Una obra de teatre i un repositori digital, per visibilitzar les dones en el relat històric
Una obra de teatre i un repositori digital amb històries de dones invisibilitzades són alguns dels resultats del projecte europeu WIRE, coordinat per la UAB en col·laboració amb el Memorial Democràtic, que aquesta setmana es presenten a Barcelona després de dos anys de treball d'estudiants i investigadors d'Espanya, Itàlia, Polònia i Grècia. L'objectiu és fer accessible al gran públic el llegat de les dones oblidades que van fer resistència contra els totalitarismes.
Estudiants i investigadors han treballat colze a colze per fer accessible al gran públic el llegat d’aquestes dones oblidades.
Després de dos anys d'intens treball de recerca i divulgació, el projecte europeu WIRE (Women in Resistance), coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), celebrarà els seus actes finals la setmana del 28 al 31 d'octubre a Barcelona. Durant aquests dies es combinaran conferències acadèmiques, activitats culturals i un recorregut per espais emblemàtics de la resistència antifranquista, amb l'objectiu de ressaltar el paper fonamental de les dones en els moviments de resistència contra els règims totalitaris a Europa.
Al llarg dels darrers dos anys, 40 estudiants han recorregut llocs emblemàtics de la resistència antitotalitària a Grècia, Espanya, Itàlia i Polònia. A través d'aquest viatge, han identificat, reconstruït i divulgat les històries de vida de 50 dones clau en els moviments de resistència, tot contribuint a visibilitzar-ne el llegat i a enriquir la memòria històrica europea.
Una obra de teatre i un repositori i exposició virtual
Els actes inclouen una conferència inaugural a càrrec del coordinador del projecte, Javier Rodrigo, professor del departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, el dimecres, 30 d'octubre, seguit de debats amb experts en la lluita antifranquista, així com amb historiadores especialitzades en la resistència a Espanya, Polònia, Grècia i Itàlia.
Un dels moments més destacats serà l’estrena de l’obra de teatre Caure- To fall, el dimecres, 30 d'octubre, escrita per Helena Tornero, basada en les converses que ha mantingut durant cinc sessions amb els estudiants de la UAB que han participat en el projecte WIRE. Aquesta peça explora les vides de dones marcades pel silenci i l’oblit, i aborda la importància de la memòria històrica i el paper de les dones en la resistència. En acabat hi haurà un col·loqui amb l’autora.
També s'inaugurarà el dijous, 31 d'octubre, un repositori en línia amb les històries de vida de 50 dones d'aquests països que van fer resistència contra els totalitarismes, reconstruïdes durant el projecte. Les històries s'acompanyen d'un breu context històric i s'il·lustren amb fotografies i documents d'arxiu.
A més, també es presentaran els recursos inspirats en aquestes històries (pòdcasts, un dossier pedagògic per a centres d'ensenyament i jocs diversos).
Objectius del projecte WIRE
Tot i haver estat agents fonamentals en la lluita contra els règims totalitaris, la contribució de les dones sovint ha quedat marginada en la història oficial. WIRE busca revertir aquest oblit i situar-les al centre del relat històric. Finançat per la Unió Europea, WIRE té com a objectiu reposicionar les dones com a figures clau en les narratives històriques sobre la resistència a Europa. Per això, ha creat una plataforma de recerca i difusió que vincula el coneixement acadèmic amb activitats culturals i artístiques, amb la voluntat d’integrar aquestes històries en la memòria col·lectiva europea. Estudiants i investigadors han treballat colze a colze per fer accessible al gran públic el llegat d’aquestes dones oblidades.
Coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona, WIRE compta amb la col·laboració de diverses institucions europees, com ara Memorial Democràtic (Espanya), l’Associació Villa Decius (Polònia), la Scuola di Pace di Monte Sole (Itàlia) i els Arxius de la Història Social Contemporània (Grècia).
PROGRAMA
- Dilluns, 28 d'octubre
- 10 – 17.30 h
Trobada dels estudiants WIRE amb dones de l’Associació Catalana d’ex-preses polítiques del franquisme + visita al barri històric. Comissions Obreres de Catalunya + Barri Gòtic, Barcelona.
- Dimarts, 29 d'octubre
- 07.30 – 20 h
Visita dels estudiants al Museu Memorial de l'Exili (MUME) i la Mina Canta. La Jonquera.
- Dimecres, 30 d'octubre:
- 9 – 14 h
Conferència acadèmica sobre la resistència femenina a Europa, amb expertes d’Espanya, Grècia, Itàlia i Polònia i estudiants participants en el projecte. (Museu d’Història de Catalunya, Barcelona)
- 18.30 h
Estrena de l’obra de teatre Caure – To Fall, escrita per Helena Tornero, que explora les vides de dones silenciades, seguida d’un debat amb la directora i les actores. (El Born Centre de Cultura i Memòria, Barcelona)
- Dijous, 31 d'octubre
- 9.30 – 11.30 h
Debat obert “Destacant la memòria de les dones a la resistència”. L’equip de WIRE d’Espanya, Grècia, Itàlia i Polònia explicarà com s’ho van fer per a sensibilitzar sobre el rol de les dones a la resistència. (Museu d'Història de Catalunya)
- 12 – 13 h
Presentació del repositori digital amb les històries de vida reconstruïdes durant el projecte i de l’exhibició virtual dels recursos digitals preparats pels estudiants: videojocs, jocs de taula, podcasts, etc. Museu d’Història de Catalunya, Barcelona. (Museu d'Història de Catalunya)
Per a més informació sobre el projecte: https://webs.uab.cat/wire.