Mobilitat i Intercanvi Internacional

FAQs

Tot el que necessites saber

En els següents apartats trobaràs informació detallada sobre com preparar abans, durant i després la teva estada d'intercanvi.

Com sol·licitar una plaça i quins documents necessito? 

Trobareu informació sobre com fer la sol·licitud i adjuntar documents en aquest enllaç

A més trobareu més informació a la pàgina del programa corresponent

Com consultar les destinacions i quina és la ideal per a mi? 

La destinació ideal depèn de la teva motivació acadèmica (llengües, cultures...) i l’àmbit dels teus estudis. El coordinador d’intercanvis del teu centre, o facultat, tindrà informació pertinent en relació a aquest assumpte. Pots consultar el mapa de destinacions segons el programa que escullis. Ja que el més convenient és escollir destinacions on puguis trobar plans d’estudis semblants als realitzats a la UAB. Per a més informació consulta la pàgina del programa corresponent i ves a l'apartat de Destinacions.

He de reservar allotjament a la universitat de destinació, com ho faig? 

La universitat de destinació t’informarà de les diverses opcions d’allotjament. Algunes universitats tenen allotjament tipus residència universitària, altres només et faran arribar una llista de possibles llocs on allotjar-te. En tot cas, sempre que facis una reserva d’allotjament comprova que sigui dintre d’una web que compleixi amb requisits de seguretat per les teves dades. Alhora comprova que en la reserva surti correctament les dates de l'estada, el preu desglossat i el preu total, el tipus d’allotjament i les condicions i la política de cancel·lacions.

Quins requisits he de complir per optar a una plaça d’intercanvi? 

Estar matriculat a la UAB o algun dels seus centres adscrits. Haver superat 60 crèdits a l’hora de sol·licitar l’intercanvi. (Hi ha algunes excepcions com és el cas del Grau en Traducció i Interpretació, del Grau en Estudis de l’Àsia Oriental i del Grau en Estudis d'Espanyol i Xinès: Llengua, Literatura i Cultura, de la Facultat de Traducció i Interpretació). Hauràs de complir també amb els requisits acordats en el conveni d’intercanvi (com per exemple tenir els certificats de llengües corresponents a la vacants sol·licitades), que es podran consultar en els llistats de destinacions. Cada centre pot afegir altres requisits específics. I acreditar la cobertura d’una assegurança mèdica i de responsabilitat civil pel curs de la mobilitat.

Recomanem consultar la informació concreta al web del teu centre

Aquest any no m’he matriculat, però el pròxim curs voldria marxar d’intercanvi. Puc fer la sol·licitud? 

No és possible. Cal estar matriculat en el moment de fer la sol·licitud i durant tota l’estada d’intercanvi. 

Tinc un coneixement baix de la llengua estrangera. Puc presentar-me? 

Si realment vol aprofitar la teva estada, cal que tinguis un nivell suficient de la llengua estrangera en què es faran les classes. Segons la destinació que escullis, seran més o menys estrictes pel que fa a l’acreditació de l'idioma. 

Un cop m’han assignat la plaça, com puc escollir les assignatures a cursar? 

El més recomanable és agafar assignatures relacionades amb els estudis i amb l’idioma adient. Normalment, les trobareu al web de la teva universitat de destí. 

Quins documents puc necessitar si realitzo un intercanvi? 

Trobaràs la informació a la pàgina de cada programa d’intercanvi, descarrega el Dossier del programa per veure el detall dels tràmits a realitzar un cop ja tinguis la plaça assignada a la pàgina web. 

La majoria d’aquests documents es poden descarregar del sia.uab.es 

Soc estudiant d'intercanvi per al proper curs. Quins tràmits he de fer? 

Trobaràs tota la informació sobre els tràmits acadèmics i administratius a realitzar amb la UAB i amb la universitat de destí, en el Dossier informatiu del programa d’intercanvi en que faràs la teva estada. 

Informació sobre tràmits del programa Erasmus+ 

Informació sobre tràmits del programa UAB Exchange 

Informació sobre tràmits del programa SICUE 

Les mobilitats estan vinculades a les regulacions, instruccions i recomanacions de les institucions sanitàries globals i nacionals que limiten la mobilitat internacional. Així mateix, les mobilitats i els ajuts estaran sotmesos a les condicions de continuïtat dels programes d'intercanvi i/o a l'acceptació per la universitat de destinació. 

