Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El desig de tenir fills, seminari obert del grup d'investigació AFIN

21 abr. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB acollirà el 23 d'abril, de 13.00 a 14.30 hores, el seminari "El desig de tenir fills", dins els seminaris "L'aperitiu del dijous", en què cada setmana es tracta d'un tema relacionat amb els que tracta el grup d'investigació AFIN de la UAB.
Maternitat
I-Stock Photo
La investigadora Bruna Álvarez parlarà de "El desig de tenir fills/es", temàtica sobre la que investiga dins el grup AFIN de la UAB. Aquest és un grup interdisciplinari i interuniversitari d'investigació bàsica i aplicada a les ciències socials, humnes i de la salut, amb seu al Departament d'Antroplogia Social i Cultural de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.

Bruna Álvarez investiga sobre la política del desig a l'Estat espanyol, en el sentit de posar de manifest qui pot desitjar i qui no un fill o filla. Segons la recerca que està fent Álvarez, l'índex de fecunditat ha caigut a Espanya des de 2.8 nens/dona al 1975 fins a 1.3 el 2012, de manera que Espanya ha estat considerada pels demògrafs com un pais "lowest-low fertility rate". A més, la investigadora de la UAB explica que les condicions laborals de les dones no es troben en igualtat de condicions que els homes. Al 2010, les dones cobraven un 22% menys de salari per igual feina que els homes. Al 2013, el 73% dels contractes a temps parcials van ser per les dones.

Davant d'aquest context d"infertilitat estructural" (concepte de l'antropòloga Diana Marre), Bruna Álvarez es pregunta: Per què les dones que viuen a l'Estat espanyol continuen volent tenir fills i filles? i Com es construeix l'instint de maternitat? Què significa el desig de maternitat en les dones?

 La infància, adolescència, juventut, les relacions familiars i socials, les situacions de risc i crisi, les dificultats i oportunitats, drets i deures, polítiques públiques i espais vitals cosntitueixen els àmbits d'investigació i treball prioritaris del grup d'investigació AFIN.

Dins de