Els beneficis del concert aniversari de la UAB es destinen a les #BequesUABRefugi
El concert, que ha tingut lloc el diumenge, 19 de maig, a les 17 h, al Palau de la Música Catalana, ha commemorat els 50 anys de vida de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat protagonitzat per l'Orquestra i el Cor de la UAB, dirigits per Marc Timón, l'Orfeó Català i membres de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

L'acte, presentat per un estudiant del Grau de Periodisme, s'ha obert amb unes paraules del vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, Carlos Sánchez, el qual ha agraït l'assistència a totes les persones així com als músics i intèrprets alhora que ha fet un repàs del que ha estat la celebració dels 50 Anys de la UAB.
A continuació, s'ha iniciat el recital. Durant la primera part, els assistents han gaudit de quatre obres interpretades pel Cor Jove i quatre més pel Cor de Noies de l’Orfeó Català, tots dos cors membres de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. Posteriorment, Marc Timón, director i compositor català -llicenciat en Periodisme per la UAB-, ha ofert la cantata El secret de les coses, que ha estat narrada per Raül Giró.
La tercera i última part del concert tots els intèrprets i músics han pujat a l'escenari per oferir un cant conjunt, l’himne Hör mein Bitten, de Felix Mendelssohn. En total, 160 persones a l'escenari del Palau de la Música per cloure el concert de commemoració del 50è aniversari de la UAB.
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha pujat aleshores a l'escenari per agraïr i felicitar als intèrprets. També ha recordat la importància que una institució com la UAB, que ofereix coneixement i desperta vocacions i inquietuds entre les persones, per tal d'aconseguir una societat millor- faci 50 anys, i ha mostrat així la seva satisfacció i orgull de pertànyer a la Universitat Autònoma.
El concert ha volgut mostrar el compromís de la Universitat amb la cultura, així com reflexionar sobre la seva trajectòria i sobre el paper que ha tingut en la transformació social, i de reconèixer la tasca de les generacions fundadores, que han transmès el seu llegat a les actuals.
Beques #UABRefugi
El preu de l’entrada va ser de cinc euros online i tres euros a la taquilla. Els beneficis per la venda d'entrades aniran destinats a les beques #UABRefugi, una iniciativa de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) dirigida a promoure l'accés a la universitat d'estudiants en situació de refugi.
Es preveu obrir una primera convocatòria d’aquestes beques durant el curs 2019/2020 i se’n podran beneficiar fins a 10 persones beneficiàries que seran persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional (o altres situacions afins) que disposin d’estudis universitaris iniciats als seus països d’origen o a tercers països i que compleixin els requisits acadèmics d’accés als estudis de la UAB. L’ajut, que serà d’entre 1000 i 1500 euros, servirà per cobrir despeses vinculades a l’estudi com poden ser les de transport, dietes o material acadèmic.
Com a part del programa d'Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que gestiona la FAS, aquesta estratègia vol facilitar l'accés i continuïtat a l'educació superior d' estudiants universitaris que, a causa d'una fugida forçada del país, han hagut d'abandonar la seva formació acadèmica. Des d'una mirada de drets humans, la universitat és entesa com a agent inclusiu i peça clau de transformació social que contribueix a la millora dels processos d'acollida i inclusió de les persones en cerca de refugi.