En tots els casos, recomanem no fer cap despesa en relació a la mobilitat prevista (bitllets d'avió, allotjament, etc.) fins que tingueu la carta d'acceptació de la universitat de destí (i hagueu tramitat visat en cas que aquest sigui necessari). Alhora recomanem que en fer les reserves escolliu les opcions que us permetin recuperar els diners en cas de cancel·lació de l’estada. 

En el web de l’International Support Service de la UAB, trobareu recomanacions i informació relativa a l’estada a l’estranger. 

Ja he fet una estada Erasmus Estudis, puc tornar a fer una estada Erasmus? 

Sí. Però tingues en compte que hi ha un nombre de mesos que no pots superar sumant les estades Erasmus Pràctiques i Erasmus Estudis. Podràs fer un màxim de 12 mesos d’estada en cada cicle d’estudis, 12 mesos al grau, 12 mesos al màster i 12 mesos i fas doctorat.

Com m'afecta el Brexit al meu intercanvi? 

L’acord del Brexit posa fi a anys de cooperació del Regne Unit amb la Unió Europea. A partir del 31 de maig de 2023, el Regne Unit deixa de formar part dels països del programa Erasmus. 

A partir del curs 2023-2024 les estades al Regne Unit passen a formar part del programa UAB Exchange. 

La sortida del Regne Unit de la UE també provoca l’eliminació dels acords fronterers en el marc de l’Espai Schengen i la conseqüent limitació de mobilitat entre països. A partir de gener de 2021 serà necessari un visat per a estades iguals o superiors a 6 mesos. Les condicions estan detallades a la web oficial del Govern Britànic

L’assegurança mèdica europea segueix vigent, però per a estades anuals s’ha de pagar l’immigration health surcharge, juntament amb el visat. Per qüestions relatives a les assegurances és preferible contactar amb la universitat de destí, ja que hi poden haver particularitats depenent del territori britànic en què es produeixi l’estada. 

Com puc escollir les assignatures per cursar durant el meu intercanvi? 

Les assignatures es poden consultar als webs de les facultats. Les assignatures en anglès es poden consultar al següent enllaç

  • Admissions 

Les admissions estaran a l'aprovació final de la facultat/escola d'acollida, així com condicionades a l'evolució de la pandèmia. La facultat/escola podrà reduir el nombre d'estudiants admesos per tal de poder complir amb totes les mesures sanitàries necessàries. 

A la UAB, el model de docència serà 100% presencial. Els estudiants han de contactar amb l'Oficina d'Intercanvis de la seva facultat d'acollida per saber com tenen previst organitzar la docència. Per a informació sobre la selecció d'assignatures o sobre el Learning Agreement, també han de contactar amb l'Oficina d'Intercanvis de la facultat. 

Recomanem als estudiants no fer cap reserva abans de rebre la carta d'invitació de la UAB. Ahora, abans de fer reserves de bitllets d'avió o allotjament amb molta antelació al ser cauteló i triar  sempre opcions amb dret a reemborsament. 

En el moment de la matricula hauràs d'abonar una petita quatiantat de 4,48€ per l'abonament de l'assegurança complementària.

Requisits d'admissions

Necessites un GPA mínim?
La UAB no requereix un GPA mínim.

Quants crèdits he d'haver superat per venir a la UAB?
La quantitat de crèdits l'establirà cada universitat d'origen, així que si us plau, consulteu amb la vostra Oficina de Relacions Internacionals.

Tens requisits lingüístics per ser acceptat com a estudiant d'intercanvi? Com a norma general, es recomana que l'estudiant tingui un nivell mínim d'idioma B1 sobre la llengua d'impartició de les assignatures. No obstant això, algunes facultats tenen requisits lingüístics específics.

Facultat d'Economia i Empresa: Nivell mínim de B2 de l'idioma d'impartició dels cursos seleccionats per l'estudiant.

Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia: Nivell mínim de B2 de la llengua d'impartició dels cursos seleccionats per l'estudiant. Tingues en compte que hi ha una restricció en el nombre d'assignatures que pots cursar en anglès i castellà, un màxim de 2 assignatures en anglès i 1 assignatura en castellà per semestre. Consulta més informació a la pàgina web de la facultat.

Facultat de Comunicació: Nivell mínim de B1 de la llengua d'impartició dels cursos seleccionats per l'estudiant.

Facultat de Psicologia: Nivell mínim de B1 d'espanyol per matricular-se en cursos d'espanyol i també en cursos d'anglès. Tingues en compte que l'oferta de cursos en anglès de la facultat és de 2 assignatures per semestre i que la demanda de seguir aquests cursos és superior a la de la sala disponible, per la qual cosa tots els estudiants haurien de poder cursar cursos en castellà també. Consulta més informació a la pàgina web de la facultat.

Quan rebré la meva carta d'acceptació?
Un cop tancat el període de sol·licitud, dins de les 2-3 setmanes posteriors al tancament.

  • Protocol Emergències Internacionals

Els membres de la Comunitat UAB que participin en estades de mobilitat a l'estranger tenen a la seva disposició un conjunt de recomanacions sobre protocol d'emergències internacionals a tenir en compte abans i durant l'estada de mobilitat. 

  • Abans d'arribar

Ofereix allotjament al campus?
Sí. La Vila Universitària és la residència de la UAB. Des del seu lloc web podreu reservar un apartament o una habitació al campus. Podeu consultar aquí com fer-ho.

També poden ajudar a trobar pis a qualsevol de les poblacions properes al campus de Bellaterra. També és possible allotjar-se amb una família local. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb internacional@vilauniversitaria.com.

He de contractar una assegurança mèdica abans de venir a la UAB?
Qualsevol estudiant estranger que vingui a la UAB ha de disposar d'una assegurança mèdica.

Si ets ciutadà de la Unió Europea, tens més informació aquí.

Si no ets ciutadà de la UE, tens més informació aquí.

Arribaré uns dies després de començar el semestre. Està bé?
L'assistència a les classes és obligatòria, així que hauríeu d'estar aquí quan comencen les classes. Si teniu un esdeveniment inesperat i no podreu ser aquí el primer dia de classe, heu d'escriure a l'Oficina d'Intercanvi.

Sóc un estudiant amb necessitats especials. Tens un servei de suport?
Tenim un servei anomenat PIUNE de la FAS (Fundació Solidària Autònoma). Té com a objectiu ajudar els alumnes amb necessitats especials, com una discapacitat, a integrar-se a la nostra comunitat. Ofereixen assessorament i suport als estudiants segons les seves necessitats individuals i en coordinació amb el professorat per tal que gaudeixin d'una vida acadèmica i social plena i autònoma a la universitat. Podeu contactar amb ells a fas.piune@uab.cat.

  •  A l'arribada

Quan he d'arribar a Barcelona?
Atès que l'assistència a les classes és obligatòria, es recomana arribar abans de l'inici de les classes. D'aquesta manera, també podràs participar en les Jornades Internacionals de Benvinguda organitzades per l'equip d'Implicació Comunitària, normalment durant la primera setmana del semestre o la setmana anterior.

On he d'anar a la meva arribada?
Depenent del vostre professorat d'acollida, la matrícula serà presencial a la vostra arribada o en línia. Només cal que seguiu les instruccions que rebeu la vostra oficina d'intercanvi. Si necessites fer la matrícula presencialment, has de buscar l'oficina administrativa de la facultat (Gestió Acadèmica).

Com a ciutadà de la UE, he de completar algun tràmit legal a la meva arribada?
Tots els estudiants de la UE que tinguin previst romandre a Espanya més de tres mesos han de sol·licitar la matrícula i obtenir un número d'identitat per a estrangers (NIE - Número d'Identificació d'Estrangers). Podeu llegir més sobre això aquí.

Com a ciutadà no comunitari, quins tràmits legals he de completar a la meva arribada?
Tots els estudiants ciutadans no comunitaris han de sol·licitar un visat d'estudiant abans de venir a la UAB. Un cop aquí hauràs de sol·licitar una Autorització de Residència d'Estudiants. Podeu llegir més sobre això aquí.

