Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Conviure amb un gos o gat ha ajudat a passar millor el confinament

26 juny 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB han analitzat els efectes del confinament al lligam de les persones amb els seus animals de companyia. A Espanya, gairebé la meitat de les llars conviuen amb un o més animals de companyia

Gos confinament
istockphoto/Eva Blanco

El 74% dels espanyols que conviuen amb un animal de companyia asseguren que aquests els han ajudat a passar millor el confinament. Així ho indica el nou estudi de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del Departament de Psiquiatria de la UAB, publicat recentment a Journal of Veterinary Behavior, que ha analitzat els efectes del confinament en el lligam de les persones amb els seus animals de companyia. A Espanya, gairebé la meitat de les llars (47%) conviuen amb un o més animals de companyia, i aquests dies han suposat un suport fonamental per a moltes persones i famílies, que van estar confinades a casa des del passat 14 de març arran de la proclamació de l'estat d'alarma a causa de la COVID-19.

Passar tant de temps a casa significa també compartir més temps amb els animals de companyia, i això contribueix a reforçar el vincle existent entre tots dos. De fet, el 36% d'espanyols que conviuen amb un gos o un gat asseguren que aquesta situació està contribuint de forma positiva a aquest vincle, reforçant-la encara més si cap. Per al 44% dels enquestats, el seu animal de companyia els està ajudant a superar els moments més difícils derivats d'aquesta situació. A més, el cost percebut de mantenir l'animal no ha augmentat durant aquesta crisi, un fet molt rellevant i positiu, que accentua que els animals de companyia són percebuts com un membre més de la família i no com una "càrrega". Sens dubte, un vincle fort i estable és la millor prevenció de l'abandonament d'animals.

Companyia constant, més abraçades i jocs

El 56% dels espanyols assegura que el seu gos o gat li fa companyia constantment durant aquesta difícil situació. A més, la gran majoria ha augmentat el temps que dedica a interactuar amb l'animal i a compartir moments de qualitat: el 59% assegura acariciar-lo encara més i el 63% dedica més temps a jugar amb ell. A més, el 54% de les persones que conviuen amb un gos asseguren que ara li raspallen més i dediquen més temps a les seves cures.

Els gossos i els gats també han patit el confinament

Malgrat que els animals de companyia segur que estan contents de compartir més temps amb la família, ells també pateixen les conseqüències físiques i mentals del confinament. El cas dels gossos és el més evident, ja que han vist limitats els seus passejos, la pràctica d'exercici físic i el contacte amb altres cans. De fet, el 52% dels espanyols passegen menys de 30 minuts al dia amb el seu gos. Abans del confinament, aquesta xifra era de l'11%.

El 62% dels espanyols que conviuen amb un o més gossos consideren que el confinament ha afectat negativament la seva qualitat de vida. A més, moltes persones han notat canvis en l'animal: aquest demanda major atenció (40%) i està més nerviós (25%) i excitable (20%).

Els gats també han patit les conseqüències del confinament però de diferent manera, ja que aquests animals ja estan acostumats a estar la major part del temps a casa. Per a ells, el canvi principal és que ara nosaltres també ho estem. En línies generals, els gats són animals més independents i necessiten el seu espai. Mentre això es respecti, el benestar de l'animal no hauria de disminuir. En aquest sentit, i per evitar possibles casos d'estrès, la principal recomanació de la és assegurar que els pares supervisin el contacte dels nens amb els seus animals de companyia i puguin marcar límits.

El 45% dels espanyols que conviuen amb un gat no ha percebut canvis notoris en el temperament dels seus gats. No obstant això, el 35% sí que assegura que el seu gat li demana una major atenció i el 20% que veuen l'animal relaxat.

Article de referència:
Jonathan Bowen et al. The effects of the Spanish COVID-19 lockdown on people, their pets and the human-animal bond. Journal of Veterinary Behavior, June 2020.
https://doi.org/10.1016/j.jveb.2020.05.013

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de