Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Celebració dels 25 anys de l'Escola de Doctorat i la de Postgrau

06 nov. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'Escola de Doctorat i l'Escola de Postgrau de la UAB han celebrat el 25è aniversari del seu naixement amb un acte que s'ha fet a l'Auditori de Lletres el dimecres, 6 de novembre, i que ha reunit nombroses persones que hi han estat implicades en el seu funcionament, des que va nèixer. "La creació d'aquesta escola ha estat un dels grans encerts de la UAB" ha dit la rectora en l'acte, alhora que ha destacat el "servei a la societat" que ha fet i fa el centre "en impulsar la formació al llarg de la vida i despertar vocacions a les persones".
25AnysEscolaPostgrau
Durant el mandat del rector Carles Solà, va nèixer l'escola, que va sorgir d'un grup de professors coneixedors del model anglosaxó de tercer cicle i que veien en la creació d'una "Graduate School" una via perquè la UAB es convertís en un model de referència internacional.

L'acte de celebració del 25è aniversari de l'Escola de Doctorat i de l'Escola de Postgrau 1994-2019, que ha tingut lloc a l'Auditori de la Facultat de Lletres el dimecres, 6 de novembre a les 12h, ha estat presentat, de forma molt original i teatralitzada, pel vicerector de Recerca i Transferència i director de l'Escola de Doctorat, Armand Sánchez, i la comissionada de la rectora per a l'Escola de Postgrau i la qualitat docent, María Valdés.

A continuació s'ha projectat un vídeo que ha fet un repàs als 25 anys de l'Escola de Doctorat i de l'Escola de Postgrau que actualment compta amb més de 8.000 alumnes: l'Escola de Postgrau, 3.700, i la de Doctorat, 4.500 (dades del curs 2018-2019).

Tot seguit, ha tingut lloc una taula rodona amb nou persones implicades en el naixement i funcionament del centre, que han respòs les preguntes de la professora i periodista Virginia Luzón, vicerectora de Comunicació i de Promoció de la UAB, que ha conduït l'acte de forma amena i distesa.

La primera intervenció ha anat a càrrec del que fou rector de la UAB, Carles Solà (1994-2002), durant el mandat del qual es va crear el centre- que ha mencionat al professor que el va ajudar a la seva creació, Carles Perelló-: "Vam ser la primera universitat de l'Estat espanyol en crear una escola de formació continuada com aquesta; vam ser molt innovadors, ens vam fixar en les experiències americanes que hi havia al respecte".

També han intervingut el delegat del rector per al Doctorat durant el període 2005-2009, Carles Jaime; la delegada del rector per a la Formació Continuada des del 2005 i fins el 2009, Maria Teresa Paramio; el que fou delegat de la rectora  per a l'Escola de Postgrau (2009-2011) i per al Doctorat (2011-2012), Jaume Farrés; la cap de la Unitat Tècnica de Doctorat, Carme Tost; la gestora d'Afers Acadèmics de l'Escola de Doctorat, Marta Figuerola; i el lletrat de les escoles, Jorge Pedemonte.

A més a més, també hi han participat dues Alumni. D'una banda, Irantzu Pallarés, antiga estudiant de l'Escola de Doctorat (que va cursar el Programa de Doctorat en Biotecnologia), que va presentar en el seu dia la tesi número 4.000 i que actualment és directora de Doctorat; i Nila Núñez, antiga estudiant de l'Escola de Postgrau (que va fer el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu, d'on va sorgir el seu premiat documental "Lo que dirán"), i que actualment és cineasta. Totes dues han explicat que el seu pas per l'Escola de Postgrau i la de Doctorat va fer que els hi canviés la vida a nivell professional.

En acabar la taula rodona, ha actuat el Cor de la UAB, que ha interpretat una cançó de Sinead O'Connor i la peça musical "El pare" de J.M. Serrat.

La rectora de la Universitat Autònoma, Margarita Arboix, ha tancat l'acte, adreçant unes paraules als assistents. "Aquesta escola va ser un dels grans encerts de la UAB" ha dit, alhora que ha afegit que el centre que ara arriba als 25 anys "està donant un servei a la societat molt important, en formar a la ciutadania i preparar-la per als reptes professionals i per la formació al llarg de la vida, una tasca que, com a universitat pública que som, és fonamental".

Neix com a model de referència internacional
La UAB va crear, el 1994, l'Escola de Doctorat i Formació Continuada, durant el mandat del rector Carles Solà, i se n'encomanà la direcció al professor Carles Perelló. L'embrió d’aquesta iniciativa va sorgir d'un grup de professors coneixedors del model anglosaxó de tercer cicle i que veien en la creació d'una "Graduate School" una via perquè la UAB es convertís en un model de referència internacional. En aquell moment, la UAB era, en termes relatius, la universitat que tenia més estudiants de postgrau de tot Espanya i la segona en xifres absolutes (dels 5.600 estudiants de 3er cicle, 3.300 ho eren de doctorat, l'any 1995).

L'objectiu d'aquesta etapa inicial era el de coordinar els estudis de postgrau de la UAB i donar suport administratiu als departaments. El 28 de febrer de 2000 s'inaugurà el nou edifici que va recuperar la masia de can Miró.

Ben aviat l'Escola es va convertir en actor i motor d'una nova realitat formativa en la que els estudis de postgrau (el doctorat i la formació continuada) adquireixen més importància en una societat que demanda professionals i investigadors amb un elevat grau d'especialització i amb uns coneixements permanentment actualitzats. Per reflectir aquesta nova orientació, l'escola va passar a denominar-se Escola de Postgrau.

I el 2014, com a conseqüència del procés d'adaptació al nou marc normatiu, establert pel Reial Decret 99/2011, de 28 de gener, la UAB va crear l'Escola de Doctorat, amb l'objectiu principal d'organitzar els ensenyaments i les activitats pròpies del doctorat de la UAB.

L'actual edifici de la masia can Miró acull actualment, doncs, les dues escoles: l'Escola de Doctorat i l'Escola de Postgrau. 
 

Dins de