Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Arriba la 28a edició de la Setmana de la Ciència

08 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB i els centres de recerca del campus s’afegeixen a l’oferta d’activitats de divulgació científica que tenen lloc fins al 19 de novembre per tota Catalunya.

Participants a una edició anterior de la Setmana de la Ciència

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), la 28a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23) se celebrarà fins al proper 19 de novembre i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya.

PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB

 

Genogràfic: el joc de la variabilitat genètica humana

Al llarg de tota la Setmana de la Ciència, la Facultat de Biociències ofereix la possibilitat de participar al joc en línia Genogràfic (https://genografic.omicsuab.org). Es tracta d’un joc de taula que té com a principal objectiu atansar a la ciutadania coneixements sobre la composició genètica de les poblacions humanes i la descoberta d’exemples d’adaptació humana a entorns diversos i, a través d’aquests, fomentar el respecte i l’afecte per la diversitat genètica i cultural intrínseques de la nostra espècie, potenciar el creixement intercultural i avançar cap a un desenvolupament més sostenible. D’una manera lúdica, permet descobrir com el clima, la dieta o el metabolisme determinen l’evolució de la nostra espècie. El joc ha estat desenvolupat amb el suport del Fons de Solidaritat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Adapta’t: la nostra història evolutiva llegida en el genoma

La Facultat de Biociències de la UAB també presenta, en el marc de la Setmana de la Ciència, un recull d’activitats virtuals interactives al web https://adaptat.omicsuab.org/activitats/ per endinsar-se en els secrets del passat que s’amaguen en els nostres genomes. Els genomes actuals conserven informació sobre la història evolutiva de la nostra espècie i poden revelar-nos com diferents poblacions humanes s’han adaptat a grans canvis culturals, com ara la transició de les poblacions caçadores-recol·lectores als assentaments agrícoles del neolític, o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems, com ara els inuit a les gèlides tundres àrtiques. L’activitat convida a navegar pels genomes i a descobrir-ho un mateix. Aquest any s’estrenen 5 activitats noves, i ja en sumen un total de 19. Les activitats estaran dinamitzades al llarg de la setmana a través del compte d'Instagram @adaptatapsuab.

Portes obertes a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM)

Fins al 17 de novembre l'Institut de Microelectrònica de Barcelona ofereix visites guiades amb personal investigador i tècnic del CSIC, que ensenyarà la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació i l'Espai Museístic de Microelectrònica. El públic podrà conèixer de la mà de personal del CSIC com es fa un xip de silici, com funciona i què cal per fabricar-lo. L'espai exhibeix equips que s'utilitzen per dissenyar, fabricar i mesurar dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita inclou un recorregut pel passadís exterior de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, una de les sales blanques més grans del sud d'Europa.

Taller d’introducció a l’edició en la Viquipèdia

El dia 9 de novembre a les 12.30 h, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia acull aquest taller, una oportunitat per endinsar-se en l'entorn Wikimedia i a l'edició a la Viquipèdia de la mà de Toni Hermoso, especialista en Viquipèdia. Els participants podran col·laborar en la creació i millora d'articles relacionats amb la genòmica i la biodiversitat dels territoris de parla i de cultura catalana. L’activitat està organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans.

Geogimcana educativa

Organitzada pel Departament de Geologia de la UAB i la Facultat de Ciències, la Geogimcana és una activitat ludicocientífica adreçada a alumnat de 4t d’ESO i de batxillerat de Geologia i Ciències Ambientals amb interès per la Geologia i altres àmbits afins (ciències ambientals, química, ciència dels materials...). Al llarg del matí dels dies 10 i 17 de novembre, l’alumnat ha de cercar cinc punts del campus on hauran de fer proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, trobar el nivell freàtic o simular un volcà.

Portes Obertes del Centre de Recerca Matemàtica (CRM)

A partir de les 13 h del 13 de novembre, els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar quatre investigadors que explicaran la seva recerca: Jezabel Curbelo, Xavier Jarque, David Romero i Alex Roxin. Cada presentació oferirà una mirada única a la seva àrea d’expertesa en camps tan diversos com la neurociència, els sistemes dinàmics i la transferència del coneixement. És una oportunitat perfecta per a estudiants i qualsevol persona interessada en com les matemàtiques estan canviant el món que ens envolta. L’activitat ofereix una visió en profunditat de la feina que es duu a terme al CRM, on la recerca matemàtica es fusiona amb altres disciplines, tot creant un entorn multidisciplinari únic.

Projecció del documental Un refugi en els estels

L'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) col·labora en el projecte Amanar, que va néixer com un projecte divulgatiu per inspirar la comunitat sahrauí a través de l'observació de l'univers i el desenvolupament d'habilitats científiques, així com per fomentar el sentit d'unitat sota el mateix cel. El documental, Un refugi en els estels, que es podrà veure a la Sala Cinema de la UAB el 13 de novembre a les 16 h,  presenta una visió general del conflicte del Sàhara Occidental, així com del coneixement astronòmic tradicional sahrauí a través d'entrevistes amb gent gran i dones sàvies per intercanviar coneixements astronòmics i registrar les seves representacions del cosmos.

Visita guiada a l’Institut Català de Paleontologia, a l’edifici ICTA-ICP

La visita, el 15 de novembre, permet descobrir com treballen els paleontòlegs del centre i l'equip de conservació i preparació de fòssils. Es visitarà l'edifici ICTA-ICP (seu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont) i es mostraran les seves particularitats pel que fa a l'estalvi d'aigua i energia. Es visitarà el magatzem de les "mòmies" (en argot paleontològic, els fòssils que estan pendents de preparar) i les investigadores i investigadors explicaran com fan la seva recerca.

Taller “La química i la física com a resposta”

El 15 de novembre, de 10 a 14 h, l’auditori del Centre de Recerca Matemàtica, a la Facultat de Ciències, acull aquest taller teòric i pràctic. Organitzat per la fundació Adamed, l'objectiu és donar a conèixer les aplicacions actuals de la radioactivitat i de la química. A la jornada hi participen les professores de la UAB Roser Maneja (Departament de Geografia) i Neus Puy (Departament de Química), i el professor Valentí Rodellas (Departament de Física), que explicaran quines aplicacions tenen la química i la física en l'actualitat. Després d'aquesta part teòrica comuna, els participants es dividiran en diferents tallers experimentals.

Jornada de xerrades “Veus”

La UAB organitza el 16 de novembre la jornada “Veus”, una sèrie de xerrades amb l’objectiu de compartir coneixement generat a la UAB, transformador i inspirador per a un públic global. La jornada tindrà lloc a la Sala Teatre de la plaça Cívica, de 15 a 18.30 h. Més informació al web https://webs.uab.cat/veus/presentacio/

 


Més informació:
Programa complet d’activitats de la Setmana de la Ciència
https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/frontend/activitats.asp

Dins de