Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Comparen el tractament mediàtic de la transició portuguesa i l'espanyola

20 març 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Luciana Soutelo compararà la premsa en la Revolució Portuguesa i en la Transició espanyola en el seminari del proper 25 de març: "Memorias de la Revolución Portuguesa y de la Transición Española a través de la prensa: un estudio comparado (1986-1994/96)".
Revolució Portuguesa
El proper 25 de març i a través de l’anàlisi comparat de la premsa publicada entre 1986 i 1996, Luciana Soutelo reviurà les memòries de la Revolució Portuguesa i de la Transició espanyola. La xerrada tindrà lloc a la sala de juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB i començarà a les 16 h. La ponència de la historiadora portuguesa està organitzada de manera conjunta pel Grup de Recerca Sobre l’Època Franquista (GREF-CEFID) i pel Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Luciana Soutelo és historiadora de l’Instituto de História Contemporânea de Lisboa i professora de la Universidade do Porto. Soutelo és especialista en història política comparada  i tot el referent a les transicions, el colonialisme i la memòria històrica. Durant la seva trajectòria professional i científica, s’ha centrat especialment en la recerca històrica al voltant de la Revolució dels Clavells, coneguda també com a la Revolució Portuguesa del 25 d’abril.

Aquesta sessió s’inclourà en el cicle de seminaris permanent del Grup de Recerca sobre l'Època Franquista (GREF-CEFID).

La Revolució Portuguesa i la Transició espanyola

La Revolució dels Clavells (en portuguès: Revolução dos Cravos) és el nom donat a l'aixecament militar del 25 d'abril de 1974 que va provocar la caiguda a Portugal de la dictadura que dominava el país des de 1926. La fi d'aquest règim, conegut com a Estado Novo, va permetre que les últimes colònies portugueses aconseguissin la seva independència després d'una llarga guerra colonial contra la metròpoli i que Portugal mateix es convertís en un Estat democràtic de dret liberal.

En canvi, la Transició espanyola és el període històric durant el qual es va dur a terme el procés pel qual Espanya va deixar enrere el règim dictatorial del general Francisco Franco i va passar a regir-se per una constitució que consagrava un estat social i democràtic de dret. La també anomenada Transició Democràtica constitueix la primera etapa del regnat de Joan Carles I.

Aquests distints models cap a la democràcia seran comparats en el seminari de Soutelo i contraposats tot comparant la premsa publicada en el període democràtic que els succeeix, especialment la de 1986 fins a 1996.

Dins de