents de cinc facultats.

Els treballs guardonats aborden diferents temàtiques: la presència i evolució de les dones en el periodisme esportiu, les representacions socials de gènere de l'educador i educadora social, el reconeixement de la filiació derivada de gestió per substitució, el discurs lingüístic de la dona en la publicitat televisiva, el rols de gènere, emoció, i expressivitat a través de manga, entre d'altres qüestions.

Una comissió creada a cada Facultat és la que ha decidit entre els TFG premiats, que havien de tenir una qualificació d'excel·lent, i que tractessin de gènere o que incorporessin la perspectiva de gènere.

Els premis tenen com objectiu fomentar l’interès per la recerca en relació a la igualtat i la no discriminació per raó de gènere. Segons les bases del premi, "es busca promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en els estudis per avançar en la igualtat de gènere.

És a dir, els treballs que, en els seus marcs teòrics, i en la seva investigació, han introduit el gènere com una qüestió de la recerca, que han elaborat un marc conceptual que inclogui el sexe/gènere i les experiències de dones i grups marginalitzats per raó de gènere, que estudiïn l’impacte de la recerca en les vides de dones i homes, que presentin totes les dades desagregades per sexe, etc". El treball podia tenir un caràcter teòric o empíric i utilitzar tant metodologies qualitatives com quantitatives.

El premi consisteix en un Diploma emès per l’Observatori per a la Igualtat, una litografia emesa per l’Institut Català de les Dones, i es publicarà el Treball en un repositori específic del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD).

TREBALLS FI DE GRAU GUANYADORS:

Cyrielle Agut- Dret
Reconocimiento, en España, de la filiación derivada de gestación por sustitución
Treball sobre el difícil reconeixement legal de la maternitat subrogada que podria ser admès a l'estat espanyol, concretament els casos de resolució estrangera de filiació.
Tutor Rafael Arenas

Clara Babot Magrinya- Criminologia
Violència en l'àmbit de la sexualitat i la reproducció contra les dones amb diversitat funcional. Un estudi de cas
Treball que analitza la violència que reben les dones amb diversitat funcional en relació a la seva sexualitat i reproducció a través d'un estudi de cas.
Tutora Paula Arce

Judit Benavides Ameijeiras- Estudis Clàssics
Mulieres plussciae et nocturnae. Las magas en la novela latina
Anàlisi de la figura de les dones magues en dues noveles llatines: el "Satiricón" de Petroni i l'"Ase d'or" d'Apuleu.
Tutora Cándida Ferrero

Irene Boadella Ruiz- Llengua i Lieratura Catalana
Metadones. Teatre de sensibilitat femenina?
Anàlisi de la creació, trajectòria i impacte de la companyia de teatre femenina "Metadones" i de les seves dues obres.
Tutor Francesc Foguet

Sara Cabanes Herrera- Educació Primària
Les identitats trans en la comunitat educativa
Treball d'investigació sobre la transsexualitat infantil i el seu tractament als centres educatius. L'autora fa una proposta de protocol d'actuació educativa envers la diversitat sexual, afectiva i d'identitat de gènere.
Tutora Mar Morón
 
Ana Mª Cívico Díaz - Història
Dona i guerra a l'antiga Grècia. De les troianes d'Eurípides a les amazones d'Heròdot
Anàlisi de la societat de l'antiga Grècie entorn als conceptes gènere i guerra on s'utiliten com a base les obres d'Eurípides i Heròdot.
Tutor Jordi Cortadellas

Daniel García Burgo- Estudis d'Àsia Oriental
Análisis de roles de género, emoción y expresividad a través del manga
Estudi sobre les qüestions de gènere a la societat japonesa a través de l'expressió cultural del manga, sobretot de les emocions i els valors associats al gènere.
Tutora Amelia Sáiz

Estela Giménez Baeza- Relacions Laborals
Segunda Repúplica: Relaciones Laborales y género
Treball sobre la legislació de la Segona República en materia de relacions laborals i igualtat de gènere, sobretot en matèria de maternitat.
Tutora María Jesús Espuny

Nerea Giménez Jarque- Periodisme
Periodisme esportiu a la televisió. Evolució i presència de les dones periodistes
Treball sobre la presència, evolució i situació actual de les periodistes que es dediquen al món de l'esport en l'àmbit televisiu.
Tutora María José Recoder

Laura Giol Alvarez- Història de l'Art
Heroïnes i guerreres. La iconografia de la dona a través dels manuscrits francesos de Christine de Pizan "La cité des dames" i el "De mulieribus claris" de Boccaccio
Anàlisi de la representació de la dona a les produccions artístiques a l'Edat Mitjana a través de l'estudi iconogràfic de les miniatures del manuscrits "Cité des dames", "L'epitre Othea" i el "De mulieribus claris".
Tutor Rafael Cornudella

