Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Barcelona acull el I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental

03 juny 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Del 9 a l’11 de juny, coordinat per la Facultat de Psicologia, a l'Hospital del Mar. La trobada neix com un fòrum de formació continuada per a tots els professionals sanitaris especialistes en problemes i trastorns psicològics i punt de partida per al reconeixement del Psicòleg General Sanitari.
I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental
L’esdeveniment és fruit  de la col·laboració de la Societat Catalano-Balear de Psicologia (SCBP), la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRiTIC), la UAB –a través de la Facultat de Psicologia i la xarxa de recerca CORE Salut Mental- i el Parc de Salut Mar.

El programa abordarà els últims avenços per a la promoció de la salut mental i la intervenció en problemes i trastorns psicològics, a través de diferents taules rodones, tallers i presentacions de casos clínics, treballs de recerca i pòsters.

S’hi tractaran, entre d’altres temàtiques, l’aplicació de la psicologia a infants i joves amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, amb l’ experiència col·laborativa del Centre d’Ensenyament Especial Jeroni de Moragas, de la Fundació AMPANS i l’Institut Guttman per a l’aplicació del Programa de Rehabilitació Cognitiva Neuro Personal Trainer (NPT); la influència de la crisi econòmica en trastorns addictius no relacionats amb substàncies, com són el trastorn de joc i la integració en grups de manipulació psicològica; l’abordatge psicològic de la salut sexual i reproductiva en l’envelliment; la reinserció i la reestructuració cognitiva dels agressors de delictes de violència de gènere i la hipnosi clínica, amb exercicis pràctics en aquests dos últims casos.

La trobada brindarà igualment un marc científic per donar visibilitat a la tasca de psicòlegs novells, presentant sis casos clínics elegits pel comitè científic de la SCRiTIC i les millors contribucions científiques derivades dels treballs de fi del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària de la UAB.

L’últim dia del congrés es lliuraran diversos premis, entre els quals el 12è “Ramón Bayés i Sopena” de la SCBP a la trajectòria professional. El reconegut psicòleg que dóna nom a aquest guardó hi participarà també amb la presentació del seu últim llibre, “Olvida tu edad”. La conferència de cloenda, “El psicòleg general sanitari com a punt d’inflexió en el segle XXI”, serà impartida per Francisco Santolaya, president del Consejo General de Psicología,

Un nou escenari per a la psicologia sanitària

A més d'un fòrum de formació continuada per a tots els especialistes sanitaris en problemes i trastorns psicològics, el congrés també pretén ser un punt de partida per al reconeixement científic-professional del Psicòleg General Sanitari (PGS).

La formació en Psicologia, després d'un Grau polivalent i segons recent reforma del pla d'estudis universitaris, s'ha ampliat mitjançant un màster professionalitzador amb continguts genèrics en l'àmbit de la salut i una qualificada pràctica supervisada en centres sanitaris reconeguts. Aquesta acreditació, com a titulació generalista, possibilita una cobertura legal d'activitats en l'àmbit sanitari privat i públic dels psicòlegs sense títol d'especialista i que no requereixin l'acció d'un psicòleg clínic especialista. Per tant, la Psicologia General Sanitària és un àmbit de recent creació i suposa un nou escenari d’actuació professional, diferent dels ja existents i de les especialitats en psicologia clínica ja reconegudes o consolidades.

Respon a la necessitat d’un canvi en la formació del Psicòleg en Ciències de la Salut, per homologar la seva formació a tots els graus d’aquesta àrea de coneixement i igualar la seva figura amb la d’altres professions, com la medicina o l’infermeria, establint un professional generalista i un d’especialitzat, que en aquest últim cas seria l’actual figura de psicòleg clínic.

Programa del I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental

La Salut Mental: un repte global al segle XXI.

Dins de