Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Arriba 21a edició de la Setmana de la Ciència

10 nov. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
De l’11 al 24 de novembre, prop de 300 actes de divulgació científica se celebraran arreu de Catalunya. Els centres de l’Esfera UAB-CEI oferiran diverses activitats al campus de Bellaterra, a Sabadell i a Barcelona.
Setmana de la Ciencia 2016
Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 21a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’16) se celebrarà a partir d’aquest divendres 11 i fins al proper 20 de novembre, i inclourà prop de 300 d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a més de 50 localitats arreu Catalunya. L’edició d’enguany pren com a eixos temàtics centrals els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums; la cartografia, per l’Any Internacional del Mapa; i la relació global/local, per l’Any Internacional de l’Entesa Mundial.

La UAB i diversos centres de l’Esfera UAB-CEI oferiran activitats ben diverses, que inclouran tallers, experiments, conferències i jornades de portes obertes organitzades per centres com l’Institut Català de Paleontologia, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) o l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CSIC); a més de la tradicional gimcana geoeducativa que organitza el Departament de Geologia de la UAB amb activitats disseminades per tot el campus.

El programa complet es pot consultar al web:
www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia

 
PROGRAMA D’ACTIVITATS
 
  • De l’11 al 17 de novembre
 
Exposició: Sketching científic CRAG

Aliments, fusta, tèxtils, combustibles, medicaments, substàncies químiques, etc. La nostra vida depèn de les plantes en una infinitat de maneres. La domesticació de les plantes i dels animals és la base de les societats humanes actuals, i molts dels reptes globals que hem d'afrontar depenen en gran mesura de la recerca científica en plantes i animals de granja, com la que es desenvolupa al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). El sketching, o dibuix ràpid sobre llibreta, és una modalitat de dibuix que s'ha convertit en poc temps en un fenomen social i artístic. Els dibuixos realitzats per sketchers professionals i amateurs que formen aquesta exposició són el fruit d'una jornada al CRAG en què els científics de cada especialitat es van dedicar a explicar i mostrar la seva recerca.

Horari: Dilluns, dimecres i dijous de 10h a 14h i de 16h a 21h. Dimarts i divendres de 10h a 21h. Dissabtes de 10h a 14h i de 16h a 20h. Diumenges d’11h a 14h.
Lloc: Biblioteca Sagrada Família. C/Provença, 480, 08025, Barcelona
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
Més informació: zoila.babot@cragenomica.es
 
  • 12 de novembre
 
Conferència: Les plantes tenen ulls i porten rellotge

Les plantes hi veuen? Com saben les plantes quina hora del dia és? Com reaccionen als canvis de llum, durant el dia i durant l’any? En aquesta xerrada, la investigadora del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) Rossana Henriques, explicarà de manera molt amena la seva recerca sobre el rellotge circadià de les plantes, i mostrarà que les plantes tenen ulls i porten rellotge!

Hora: 12h
Lloc: Biblioteca Sagrada Família. C/Provença, 480, 08025, Barcelona
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
Més informació: zoila.babot@cragenomica.es
 
  • 13 de novembre
 
Conferència i visita guiada: Visita dibuixada al CRAG

Durant aquest any, el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) ha dut a terme un projecte de divulgació científica amb l’objectiu d’explicar la recerca que realitza a través del dibuix al natural (sketching). Per a aquest projecte, 5 sketchers professionals es van posar els guants i la bata i van fer una immersió en el món de la recerca en plantes i animals de granja. En aquesta activitat de la Setmana de la Ciència, la investigadora del CRAG Irma Roig  farà una visita guiada al CRAG a través del dibuixos creats en aquest projecte. L'Irma explicarà curiositats de les plantes, donarà a conèixer una mala herba molt útil per als investigadors (l'Arabidopsis), explicarà  què són els transgènics i perquè els utilitzen els investigadors,  parlarà de virus bons i dolents i molt més. Una visita dibuixada que vol ser una conversa amena amb la investigadora.