Si teniu un permís de residència vàlid en un altre país de la UE, no cal que sol·liciteu un nou visat per entrar a Espanya si el vostre permís de residència és vàlid durant tota la vostra estada aquí. Trobareu més informació aquí.

  • Selecció de cursos

Com puc triar els meus cursos?
Un cop rebeu la carta d'acceptació, l'Oficina d'Intercanvi de la vostra Facultat es posarà en contacte amb vosaltres per a la selecció dels cursos. Si teniu qualsevol dubte sobre el procediment, poseu-vos en contacte amb ells.

Puc triar cursos de diferents facultats?
Com a estudiant d'intercanvi, seràs assignat a una facultat (professorat d'acollida) d'acord amb el conveni bilateral signat entre la UAB i la teva universitat d'origen. Heu de matricular almenys un 50% dels vostres crèdits a la vostra facultat d'acollida (la que apareix a la vostra carta d'acceptació). En cas que estiguis interessat en cursar cursos d'altres facultats/escoles de la UAB, necessitaràs l'autorització de totes les facultats/escoles. A més, cal tenir en compte que algunes facultats tenen una gran demanda i no es garanteix la disponibilitat de places.

Puc triar cursos de nivell de màster?
Els estudiants de grau no poden cursar cursos de màster.

Els estudiants de nivell de màster només poden cursar cursos de màster si el conveni amb la seva universitat d'origen ho permet. A més, el coordinador del màster de la UAB ha de donar sempre el vistiplau final. Per sol·licitar aquesta aprovació, poseu-vos en contacte amb l'Oficina d'intercanvi de la vostra facultat.

Quants crèdits tinc per matricular-me a la UAB?
Segons la nostra normativa, no hi ha un nombre mínim ni un màxim de crèdits a matricular per als estudiants entrants. Hauries de comprovar-ho amb la teva universitat d'origen.

Tinc previst fer una investigació per al meu treball de tesi final durant el meu intercanvi a la UAB. Està bé?
Algunes facultats no accepten estudiants que tinguin la intenció de preparar el seu treball de fi de carrera o fer-hi una recerca. Si aquest és el vostre cas, consulteu la possibilitat a l'Oficina de Canvi de la vostra facultat. En qualsevol cas, tots els estudiants d'intercanvi han d'estar matriculats a la seva facultat d'acollida.

  • Idioma dels cursos

Com puc saber en quina llengua s'imparteixen les assignatures?
Els cursos s'imparteixen principalment en català i castellà. L'ús d'una o altra llengua dependrà del professor. Per conèixer l'idioma d'ensenyament d'una assignatura, heu de consultar la Guia d'estudi:

Tots els graus < Recollir un títol de la llista < Pla d'estudis < Guies d'estudis

Hi ha algunes assignatures que s'ofereixen en anglès i altres graus que també s'imparteixen completament en anglès, però hi ha places limitades per als estudiants d'intercanvi.

Si una assignatura s'imparteix en català, he de fer els exàmens en català?
No. Pots optar per contestar els teus exàmens en català o castellà, ja que tots dos són idiomes oficials a la UAB.

  • Apren llengües

La UAB ofereix cursos d'idiomes?
Els estudiants d'intercanvi tenen dret a inscriure's a dues formacions inicials gratuïtes en llengua catalana (16 hores cadascuna) i després a continuar aprenent aquesta llengua amb una oferta subvencionada. També pots assistir a classes subvencionades de llengua castellana*.

La informació sobre els cursos de català i castellà per a estudiants d'intercanvi està disponible aquí. Els preus dels cursos es poden consultar a la pàgina web de cada idioma.
* Els estudiants d'intercanvi acceptats a les escoles adscrites no poden beneficiar-se del mateix descompte.

  • Abans de marxar

He de tornar a la meva universitat abans dels exàmens. Puc fer els meus exàmens abans?
Els exàmens estan programats al gener i al juny. En cas que hagis de marxar abans, pots provar d'acordar fer un examen abans amb el professor, però només s'accepta en situacions molt excepcionals.