Aina Gomà Garcia- Geografia i Ordenació del Territori
Qui (s')ocupa? Repensant el gènere en la lluita pel dret a l'habitatge a Barcelona
Anàlisi del bloc de la Bordeta de l'Obra Social de la PAH tenint en compte el paper protagonista de les dones en la lluita pel dret a l'habitatge.
Tutora M.Antònia Casellas

Anna Lirón i Vilaró - Traducció i Interpretació (Anglès)
Lesbianes, feministes i queers a Palestina i el Líban. Traducció d'un recull de textos feministes (àrab-català)
Traducció de cinc articles de l'àrab al català apareguts entre el 2007 i el 2015 a Palestina i el Líban que aborden la qüestió queer, el feminisme i el lesbianisme.
Tutora Anna Gil

Ester Llopis Descals- Anlès i Espanyol
Dos estrategias feministas: María Lejárraga y Virginia Woolf.
Treball sobre les diferents maneres d'abordar el feminisme de María Lejárraga y Virginia Woolf, com a referents del moviment de principis del segle XX.
Tutora Anna Gil

Alejandra Martínez Boada- Anglès i Francès
Speaking the unspeakable: Subversive Eroticism in Kate Chopin's The Awakening and Edith Wharton's Summer.
Treball centrat en l'anàlisi de l'ús de l'erotisme com un mitjà subversiu en dues noveles on les heroïnes estan erotitzades de manera que transgredeixen les normes socials i s'empoderen mitjançant l'agencia sexual.
Tutora Laura Gimeno
 
Anna Martínez Ubàguls- Llengua i Literatura Espanyola
El discurso lingüístico de la mujer en la publicidad televisiva española.Comparativa desde los años ochenta hasta la actualidad
Anàlisi del llenguatge i dels recursos lingüístics que utilitzen les dones a la publicitat televisiva a l'estat español des dels anys 80 i de com el llenguatge contribueix a perpetuar estereotips de gènere.
Tutora Carme de-la-Mota

Catalina Pascual Santandreu- Estudis Anglesos
Adolescent Girls and the Alternative Self: Exploring Liminality and the Father in Carson McCullers
Anàlisi de dues novel·les de Carson McCuller i de la relació entre el solitari creixement dels seus protagonistes i la complicada relació amb el pare.
Tutor Andrew Monnickendam

Diana Pinzón Sanabria- Humanitats
Vaginas y bio-política. El tabú menstrual y otros negocios del estado.
Anàlisi de la relació que existeix entre la negació i el control del plaer femení i dels cossos de les dones i el model econòmic del neoliberalisme.
Tutor Joan Carles Cirera

Clàudia Serra Vinardell- Publicitat
Obsesión 90-60-90: Relación entre la publicidad y la percepción de la imagen corporal en los adolescentes.
Treball sobre l'impacte i la influència dels mitjans en la autopercepció corporal dels adolescents, sobretot en relació al model de bellesa femení.
Tutora Elena Añaños

Anna Teruel Centeno- Comunicació Audiovisual
Estereotipos de género en los informativos de televisión: ¿existen unos patrones fijos en los profesionales que los presentan?
Treball centrat en les figures dels professionals que presenten els informatius i els estereotips de gènere que transmenten a través de la seva imatge.
Tutora Elena Añaños

Laura Tomàs Palau- Filosofia
De Lolita a femme fatale: cuerpo y deseo
Treball centrat en els arquetips de fatalitat femenina en l'art i la literatura, sobretot de la nímfula i de la femme fatale, i anàlisi d'aquests arquetips a l'obra de Nabokov Lolita.
Tutora Begoña Sáez

Felip Turull Guerrero- Anglès i Català
Anàlisi de les diferències de gènere en els comportaments d'homes i dones joves en converses mixtes.
Treball que analitza tres converses informals entre homes i dones joves per identificar comportaments estereotipats en funció del gènere.
Tutor Joan Argenter

Marta Villagrasa Esmerats- Educació Social
Les representacions socials de gènere de l'educador i l'educadora social. Un estudi de cas.
Treball que analitza les representacions socials del gènere dels educadors d'un esplai i la seva pràctica educativa amb perspectiva de gènere.
Tutora Georgeta Ion

Laura Cristina Viñas Caron- Arqueologia
El estudio del parentesco a partir de análisis isotópicos y genéticos: El Caso LBK
Estudi del parentiu a partir de l'anàlisi d’isòtops d’estronci i d’ADN a partir del caso LBK. Es pretén discutir les aportacions i limitacions d’aquests mètodes tot considerant les aportacions de l'antropologia feminista a l'estudi del parentiu.
Tutora Cristina Rihuete

Dins de