Hora: 11h
Lloc: Biblioteca Sagrada Família. C/Provença, 480, 08025, Barcelona
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
Més informació: zoila.babot@cragenomica.es

  • 15 de novembre

Portes obertes: Portes obertes a l’Espai Museístic de Microelectrònica

L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. Per fer-ho, exhibeix equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es realitza amb una persona de l'Institut que actua com a guia. Pot també visitar-se, des del passadís exterior, la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació, si això no interfereix amb l'activitat de la sala en el moment en què es realitza la visita.

Hora: de 10h a 13h i de 15h a 17h
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC). Edifici IMB-CSIC. c/ Til·lers s/n, Campus Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra
Més informació: annabel.munoz@imb-cnm.csic.es
 
  • Del 15 al 20 de novembre
 
Portes obertes: Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Entrada lliure al museu en l'horari habitual amb motiu de la Setmana de la Ciència '16 per veure les exposicions "Avui investigues tu!" i "El triceratops torna a Sabadell". En altres zones del Museu podreu veure com és un laboratori de restauració de fòssils, la sala de realitat virtual amb fòssils en 3D i gaudir d'audiovisuals que recreen els paisatges de fa 66 milions d'anys, quan el que avui són els Pirineus era una zona poblada per dinosaures.

Horari: De dimarts a dijous: de 10 a 14h. Divendres: de 10 a 14h i de 17 a 20h. Dissabte: d'11 a 14h i de 17 a 20h. Diumenge: d'11 a 14h
Lloc: Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. c/ Escola Industrial, 23, 08201, Sabadell
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: pere.figuerola@icp.cat

  • 16 de novembre
 
Conferència i portes obertes: Conferència i visita guiada a l’ICMAB, noves tecnologies de bateries més enllà de l’ió liti

Les bateries d'ió liti són presents a la majoria de dispositius portàtils i en els emergents vehicles elèctrics endollables. No obstant això, les prestacions d'aquesta tecnologia estan arribant a poc a poc als seus límits. Això, unit al debat sobre les reserves de liti existents, ha propiciat la investigació en tecnologies de bateries alternatives. A la xerrada, càrrec de l’investigador de l’ICMAB-CSIC Alexandre Ponrouch, es discutirà la viabilitat de conceptes basats en elements com el sodi (Na), el magnesi (Mg) i el calci (Ca), en comptes del liti (Li), tenint en compte les perspectives pel que fa a la densitat d'energia, la potència, el cost i la sostenibilitat. Addicionalment a la conferència s'oferirà una visita als Laboratoris de Baixes Temperatures, Microscòpia electrònica de rastreig i Manipulació de materials a Caixa Seca. També s'oferirà una introducció als elements de seguretat en laboratoris químics i físics.

Hora: 9.30h
Lloc: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellaterra (Barcelona)
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
Més informació: gde@icmab.es
 
 
Portes obertes: La intel·ligència artificial de prop

Presentació de la Intel·ligència artificial a càrrec del director de l’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), Ramon López de Mántaras. visita guiada a les instal·lacions i demostració de diversos projectes desenvolupats a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial a càrrec dels investigadors del centre.

Hora: 10h
Lloc: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). Edifici IIIA-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellaterra (Barcelona)
Organitza: Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC).
Més informació: blanca@iiia.csic.es
 
Conferència: La Laia, el petit primat que ens parla dels nostres orígens

Conferència a càrrec de David M. Alba, paleontòleg de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont que ha encapçalat la recerca sobre la Laia, l'esquelet de Pliobates cataloniae trobat als Hostalets de Pierola. Aquesta nova espècie d’hominoïdeu ens planteja noves hipòtesis sobre com era l’avantpassat comú de la nostra família. 30 minuts abans de la conferència es descobrirà la nova escultura de la Laia que ha comptat amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" i s'inaugurarà una nova mostra de fòssils de la col·lecció de l'ICP.

Hora: 19h
Lloc: Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. c/ Escola Industrial, 23, 08201, Sabadell
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: pere.figuerola@icp.cat
 
  • 17 de novembre

Taller: Taller de física d’altes energies

L'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) recentment ha llançat una plataforma web per apropar els estudiants a l'astrofísica d'altes energies tot introduint-los a la programació en Python. Es tracta de 'Cazadores de Rayos Gamma', l'entrada a l'Univers més extrem (www.cazadoresderayosgamma.com). Amb aquesta plataforma l'usuari apendrà dels fenomens més energètics del Cosmos guiat pels nostres 'caçadors': en Daniel, l'Alba, en Quim i la Leyre, quatre estudiants de doctorat del grup d'astropartícules del nostre Institut.

Hora: 11h
Lloc: Institut de Física d’Altes Energies, Facultat de Ciències. Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra
Més informació: comunicacio@ifae.es


Taller:  “Cazadores de Rayos Gamma” a l’Aula 

L'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) recentment ha llançat una plataforma web per apropar els estudiants a l'astrofísica d'altes energies tot introduint-los a la programació en Python. Es tracta de 'Cazadores de Rayos Gamma', l'entrada a l'Univers més extrem (www.cazadoresderayosgamma.com). Ara, des de l'IFAE, es convida al professorat a venir a l’Institut per mostrar les possibilitats educatives que ofereix 'Cazadores' i com aplicar-les a l'aula. L’explicació anirà a càrrec de l’investigador principal del grup de Gammas de l’IFAE, Òscar Blanch.

Hora: 14h
Lloc: Institut de Física d’Altes Energies, Facultat de Ciències. Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra
Més informació: comunicacio@ifae.es
 

  • 18 de novembre
 
Portes obertes: Portes obertes a l’Espai Museístic de Microelectrònica

L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. Per fer-ho, exhibeix equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es realitza amb una persona de l'Institut que actua com a guia. Pot també visitar-se, des del passadís exterior, la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació, si això no interfereix amb l'activitat de la sala en el moment en què es realitza la visita.

Hora: de 10h a 13h i de 15h a 17h
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC). Edifici IMB-CSIC. c/ Til·lers s/n, Campus Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra
Més informació: annabel.munoz@imb-cnm.csic.es
 
  • Del 18 de novembre al 2 de desembre
 
Itineraris didàctics: Geogimcana

La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient amb interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials). L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al campus de la UAB, on els participants en grups d'entre 4 a 8 persones (segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 6 punts on hauran de realitzar 6 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic... Les proves serveixen per introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta a través d'una certa competició que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.

Hora: A partir de les 9.30h
Lloc: Facultat de Ciències de la UAB
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: lluis.casas@uab.cat
 
  • 19 de novembre
 
Taller: Sketching “Dibuixant al museu”

Amb la il·lustradora científica de l'ICP, Marta Palmero, aprendrem a observar el món que ens envolta a través del dibuix (sketching) en el quadern de camp. A partir de 6 anys.

Hora: 11.30h
Lloc: Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. c/ Escola Industrial, 23, 08201, Sabadell
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: pere.figuerola@icp.cat
 
  • 23 de novembre
 
Portes obertes: La intel·ligència artificial de prop

Presentació de la Intel·ligència artificial a càrrec del director de l’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), Ramon López de Mántaras. Visita guiada a les instal·lacions i demostració de diversos projectes desenvolupats a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial a càrrec dels investigadors del centre.

Hora: 10h
Lloc: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). Edifici IIIA-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellaterra (Barcelona)
Organitza: Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC)
Més informació: blanca@iiia.csic.es
 
  • 24 de novembre
 
Taula rodona: La intel·ligència artificial i el cinema

A partir de fragments de pel·lícula  que tracten diferents aspectes de la Intel·ligència Artificial com Intel·ligència Artificial, Matrix, Eva, Her, Ex Machina, Collossus i 2001 Una Odissea a l’Espai, els investigadors de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial Pere García Calvés i Josep Puyol-Gruart, moderaran un debat al voltant de les realitats i les perspectives de futur de la Intel·ligència Artificial.

Hora: 10h
Lloc: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). Edifici IIIA-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellaterra (Barcelona)
Organitza: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC)
Més informació: blanca@iiia.csic.es

Dins de